braza 26.03.2008 18:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2008 Jest coraz ciekawiej ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaśka maciej 26.03.2008 18:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2008 Jest coraz ciekawiej ... podobno razem, ale łba se uciąć nie dam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mayland 26.03.2008 18:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2008 chyba osobno Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaśka maciej 26.03.2008 19:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2008 chyba osobno nie z przymiotnikami razem pozostaje kwestia czy to jest przymiotnik czy jakiś nieszczęsny imiesłów, ale z tymi raczej tez razem: znam z doświadczenia: nieklasyfikowany Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
braza 26.03.2008 19:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2008 W Słowniku Ortograficznym Języka Polskiego z roku 1976 pod redakcją prof. dr Mieczysława Szymczaka osobno - nie wyjaśniony. No to w końcu jak??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaśka maciej 26.03.2008 19:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2008 W Słowniku Ortograficznym Języka Polskiego z roku 1976 pod redakcją prof. dr Mieczysława Szymczaka osobno - nie wyjaśniony. No to w końcu jak??? razem http://so.pwn.pl/zasady.php?id=629516 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
braza 26.03.2008 19:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2008 W Słowniku Ortograficznym Języka Polskiego z roku 1976 pod redakcją prof. dr Mieczysława Szymczaka osobno - nie wyjaśniony. No to w końcu jak??? razem http://so.pwn.pl/zasady.php?id=629516 No to się w końcu wyjaśniło niewyjaśnione Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaśka maciej 26.03.2008 19:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2008 W Słowniku Ortograficznym Języka Polskiego z roku 1976 pod redakcją prof. dr Mieczysława Szymczaka osobno - nie wyjaśniony. No to w końcu jak??? razem http://so.pwn.pl/zasady.php?id=629516 No to się w końcu wyjaśniło niewyjaśnione czasami człowiek głupieje ja np po przeczytaniu 30 razy spudniczka byłam niemal pewna, że tak sie to pisze było to słówko na kartkówce w klasie maturalnej w technikum Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
braza 26.03.2008 19:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2008 No nieeee!!!! Byków ortograficznych w wyrazach to raczej nie robię, ale z pisownią takich wynalazków - nie - razem, nie - osobno - to miałam problem od początku. Podobnie miałam swego czasu ze słowem bórta - po przeczytaniu po raz enty w tej właśnie formie, dałabym się posiekać, że słowniki kłamią Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agduś 26.03.2008 19:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2008 Imiesłowy zreformowali. Pamiętam, jak mi rodzona matka, a zarazem moja pani od polskiego tłumaczyła zasady pisowni nie z imiesłowami przymiotnikowymi. Ponoć były tak zagmatwane, że ludzie się gubili i dlatego je uproszczono. Moim skromnym zdaniem nie było z nimi tak źle. Jeżeli imiesłów z przeczeniem nazywał cechę do kogoś/czegoś na stałe przynależną, to pisało się łącznie ("niepalący" czyli ktoś, kim Braza nie jest - ktoś, kto nigdy nie pali, "niewyjaśnione" - takie, które nigdy nie zostały wyjaśnione itp.) Jeżeli imiesłów oznaczał coś "chwilowego", to pisało się go z przeczeniem oddzielnie ("nie paląca tylko pijąca kawę" to Braza, która pije kawę w naszej jadalni i nie pali, "nie wysłuchany, ale przeczytany" - to wykład, na który nie chciało mi się iść, więc pożyczyłam notatki). - Nieważne, i tak to zmienili. Teraz "nie" z imiesłowami przymiotnikowymi pisze się zawsze razem. No chyba, że jest to wyraźne zaprzeczenie (to taka furtka dla miłośników dawnych zasad). A co do wtórnej dysortografii, to potwierdzam. Kiedy przeczytałam 20 razy słowo "brytwanna" - poszłam sprawdzać je w słowniku!A jedno z najładniejszych słówek, które przeczytałam w wypracowaniu wyglądało tak: "nabszut!". I jeszcze zdanie: "Pognała jak szczała." Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rrmi 26.03.2008 20:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2008 nabszut!Mozna jeszcze napisac -poszet i wiele innych. Moj Mlody tak pisal jak bylismy w ameryce , bo tam nie chodzil do polskiej niedzielnej szkoly . Na szczescie moje dyktanda Mu pomogly . Nie raz zastanawialismy sie jak nam zostawial wiadomosc po polsku o co Mu chodzi Jednym slowem co poeta mial na mysli Teraz ludzie chyba wiecej bledow robia , ja w swojej pracy maturalnej nawet przecinki mialalam dobrze postawione. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
braza 26.03.2008 20:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2008 jedno z najładniejszych słówek, które przeczytałam w wypracowaniu wyglądało tak: "nabszut!". I jeszcze zdanie: "Pognała jak szczała." Ja się wcale nie dziwię, że gnała .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
braza 26.03.2008 20:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2008 A resztę - czyli przykłady pisowni - pominę milczeniem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mayland 26.03.2008 20:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2008 Do dziś pamietam swojego pierwszego ortografa w sieci Napisałam "śrudziemnomorski" Coś w tym jest, ze po tak wielu latach nadal o tym pamietam A teraz to juz przestałam się przejmować, choć nie pwoiem, staram się w miarę kontrolować. Jednak jak widać moja pisownia pozostawia duzo do zyczenia. Szczególnei popołudniami i wieczorami, po pracy. Zmęczenie daje znać o sobie. jedna dłń pisze wolniej a druga szybciej i przestawiam literki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaśka maciej 26.03.2008 20:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2008 na mnie kolej na egzaminie wstępnym do liceum napisałam błacha no bo podobnie jak blacha se pomyślałam pamiętam do dziś dnia, ale dlaczego raz ch raz h to nie kumam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
braza 26.03.2008 20:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2008 Kaśka, a gdzie się ciało pedagogiczne z awatarka podziało????!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaśka maciej 26.03.2008 20:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2008 Kaśka, a gdzie się ciało pedagogiczne z awatarka podziało????!!!! całyn czas na miejscu jest wszystko, co do jednej części Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rrmi 26.03.2008 20:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2008 staram się w miarę kontrolować.I ja sie staram , ale jak klawiatura malo mlodsza ode mnie to jak niby ma dobrze chodzic Brazuniu Czy ubralas choinke Kochaniutka ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mayland 26.03.2008 20:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2008 Kurcze post mi się błędnie umieścił u Ciebie Brazunia Wybacz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
braza 26.03.2008 20:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2008 Kaśka, a gdzie się ciało pedagogiczne z awatarka podziało????!!!! całyn czas na miejscu jest wszystko, co do jednej części Teraz to już widze, przez chwilęmiałam gustowny krzyżyk Rrmisiu, jeszcze nie, ale się z córcią przymierzamy. Jeśli jutro będzie śniegiem sypało, to kto wie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts