Xena z Xsary 16.06.2007 07:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2007 chciałabym zobaczyć jak wygląda podłoga modrzewiowa, najelpiej po latacha może ktos eksperymentował i zaolejował na biało taka podłogę albo pomalował bejcą w jakimś kolorze?zdjęcia mile widziane:> Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mohag 16.06.2007 08:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2007 Modrzewia nie widzialam, ale sosne olejowana na zdjeciach mam. http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?t=61382&highlight=podloga+bielona Xena, szukalas juz ten modrzew elewacyjny ? gdzie mozna cos takiego dostac w naszych rejonach ? potrzebne sa mi deski ryflowane na schody zewnetrzne i balkon. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaloosa 18.06.2007 08:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2007 witam, ja wlasnie jestem na etapie robienia elewacji z modrzewia, rowniez brame garazowa mam oblozona modrzewiem- to podobno najlepsze drzewo na zewnatrz. Na podlodze tez bede miec modrzew, widzialam nowa podloge u znajomego wyglada swietnie(czesc desek jest czerwona, czesc jasna), u drugi znajomy tez ma z tego podloge z tym ze juz bardzo, bardzo dluuuuuuuugo tez nie narzeka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Xena z Xsary 18.06.2007 09:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2007 czesc, mam taka deske na taras 80zł/m2 modrzewa jak wygląda ten modrzew na podłodze? chciałabym bardzo zobaczyc jak taka podłoga wygląda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaloosa 18.06.2007 09:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2007 tam gdzie sie zaopatruje w drzewo maja takie deski po ok 45 zl.Ta nowa podloga modrzewiowa u znajomego jest w "pasy" kilka pasow czerwonych kilka bialych, modrzew ma to do siebie ze jest 2 kolorowy, jak dla mnie wyglada super ale nie kazdemu sie podoba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Xena z Xsary 18.06.2007 09:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2007 a jakiej grubości? a jak wygląda taka podłoga po latach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
variuss 18.06.2007 12:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2007 cześć xeniu, zobacz wiadomosć na PW Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boorg 21.06.2007 21:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2007 Modrzew (w dodatku bielony olejem) w dylach (albo po mojemu w patykach gigantach ) leży u marsjanki. Nie mam zdjęć ale widziałem jej podłogę kilka dni temu (użytkowana już jakiś czas). I muszę powiedzieć: efekt wizualny fantastyczny. Jest piękna łososiowa z wyraźnym usłojeniem. I wbrew oczekiwaniom (modrzew przecież to miękkie drewno) zniszczenia/ślady użytkowania są praktycznie niedostrzegalne. Całość została wykonana na pseudo legarach w konwencji podłoga pusta (płyta OSB grubość 18 mm) + dyle modrzewiowe (grubość 29 mm). Rozstaw legarów 60 cm. Może marsjanka ma zdjęcia, to trzeba ją ściagnąć na forum albo pisać na P.W. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Xena z Xsary 22.06.2007 05:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2007 dziękuje ślicznie:>gdybym mogła jeszcze poporosić o wyjasnienie "podłoga pusta"- czy chodzi o legary położone na wylewce/izolacji , z izolacją pomiędzy nimi ,na to osb i na to deski? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boorg 22.06.2007 22:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2007 Podłoga pusta to potoczna nazwa podłogi na legarach wykonanej tylko w jednym celu: jako podkład pod podłogę właściwą. Wykonujemy ją z desek/płyt OSB/sklejki/płyt wiórowych. I następnie mocujemy do niej nasze deski (np. modrzewiowe) za pomocą kleju/śrub/gwoździ. Stosowanie podłogi pustej (w porównaniu do montażu bezpośrednio na legary) ma kilka zalet: 1. Większa sztywność. Podłoga praktycznie nie ugina się przy chodzeniu. 2. Większa stabilność/mniejsze szpary. Jesteśmy w stanie dokładniej/mocniej zamocować nasze deski do podłoża. 3. Większa dowolność doboru drewna. Mozemy zastosować cieńkie deski (nawet 12 mm grubości), parkiet masywny a nawet parkiet lamelowy. 4. Komfort cieplny. Na takiej podłodze "wilka" nie złapiesz. Wadą największą jest dość znaczny dodatkowy koszt. i to tyle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts