Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt FISTASZEK GL124 pracownia ATRIUM

Recommended Posts

My też planujemy zacząć na wiosnę. Pozwolenie na budowę dostaniemy lada dzień.

Czy ta budowa koło Wrocławia to od Wieśka - na forum Atrium znalazłam namiary na niego i dzisiaj napisałam.

Powiedz, mi jak ten domek wygląda "na żywo"

My w projekcie powiększyliśmy sobie garaż (na 2 samochody) a co za tym idzie pomieszczenie gospodarcze za nim. Chcemy mieć ogrzewanie na węgiel i dodatkowe pomieszczenie na opał się przyda.

Gdzie będziesz budował? Czy wstępnie oszacowałeś sobie koszty poszczególnych etapów?

Pozdrawiam

Mała

Dom GL124, który oglądałem to był stan surowy do sprzedania. Zastanawiałem się nad kupnem ale robiłem to za długo i ktoś mnie uprzedził.

Dom "na żywo" wygląda całkiem nieźle. Wybudowany został zgodnie z projektem we wszystkich szczegółach. Brakuje tylko ściany działowej pomiędzy salonem a gabinetem na parterze. Wprawdzie to jedno pomieszczenie mniej ale przez to salon jest ogromny.

W tym projekcie brakuje mi bardzo spiżarni ale wymyśliłem, że można coś takiego zrobić pod schodami. Zastanawiam się jeszcze jak zagospodarować pomieszczenie nad garażem, w rzeczywistości wygląda na całkiem duże i trochę szkoda go przeznaczać na garderobę.

Co do ogrzewania to na działce będzie gaz ziemny, więc nie ma większych problemów, aczkolwiek bardzo poważnie myślę o ogrzewaniu kominkowym grawitacyjnym. Kominek jest w dobrym miejscu więc nie powinno być problemów z rozprowadzeniem ciepłego powietrza.

Będę budował w Smolcu pod Wrocławiem. Kosztów poszczególnych etapów jeszcze dokładnie nie oszacowałem ale ten stan surowy zamknięty, o którym wspomniałem na początku kosztował 110 tysięcy. Ja ciągle jeszcze zastanawiam się z czego budować, beton komórkowy czy ceramika? A Wy co wybraliście?

Pozdrawiam

• 2 weeks później...

Witam

My również będziemy mieli spiżarkę pod schodami i również jeszcze nie wiemy jak zagospodarować pomieszczenie nad grażem (zwłaszcza że u nas ono bedzie większe - bo garaż będzie podwójny). Budować będziemy z Porothermu (tak jak jest w projekcie). Dachówkę prawdopodobnie zmienimy z podwójnej S na celtycką.

Wczoraj dostaliśmy pierwszą ofertę firmy budowlanej - stan surowy otwarty od fundamentów po dach - 36.600,00 z możliwością dodatkowego upustu 1500,00. W przyszłym tygodniu powinniśmy dostać pozwolenie na budowę i wtedy też przyjadą do nas górale - 2 ekipa którą bierzemy pod uwagę - mają wycenić robotę. Wtedy zobaczymy.

Te 110 tys o których piszesz to suma którą wydano?

Pozdrawiam

Mała

Te 110 tysięcy zażyczył sobie sprzedawca. Jest to facet, do którego należały działki (10) i aby zachęcić ludzi do ich kupowania, na dwóch pierwszych rozpoczął budowy. Pierwszy to GL55 a drugi właśnie GL124. Zbudowany jest z Porothermu, pokryty dachówką Wiekor, w tej cenie był także komplet okien na parterze czyli bez połaciowych oraz już ocieplone ściany szczytowe. Sprzedawca musiał też coś na tym zarobić.

Ja zdecydowałem się również na ceramikę, mój wykonawca lada dzień wręczy mi kosztorys. Rozmawiałem już z nim na temat stanu surowego otwartego i wyszło mu ponad 85 tysięcy przy cegle od Jopka i dachówce ceramicznej Wiekor. Wykonawcą jest facet, który prowadzi kilkanaście budów więc ma w hurtowniach spore upusty. Jak zobaczę ten kosztorys to będę wiedzial ile kosztuje robocizna.

Pozdrawiam

Ja natomiast sfinalizowałem zakup działki. Czekam teraz na przepisanie pozwolenia na budowę i zaczynam. Mój wykonawca przedstawił mi kosztorys stanu surowego zamkniętego. Wyszło mu 33 tysiące od geodety do montażu okien i bramy garażowej. Muszę z nim jeszcze przedyskutować kwestię materiałów, bo wydaje mi się, że z tego co on policzył to można będzie zbudować dwa takie domy. Zadanie mam ułatwione bo Studio Atrium udostępnia kosztorys dla tego projektu, trzeba tylko wprowadzić drobne zmiany typu np. bloczki fundamentowe zamiast lanego betonu. Niektóre pozycje w jego kosztorysie bardzo mnie zaskoczyły np. 15 wywrotek piasku do zasypania fundamentów - 3500 PLN.

Pozdrawiam

• 1 year później...
  • 5 months później...
  • 9 months później...

Witam wszystkich miłośników budowlanych :D

proszę o rady doświadczonych" budowlańców "odnośnie tego projektu ,ewentualne zmiany ,problemy w budowie ,koszta .

planuje zakup projektu :lol:

Pozdrawiam Beata

http://www.studioatrium.pl/projekt-domu-GL-124,135,61,opis.html

• 2 months później...
  • 1 month później...
  • 6 months później...
  • 3 months później...