Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do Brazowego Uroczyska

braza

Recommended Posts

• Odpowiedzi 44k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• braza

10541

• Agduś

4690

• DPS

3621

• wu

2676

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

U nas biało. Niestety na drogach też. Kurczę, w poprzednich latach odśnieżali ledwie przestało sypać, a w tym roku kicha kompletna. Rozumiem, że ich zima mogła zaskoczyć zeszłej wiosny, kiedy już się na upały zanosiło, ale żeby teraz? Biało, ślisko, paskudnie, a ja muszę jutro do Wieliczki jechać. Błe!

No bo tak poza tym, to białe mi się podoba. Od razu jaśniej i przyjemniej na świecie.

u nas w nocy codziennie sypie, jak o 6 rano ide z bialasami na spacer to jest bialo, potem w ciagu dnia rozpływ i wieczorem znowu sypie. droga jest tak rozmokła, ze niedlugo bedzie problem z dojazdem. z drugiej strony po tych suszach ziemia potrzebuje. za to rosliny pewnie zgnija lub zagrzybia sie.:cool:

Sorrrrry, taki mamy klimat - cytując klasyka. Śnieg lubię, pod warunkiem, że przynajmniej z główniejszych dróg go sprzątają. Zdecydowanie wolę zimę białą i mroźną niż wilgotną i błotnistą. U nas śnieg się utrzymuje mimo lekko dodatniej temperatury. Mokry, ale jest. Za oknem nawet nocą jaśniej i ładniej.

Wybieramy się na kilka dni nad morze, a tam chyba całkiem szaro. Szkoda. Za to później planuję jakiś wypad w góry nie tylko na narty. Mam nadzieję, że się śnieg utrzyma.

BA, to dopiero początek zimy :) też jest średnio urokliwie i ślisko, jakoś mniej sprzątają, niż w ubiegłych latach :confused: Za to od kiedy zrobili obwodnicę a przynajmniej jej część, to mniej ciężarówek się rozkracza w mieście i jest lepiej.

A moje ptaszki jadają tylko słonecznik. Inne ziarno ignorują, kule sroki pozrzucały na ziemię i leżą. Przypuszczam, że te gotowe kule są z olejem palmowym a ptaszki lubią zdrowe jedzenie :)

rok temu dawalam tylko słonecznik i ptakow bylo mnostwo ale tylko sikorki i dzwonce. w tym roku kupilam mieszanki ziarnowe w rolmarkecie i zdecydowanie nastopila roznorodnosc gatunkowa w stolowce :) oprocz sikor sa tez kosy, mazurki, jemiołuszki, rudziki, sojka i inne ktorych nie znam. no i ofkors rodzina dzieciołow duzych codziennie przylatuje:D

Nasze kulami nie gardzą, ale też podejrzewam, że są z olejem palmowym. Kiedy ptactwo zje te, które już kupiliśmy, następne zrobię sama. Ziarno kupuję różne i sama mieszam. Słoneczki, kasze różne, jaglaną też, ryż, płatki zbożowe, ostatnio jakieś granulki z larwami owadów kupiłam i też domieszałam. Kiedy będzie trzeba, wymieszam to ze smalcem i kule będą pyszne i zdrowe.

ja zrobiłam dzis miseczki z pomaranczy, zalalam smalczykiem i dodałam roznych ziarek. teraz sa w lodowce i tężeja. rano powkladam do karmnikow i na skrzynie warzywne. rozlupalam tez jablka ale w porownaniu do ziarna ciesza sie mnejszym zainteresowaniem ;)

no, słonecznik mam z marketu, nie mam czasu biegać po rynkach. W ub roku raz się zebrałam i kupiłam różnych ziaren, podobno lubianych przez ptaki a jadły i tak tylko słonecznik, reszta leżała w karmniku, jadły, jak nie było nic innego.

A smalec w pomarańczach może by się spodobał :) Muszę kupić słoniny i spróbować.. albo po prostu kupię smalec i zmieszam z ziarnem, szybciej będzie :cool:

Bo do jabłek potrzebujesz kosy i kwiczoły. U mnie kwiczoł gania za kosową. A ona dopada jabłuszka, jak ten łobuz tylko odchodzi. Zabawne :)

Jemiołuszek i rudzików ci zazdroszczę, TAR :) Ale dziś pojawiła się u nas nowa para ptaszków i nie mogęznaleźć podobnych na zdjęciach ani w necie, ani w atlasach :(