Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Agnieszka i Paweł - NA MOKRADŁACH

Gość jotpe

Recommended Posts

• Odpowiedzi 192
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam

Cieszę się że ktoś buduje fistaszka ...

Wybraliśmy z żoną ten sam projekt.. zmainy mamy podobne jednak jeszczae dalej idące...

- zlikiwdowaliśmy wykusz - czyli prawa strona o 1m do szersza..

- zrezygnowalismy z niektórych okien połaciowych , tez prze wzgląd na solary , któe planujemy

- wydłuzyliśmy garaż i automatycznie pokój na poddaszu...

- podnieśliśmy sciankę kolankową o 25 cm

- taras na szeroki na całą tylna ściane oraz zadaszenie

coś podobnego

http://www.dobry-dom.pl/projekt/85/1146/

Z jakich materiałów budujecie??

W projekcie jest porotherm 30 p+w . Myślałem o suporexie ale zostane przy porotheriw 25 p+w .. CHyba najtańsze budowanie obecnie z tego materiału...

Jakie planujecie ogrzewanie???

ciekawy link

http://www.corradog60.freehost.pl/budowa/budowa.htm

Gość jotpe

Bardzo dziękuję za link. Fajnie zobaczyć jak to wszystko będzie wyglądało.

Budujemy z suporeksu. Owszem jeden pustak porothermu jest tańszy niż jeden bloczek suporeksu, ale zwróć uwagę na wydajność ilościową sztuk na metr kwadratowy ściany. Ceramiki wychodzi dwa razy tyle. No i czas stawiania ściany.

Mi jednak wychodzi taniej z porotjermu 25 - 11 szt na 1 m2

suporex 7 szt. na 1 m2

Z tym że suporex chodzi juz po 17 zł a z zagranicy min 13 zł

pozdr

Bardzo dziękuję za link. Fajnie zobaczyć jak to wszystko będzie wyglądało.

Budujemy z suporeksu. Owszem jeden pustak porothermu jest tańszy niż jeden bloczek suporeksu, ale zwróć uwagę na wydajność ilościową sztuk na metr kwadratowy ściany. Ceramiki wychodzi dwa razy tyle. No i czas stawiania ściany.

ale fajnie tu u ciebie. Cos sie dzieje, ja chyba zapeszylam ze swoim dziennikiem i cisza straszna tam panuje. Mam pytanie odnosnie ogrodzenia. Drogie takie cos was kosztowalo? My tez chcemy taką prowizorkę zrobic.

Trzymam kciuki, bedzie dobrze, a lato ma byc upalne i suche wiec dzialka fajnie bedzie wysychala:)

Gość jotpe
ale fajnie tu u ciebie. Cos sie dzieje, ja chyba zapeszylam ze swoim dziennikiem i cisza straszna tam panuje. Mam pytanie odnosnie ogrodzenia. Drogie takie cos was kosztowalo? My tez chcemy taką prowizorkę zrobic.

Siatkę kupiliśmy na allegro. Trzeba szukać pod hasłem "siatka leśna". Za 50mb siatki zapłaciliśmy 160zł + 25zł wysyłka kurierem. Nawet z tak teoretycznie wysokim kosztem wysyłki i tak wychodzi taniej niż w marketach budowlanych. Słupki takie zwykłe, badziewiaste. To nawet nie stemple. 25 sztuk kosztowało jakieś 200zł. Robocizna własna :).

• 5 weeks później...

witam,

szczerze mówiąc podziwiam, że zdecydowaliście się na budowę na takiej działce. Robiliście badania geotechniczne? Planujecie drenaż opaskowy wokół fundamentów ? Samą działkę też by dobrze było zdrenować i połączyć z kanalizacją lub studnią chłonną, wtedy woda znikałaby w mig.

. Owszem jeden pustak porothermu jest tańszy niż jeden bloczek suporeksu, ale zwróć uwagę na wydajność ilościową sztuk na metr kwadratowy ściany. Ceramiki wychodzi dwa razy tyle. No i czas stawiania ściany.

a jaki wymiar BK stosujesz?

Powodzenia

Gość jotpe
witam,

szczerze mówiąc podziwiam, że zdecydowaliście się na budowę na takiej działce. Robiliście badania geotechniczne? Planujecie drenaż opaskowy wokół fundamentów ? Samą działkę też by dobrze było zdrenować i połączyć z kanalizacją lub studnią chłonną, wtedy woda znikałaby w mig.

. Owszem jeden pustak porothermu jest tańszy niż jeden bloczek suporeksu, ale zwróć uwagę na wydajność ilościową sztuk na metr kwadratowy ściany. Ceramiki wychodzi dwa razy tyle. No i czas stawiania ściany.

a jaki wymiar BK stosujesz?

Powodzenia

Nie widzę aż tak dużego zagrożenia "powodziowego". Wkoło stoją domy i nikt nie narzeka na wodę. To kwestia podniesienie terenu o jakieś 40cm (na równo z pozostałymi działkami). Działka planowo będzie zdrenowana. Dodatkowo myślę o posadowieniu domu troszkę wyżej niż podniesiony teren i wykonaniu wkoło obsypki z zachowaniem spadku. Kto wie .. może zrobię małe oczko wodne gdzieś z boku :).

Gazobeton 24x24x59 (600).

Badań nie robiliśmy ale raczej jest tu tylko glina. O piwnicy nawet nie myśleliśmy :) tak jak i reszta mieszkańców z naszej okolicy.

• 2 weeks później...

ta gliną to nie martwcie SIE...też tak mamy, co prawda u nas jakoś tak inaczej bo woda nie stoii, ale od 60cm ponizej ziemi zaczyna sie glina, glina i glina...a.......

!!! życzę powodzenia, bloczkami i dalej pustakami to idzie szybko...

a co do dziwnych "?matematycznych" to niestety ale musicie KONTROLOWAC....naprawde..i nie patrzeć na nic, tylko kontrola..jak budowlaniec zobaczy ze piszesz, sprawdzasz, mnożysz, liczysz to i sam sobie wcześniej policzy czy możliwe jest to co NIBY JEST!!