mamafilipa 16.06.2007 16:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2007 witam,buduję dom podpiwniczony. niestety przy obecnych rzadkich aczkolwiek obfitych opadach mam problem z wodą. widzę że w jednym miejscu na ścianie glinianej wokół domu wycieka woda. Zamierzamy otynkować, pomalować izolacją, na to papa termozgrzewalna i styropian no i oczywiście drenaż na poziomie ław i w połowie wysokości piwnicy. Może macie jakieś doświadczenia z piwnicami, jak zabezpieczyliście swoje?pozdrawiam,beata Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
margarytka 17.06.2007 10:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2007 Najlepszym zabezpieczeniem przed wodą w piwnicy jest drenaż .Konieczność jego wykonania zależy jednak od ilości występującej wody i możliwości odprowadzenia wody z drenażu do kanalizacji .Jeśli woda wycieka na glinianej ścianie ( rozumiem,że chodzi tu o wykop ) to sygnał,że w glinie występują tzw. soczewki piasku lub innych warstw przepuszczalnych . Zastosowanie izolacji np. płynnej folii (eleastycznej ) może być niewystarczające .Ważne jest by izolację wykonać starannie i połączyć ją z innymi izolacjami np ławy fundamentowej . A tak na marginesie to glina jest bardzo dobrym materiałem izolacyjnym i z powodzeniem można jej użyć do izolowania ścian . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mamafilipa 18.06.2007 13:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2007 dzieki za radę, kazda na wagę złota, ta woda spędza mi sen z powiek pozdrawiam, beata Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts