DPS 25.02.2008 20:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2008 No to w ramach wymiany i chwalenia się rzucę przepisem na prawdziwy zakwas. 1. Dzień pierwszy Weź ˝ kg mąki żytniej i 1 kg mąki chlebowej (nie pytać, co to, nie wiem!), sól. Zmieszać w dużej misce mąkę żytnią (trochę, nie wszystko) z taką ilością przegotowanej wody, by otrzymać miękkie ciasto (gęstsze niż na naleśniki, ale rzadsze, niż na makaron). Odstawić na godzinę w chłodne miejsce, potem przykryć folią i wstawić w ciepłe, zaciszne miejsce. 2. Dzień drugi Ciasto bąbel kuje – nie ruszać!!! 3. Dzień trzeci Bąbelki powinny być coraz większe, ciasto ma rosnąć i powinno przybierać szarawy kolor. Trzeba dodać garść mąki i tyle wody, by odzyskało konsystencję z pierwszego dnia. Ponownie zamiesić, przykryć folią i odstawić. 4. Dzień czwarty Ciasto rośnie i bąbelkuje w spokoju. 5. Dzień piaty W misce powinna być popielata, pachnąca, gładka masa. To właśnie naturalne drożdże, z mąki żytniej. Nie te piekarskie ze sklepu. Dodaj do nich 1 kg mąki chlebowej oraz tyle wody, by otrzymać zwarte, elastyczne ciasto, które nie lgnie do rąk. Wyrabiać je przez 5 – 10 minut. Przed dodaniem soli odjąć sporą kulę (jak mały bochenek) i odłożyć do osobnego pojemnika. Przykryć – to będzie zaczyn na następne pieczenie. Teraz dodaj do ciasta, które będzie pieczone, trochę soli, kminek, jeśli lubisz. Uformuj bochenek. Włóż do formy (np. koszyka wiklinowego) wyłożonej ściereczką i wysypanej mąką. Odstaw na noc w ciepłe miejsce. 6. Dzień szósty. Rano rozgrzej piec do 190 *C. Ciasto delikatnie przełóż na blachę wysypaną mąką. Na wierzchu zrób dwa głębokie nacięcia. Piecz około godziny, aż skórka będzie rumiana i chrupka. Po wyjęciu z piekarnika opukaj od spodu – jeśli odgłos jest pusty, chleb gotowy. Sama nie próbowałam tego przepisu, ale może komuś się przyda. Podrzucam też stronkę o pieczeniu chleba: http://www.chleb.info.pl/zakwas.htm i jeszcze jedna: http://www.chlebpolski.pl Smacznego! PS. Nie wiem, czemu adresy stron nie robią się w linki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
braza 25.02.2008 21:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2008 Strasznie to skomplikowane, albo to ja taka niemota jestem Ale Szanowny przeczytał i ... kto wie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DPS 26.02.2008 04:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2008 Mojny różne rzeczy potrafi, ale piec chleba to on bankowo nie zechce. Jak chcę swojski chleb, to trzeba do Babci (Teściowej, znaczy się) iść, upiecze pyszny. Albo próbować samej. Ale nie chce mi się... Przecież mogę mieć od Babci... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
frosch 26.02.2008 06:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2008 tfu tfu .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
braza 26.02.2008 07:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2008 Frosieńka, dawaj... dwaj... Na Ciebie to zawsze można liczyć ... dobry Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rom 26.02.2008 08:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2008 Mojny różne rzeczy potrafi, ale piec chleba to on bankowo nie zechce. Jak chcę swojski chleb, to trzeba do Babci (Teściowej, znaczy się) iść, upiecze pyszny. Albo próbować samej. Ale nie chce mi się... Przecież mogę mieć od Babci... 5:50????? dzień dobry Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
braza 26.02.2008 09:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2008 I właśnie widac Romciu kto tutaj tak naprawdę ciężko pracuje Cześć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agduś 26.02.2008 09:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2008 Dzięki Depeesiu za przepis i linki. Może spróbujemy... Jakby co, do opowiem o efektach. Najwyżej Braza znów zaślini klawiaturę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Anoleiz 26.02.2008 09:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2008 Ad. wcześniejszych postów: ruinę!! Wybraliśmy ruinę!! Niech się dzieje wola nieba!!!! ha... ruiny ostatnio w modzie widzę ) i dzieńdoberek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agduś 26.02.2008 10:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2008 Ja się tylko nie mogę doczekać relacji z własnoocznego oglądania! Ponoć mają dzisiaj umawiać się na wycieczkę. Oby tylko Braza aparatu nie zapomniała!!!A swoją drogą, koleżanko, to Ty szybko to prawko rób, samochód kup i w drogę - przeszukiwać okolice. Przecież te najlepsze okazje leżą sobie cichutko i się nie ogłaszają! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Szanowny Pan 26.02.2008 11:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2008 dzień dobry wszystkim zarazem niestety żegnam się na jakiś czas. Jak będzie okazja to się zgłoszę,póki co wszystkim życzę wielu wspaniałych chwil przy budowaniu, rozwijaniu i mieszkaniu w obecnych i przyszłych domostwach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rom 26.02.2008 11:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2008 dZIEŃ dOBRYJa Szanownemu Panu również życzę wszystkiego najlepszego i szybkiego powrotu do nas.A na długo nas Pan zostawia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
braza 26.02.2008 12:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2008 Teraz to już ja! Szanowny z błyskiem szaleństwa w oku szykuje się do wyjazdu A zostawia nas na jakies 5 miesięcy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rom 26.02.2008 12:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2008 Teraz to już ja! Szanowny z błyskiem szaleństwa w oku szykuje się do wyjazdu A zostawia nas na jakies 5 miesięcy. No to teraz się zacznie forumowanie Brazy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
braza 26.02.2008 12:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2008 Teraz to już ja! Szanowny z błyskiem szaleństwa w oku szykuje się do wyjazdu A zostawia nas na jakies 5 miesięcy. No to teraz się zacznie forumowanie Brazy Eeeee, noooo, forumowanie Brazy ma się dobrze cały czas Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Edmar70 26.02.2008 12:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2008 Teraz to już ja! Szanowny z błyskiem szaleństwa w oku szykuje się do wyjazdu A zostawia nas na jakies 5 miesięcy. No to teraz się zacznie forumowanie Brazy Eeeee, noooo, forumowanie Brazy ma się dobrze cały czas Ale może teraz trochę śmielsza będziesz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
braza 26.02.2008 12:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2008 Rany, to ja taka nieśmiała się zrobiłam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DPS 26.02.2008 12:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2008 Szanowny - życzę stopy wody! Mam nadzieję, że Braza zdobędzie kasę w banku (za przykładem Anoleiz ) i już niedługo ruinka stanie się Waszą własnością wraz ze wszystkimi przyległościami!!! Agduś - spróbujcie zrobić ten chlebek, może i mnie to zachęci... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
braza 26.02.2008 12:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2008 Depeesiu - to ja odluwam, coby nie zapeszyć ... tfu...tfu...tfu ... przez lewe ramię Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rom 26.02.2008 12:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2008 Rany, to ja taka nieśmiała się zrobiłam to Edytka powiedziała Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts