Senser 16.06.2007 15:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2007 No właśnie...pierwszy sezon mam taki dylemat... Chodzi o czywiście o zwykły basen rozporowy... Średnicy ok 2,5 m. Pytanie brzmi...czy po jego zwinięciu trawnik się sam zregenruje czy trzeba będzie zasiać?? Wcześniej nie robiłem nic na działce, więc zgniecione zielsko mało mnie interesowało...ale teraz mam już założony trawniczek... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mohag 16.06.2007 17:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2007 Jezeli zostawisz go w jednym miejscu przez lato to bedziesz musial siac. Trawa pod takim basenem w rzeczywistosci sie gotuje, nie ma przeplywu powietrza czyli brak tlenu i wszystko pod tym gnije. Ja przestawialam co pare dni jak spuszczalam wode, jak mlody byl maly to jeszcze bylo spoko ale jak troche wyrosl i ganial w ta i spowrotem.. to woda po trzech dniach wygladala jak bajoro bagienne Ale trawa i tak sie niszczyla... wkoncu basen poszedl na taras i bylo spoko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jea 16.06.2007 17:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2007 Jezeli zostawisz go w jednym miejscu przez lato to bedziesz musial siac. Trawa pod takim basenem w rzeczywistosci sie gotuje, nie ma przeplywu powietrza czyli brak tlenu i wszystko pod tym gnije. Ja przestawialam co pare dni jak spuszczalam wode, jak mlody byl maly to jeszcze bylo spoko ale jak troche wyrosl i ganial w ta i spowrotem.. to woda po trzech dniach wygladala jak bajoro bagienne Ale trawa i tak sie niszczyla... wkoncu basen poszedl na taras i bylo spoko. u mnie odwrotnie... na tarasie betonowym, to grzanie za free jeżeli będziesz musiał zasiać, to jaka strata... a ile radochy będziecie mieć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DPS 16.06.2007 20:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2007 U mnie basen w tym roku spory (w zeszłym był mniejszy) i doszliśmy do wniosku, że sianie trawy co roku tylko po to, aby cieszyła nas do czerwca, czyli do momentu rozłożenia basenu, jest bezsensowne. Wyznaczyliśmy miejsce, nasłonecznione i z daleka od drzew i przeznaczyliśmy je "na zawsze" pod basen. Zostało wyrównane, przygotowane i w następnych latach przygotowanie basenu będzie dużo łatwiejsze. Może Ty też mógłbyś wyznaczyć stałe miejsce dla basenu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agduś 16.06.2007 20:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2007 Niezła myśl - wysypać piaskiem, a poza sezonem byłaby to piaskownica. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DPS 17.06.2007 06:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2007 O żesz w mordę... Skąd wiedziałaś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Senser 18.06.2007 08:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2007 Może Ty też mógłbyś wyznaczyć stałe miejsce dla basenu. Biorąc pod uwagę całokształt to chyba trzeba będzie tak zrobić... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Senser 18.06.2007 08:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2007 u mnie odwrotnie... na tarasie betonowym, to grzanie za free Sam o czymś takim sobie właśnie pomyślałem... Tyle tylko, że nie mam (jeszcze) tarasu, ani też podjazdu z kostki.. Ale właśnie sobie pomyślałem, że jakbym miał kostkę to by był problem z głowy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agduś 18.06.2007 09:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2007 O żesz w mordę... Skąd wiedziałaś? Intuicja kobieca Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SylviaW 18.06.2007 10:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2007 u mnie odwrotnie... na tarasie betonowym, to grzanie za free Sam o czymś takim sobie właśnie pomyślałem... Tyle tylko, że nie mam (jeszcze) tarasu, ani też podjazdu z kostki.. Ale właśnie sobie pomyślałem, że jakbym miał kostkę to by był problem z głowy... współczuję, jeśli się dzieciak przewróci na takim betonowym podkładzie ja, tak jak Mohag przestawiałam basen co kilka dni i trawa przeżyła Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kofi 18.06.2007 10:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2007 Koleżanka właśnie ćwiczy basen na trawniku, spuszcza wodę co 2 dni i zabiera na noc (ale to mały basenik) i twierdzi, że trawa pod nim wygląda lepiej niż cała reszta - bo nie jest wysuszona.Też chyba będę przestawiać. Na kostce się bałam postawić... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Heniek 18.06.2007 11:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2007 Witam.Ja mam taki basenik w obrębie trawnika, ale z wyciętą darnią. Basenik mieści 11m3 wody i MUSI stać na równym, ubitym podłożu. Dwa lata temu walczyłem z nim kilka razy. Zbyt mało przyłożyłem się do ubicia podłoża i po kilku dniach on to zrobił częściowo za mnie. Trzeba było wylewać wodę ubijać i równać.Pozdrawiam, Heniek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Senser 18.06.2007 13:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2007 Koleżanka właśnie ćwiczy basen na trawniku, spuszcza wodę co 2 dni i zabiera na noc (ale to mały basenik) i twierdzi, że trawa pod nim wygląda lepiej niż cała reszta - bo nie jest wysuszona. Też chyba będę przestawiać. Na kostce się bałam postawić... Jak ja bym miał swój przestawiać co to ma ok 2,5 średnicy i 0,6h a w tym chyba coś ok 2-3 m3, wylewać co dwa dni....dziękuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agduś 20.06.2007 20:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2007 u mnie odwrotnie... na tarasie betonowym, to grzanie za free Sam o czymś takim sobie właśnie pomyślałem... Tyle tylko, że nie mam (jeszcze) tarasu, ani też podjazdu z kostki.. Ale właśnie sobie pomyślałem, że jakbym miał kostkę to by był problem z głowy... współczuję, jeśli się dzieciak przewróci na takim betonowym podkładzie ja, tak jak Mohag przestawiałam basen co kilka dni i trawa przeżyła Ja planowałam na tarasie drewnianym podłożyć karimaty pod basen. Na kostce też by można. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DPS 21.06.2007 08:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2007 Witam. Ja mam taki basenik w obrębie trawnika, ale z wyciętą darnią. Basenik mieści 11m3 wody i MUSI stać na równym, ubitym podłożu. Dwa lata temu walczyłem z nim kilka razy. Zbyt mało przyłożyłem się do ubicia podłoża i po kilku dniach on to zrobił częściowo za mnie. Trzeba było wylewać wodę ubijać i równać. Pozdrawiam, Heniek Trzeba KONIECZNIE pamiętać o tym, że podłoże powinno być idealnie równe i gładkie - folia z dna basenu musi być dobrze zabezpieczona przed uszkodzeniami. Beton, kostka itp. uszkodzą Ci basen, chyba, że podłożysz pod to dodatkową warstwę bardzo grubej folii, która stworzy rodzaj membrany dla zabezpieczenia dna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BK 23.06.2007 05:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2007 W zeszłym roku wylewaliśmy wodę bo w czasie nalewania wody okazało się że jest kamien ktory mógłby uszkodzić basen. Tez 11 m3 wody. Potem nałożyliśmy styropian (chyba 3 czy 2 cm grubości). Podłoże było miękkie i fajne, nie było zagrożenia przebicia a uderzenia o podłoże amortyzowane więc bezpieczne dla dzieci. Ale w tym roku mąż się nie zgadza bo przy sprzątaniu basenu po sezonie było to straszne - to co działo się pod styropianami i ze styropianami ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DPS 23.06.2007 07:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2007 U nas najlepiej zdaje egzamin dobrze ubity drobniutki piaseczek - jest jak beton, tylko nie kaleczy folii. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts