Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kosiarka ręczna FOLBATE. Jak rozłożyć na części?

Recommended Posts

Witam,

Problem mam następujący. Mam kosiarkę ręczną napędzaną siłą mięśni ludzkich (popychaną). Działała całkiem nieźle dopóki nie posypało się łożysko (wianek się połamał).

Łożysko jest dociskane do obudowy (a raczej "wnęki" w obudowie) tą właśnie "podkładką na osi" - nie ma w około podkładki żadnego gwintu - tylko bardziej od strony ostrza niż obudowy na osi są podłużne kreski "wyrzeźbione". (może te "podkładki są nabijane"?).

http://piotr.turkowski.info/images/folbate11.jpg

Z drugiej strony ostrza jest sprężynka po zdjęciu kółek idzie trochę przesunąć ostrze dociskając sprężynkę, ale nadal niewiele mi to daje.

http://piotr.turkowski.info/images/folbate22.jpg

Chodzi o to, że ostrze jest zintegrowane z osią. Jak się zdejmie koła to można zdjąć blokadę osi. Ale pozostaje jeszcze ta wewnętrzna podkładka/nakrętka (na rysunku na różowo) z obu stron, która nie pozwala nic w ogole z tym zrobić - ani to wyjąć ani poruszyć bardziej. Problem w tym, że tej nakrętki nie idzie ruszyć niczym (nie ma jak chwycić kluczem).

Nie wydaje mi się, że najpierw składali to w fabryce a potem dopiero zaspawywali obudowę. Może ktoś to przerabiał i podzieli się wrażeniami? A może ma pojęcie jak te podkładki ze środka wywalić (albo zrobić coś innego), żeby móc nowe łożysko założyc?

Łożysko siedzi właśnie między tą podkładką a obudową. Po zdjęciu koła wystaje ośka przez dziurę, która jest za mała, żeby przecisnąć przez nią łożysko.

Jakieś pomysły?

Pozdrawiam,

P.