RB_00 16.06.2007 11:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2007 Dostałem pozwolenie na wybudowanie domu 1,5m od granicy w czerwcu 2006r. W trakcie wytyczania budynku geodeta stwierdził, że mój sąsiad wybudował budynek ok. 15 cm na mojej działce. Machąłem na to ręką. I tak ta przestrzeń jest praktycznie bezużyteczna. Jakież było moje zdziwienie kiedy na budowę przyjechali panowie z PINB na kontrolę z powodu skargi mojego sąsiada na brak zachowania odległości od granicy. Panowie z PINB kazali mi dostarczyć mapki geodezyjne stwerdzające stan faktyczny. Kiedy je dostarczyłem PINB wydał oddalił sprzeciw sąsiada. Sąsiad oczywiście się odwołał do WINB stwierdzająć, że mam też źle wybudowane okapy. WINB wydał decyzję, że okapy nie powinny zmniejszać odległości 1,5 m od granicy do budynku. Ja natomiast okapy wybudowałem zgodnie z zatwierdzonym przez Starostwo projektem budowlanym tj. o dł 80cm. Rozmawiałem ze Starostwem, które twierdzi, że wydało decyzję zgodnie z prawem i że wydaje takich decyzji kilkaset rocznie. WINB natomiast twierdzi, że na pewno okapy nie mogą zmniejszać odległości 1,5m i że Starostwo wydało pozwolenie na budowę sprzeczne z prawem. Zlożyłem skargę do WSA na decyzję WINB i czekam na rozprawę. Przecież praktycznie jest niemożliwe wybudowanie domu bez okapów. Jakie mam szanse na wygraną? Czy ktoś miał podobny problem?[/b] Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/80948-15-m-od-granicy-a-d%C5%82ugo%C5%9B%C4%87-okapu/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 16.06.2007 12:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2007 Rozporzadzenie o warunkach .......................... 7) § 12 otrzymuje brzmienie:["§ 12. 1. Jeżeli z przepisów § 13, 60, 271 i 273 lub przepisów odrębnych nie wynikają inne wymagania, budynki na działce budowlanej sytuuje się od granicy z sąsiednią działką budowlaną w odległości nie mniejszej niż:1) 4 m - w przypadku budynku zwróconego ścianą z otworami okiennymi lub drzwiowymi w stronę tej granicy,2) 3 m - w przypadku budynku zwróconego ścianą bez otworów okiennych lub drzwiowych w stronę tej granicy. 2. Odległość od granicy, o której mowa w ust. 1 pkt 1, mierzy się w poziomie od najbliższej krawędzi zewnętrznej otworu drzwiowego lub okiennego ściany lub w połaci dachowej budynku zwróconej w stronę tej granicy lub od najbliższej krawędzi otworu okiennego umieszczonego w dachu. 3. Sytuowanie ściany budynku w przypadku, o którym mowa w ust. 1 pkt 2, dopuszcza się w odległości 1,5 m od granicy z sąsiednią działką budowlaną lub bezpośrednio przy granicy, jeżeli:1) wynika to z ustaleń miejscowego planu zagospodarowania przestrzennego albo2) nie jest możliwe zachowanie odległości, o której mowa w ust. 1 pkt 2, ze względu na rozmiary działki.4. Jeżeli na sąsiedniej działce:1) w odległości od 1,5 m do 3 m od granicy istnieje budynek ze ścianą bez otworów okiennych lub drzwiowych albo wydano decyzję o pozwoleniu na budowę tak usytuowanego budynku, dopuszcza się sytuowanie ściany budynku bez otworów okiennych lub drzwiowych w takiej samej odległości od tej granicy, chyba że przepisy odrębne stanowią inaczej,2) bezpośrednio przy granicy istnieje budynek ze ścianą bez otworów okiennych lub drzwiowych albo wydano decyzję o pozwoleniu na budowę tak usytuowanego budynku, dopuszcza się sytuowanie ściany budynku bez otworów okiennych lub drzwiowych bezpośrednio przy tej granicy, przylegającej do istniejącej ściany, chyba że przepisy odrębne stanowią inaczej.5. Okapy i gzymsy nie mogą pomniejszać odległości od granicy działki budowlanej, o których mowa w ust. 1, o więcej niż 0,8 m, natomiast części budynku, takie jak balkony, galerie, tarasy, schody zewnętrzne, pochylnie i rampy - o więcej niż 1,3 m. Moga mieć racje, bo ust.5 powołuje sie na 12. ust.1 a tam mowa tylko o 4 i 3 metrach Ale kij jak wiadomo ma dwa końce. Sasiad prawdopodobnie ma samowolę budowlaną - nie wybudował tam gdzie powinien. Pogadaj z nim - może wycofa skarge. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/80948-15-m-od-granicy-a-d%C5%82ugo%C5%9B%C4%87-okapu/#findComment-1832875 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Łukasz_K 16.06.2007 13:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2007 Ale kij jak wiadomo ma dwa końce. Sasiad prawdopodobnie ma samowolę budowlaną - nie wybudował tam gdzie powinien. Pogadaj z nim - może wycofa skarge. sSiwy12, ale czy teraz to już nie jest za późno na wycofanie skargi, skoro WINB wydał decyzję?? Teraz to juz chyba zostanie odwołanie do kolejnego organu.... Co do sąsiada, to już oznacz że sąsiedztwo miłe nie bedzie. Zawsze można w "odwecie" złożyć skargę że sąsiad źle sie wybudował - zawsze daje Ci to dodatkową odległośc. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/80948-15-m-od-granicy-a-d%C5%82ugo%C5%9B%C4%87-okapu/#findComment-1832901 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 16.06.2007 13:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2007 Fakt, "wylane mleko", to juz żyje własnym życiem - nie doczytałem Ale sytuacja ciekawa. Bo skoro wydano decyzję , to na podstawie czego? Pomiaru z natury? A skoro "mierzony" budynek stoi (chyba) niezgodnie z prawem, to czy wydana decyzja jest "prawomocna"? I pytanie, jeśli budynek sąsiada postawiono "na granicy" (a tak wynika - bo stoi na działce piszącego, to maja zastosowanie przepisy 12.4.2) :"bezpośrednio przy granicy istnieje budynek ze ścianą bez otworów okiennych lub drzwiowych albo wydano decyzję o pozwoleniu na budowę tak usytuowanego budynku, dopuszcza się sytuowanie ściany budynku bez otworów okiennych lub drzwiowych bezpośrednio przy tej granicy, przylegającej do istniejącej ściany, chyba że przepisy odrębne stanowią inaczej." W takim przypadku nie może byc mowy, że coś ogranicza odległość - skoro odległość może (zgodnie z przepisami) wynosić "0 m" Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/80948-15-m-od-granicy-a-d%C5%82ugo%C5%9B%C4%87-okapu/#findComment-1832923 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RB_00 16.06.2007 21:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2007 Sytuacja ciekawa i robi się z dnia na dzień coraz ciekawsza. Dwa państwowe urzędy mają inne zdania a ja ponoszę konsekwencje. W głowie się nie mieści. Decyzja WINB jest prawomocna (WINB jest tu drugą instancją) ale nie ostateczna (można zaskarżyć do WSA). Wiem, że PINB przygotowuje obecnie nową decyzję biorąc pod uwagę wytyczne zawarte w decyzji WINB. Wstępnie rozmwialem z inspektorami z PINB i doradzili mi "przykleić" się do sąsiada i wtedy nie będzie żadnych wątpliwości. Powiedzieli mi, że na dzień dzisiejszy jest luka w przepisach i że przygotowywana jest nowela. Ale co to mnie obchodzi... Ciekawe co będzie jak WSA stanie po mojej stronie (może to być za dwa, trzy miesiące) ja na dniach dostanę decyzję z PINB, którą będę musiał wykonać w ciągu 30 dni. Czeski film. Co do sąsiada to do momentu rozpoczęcia budowy wydawał się normalny, ale potem zaczął wariować i pisze skargi wszędzie i do wszystkich. Skargi na razie nie muszę na niego pisać, bo PINB wszczął postępowanie z urzędu Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/80948-15-m-od-granicy-a-d%C5%82ugo%C5%9B%C4%87-okapu/#findComment-1833413 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts