Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Ej, zauważ dopisek na samym dole postu! Został edytowany. Wcześniej nie było mowy o żadnym dożywotnim użytkowaniu. Przypomnę może w skrócie to co tu było napisane:

- babcia miała dwoje dzieci - syna i córkę

- babcia zmarła, zapisując synowi 1/2 domu, a córce 1/2 domu i całą działkę na której stoi dom

- obecnie syn chce sprzedać swoją 1/2 domu, ale nikomu z rodziny

- rodzina za wszelką cenę chce aby nieruchomość została w ich posiadaniu

A sens pytania mniej więcej był taki: skoro działka na której stoi dom, należy do osoby która posiada prawa do 1/2 domu, to czy nie jest tak, że i druga połowa należy do tej osoby? Stąd moja odpowiedź - NIE.

Sprawa wygląda więc tak, że właściciel połowy domu chce go sprzedać (jednak z jakiś powodów nie chce sprzedać nikomu z rodziny) a rodzinka szuka pomysłu na to, jak go "wyślizgać" i przejąć jego połówkę, względnie zmusić do odsprzedania właśnie im albo zablokować sprzedaż komu innemu.

https://forum.murator.pl/topic/80960-jak-znie%C5%9B%C4%87-do%C5%BCywotnie-u%C5%BCytkowanie/#findComment-1833192

Ej, zauważ dopisek na samym dole postu! Został edytowany. Wcześniej nie było mowy o żadnym dożywotnim użytkowaniu. Przypomnę może w skrócie to co tu było napisane:

- babcia miała dwoje dzieci - syna i córkę

- babcia zmarła, zapisując synowi 1/2 domu, a córce 1/2 domu i całą działkę na której stoi dom

- obecnie syn chce sprzedać swoją 1/2 domu, ale nikomu z rodziny

- rodzina za wszelką cenę chce aby nieruchomość została w ich posiadaniu

A sens pytania mniej więcej był taki: skoro działka na której stoi dom, należy do osoby która posiada prawa do 1/2 domu, to czy nie jest tak, że i druga połowa należy do tej osoby? Stąd moja odpowiedź - NIE.

Sprawa wygląda więc tak, że właściciel połowy domu chce go sprzedać (jednak z jakiś powodów nie chce sprzedać nikomu z rodziny) a rodzinka szuka pomysłu na to, jak go "wyślizgać" i przejąć jego połówkę, względnie zmusić do odsprzedania właśnie im albo zablokować sprzedaż komu innemu.

ok, ja czytałem po zmianie i już tego nie było, zwracam honor :(

zawsze może sprzedać swó udział, tylko kto to kupi? :roll:

https://forum.murator.pl/topic/80960-jak-znie%C5%9B%C4%87-do%C5%BCywotnie-u%C5%BCytkowanie/#findComment-1833209