magpie101 16.06.2007 19:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2007 Mam duzy i to powazny problem!! Widzialam sie z murarzem w sprawie tynkow zewnetrznych i okazalo sie, ze mam za malo wystawione parapety zewnetrzne . Parapety wystaja rowne 4 cm, na to przyjdzie tynk + tynk ozdobny (nie mamy ocieplenia) co daje razem 2,5 cm no i zostanie tylko 1,5 cm wystawionego parapetu poza mur. Murarz mowi, ze to za malo, bo bedzie zaciekac podczas deszczu . Gdy zamawialismy parapety zdalismy sie calkowicie na wiedze i doswiadczenie pana, ktory mierzyl. On nas tylko zapytal czy bedzie ocieplenie czy tylko sam tynk i to wszystko. Te 4 cm, ktore sa zostawione przed tynkowaniem powinny tyle wystawac ale juz na gotowo. Cos mi sie wydaje, ze czeka mnie zakup nowych parapetow . Mam pytanie do osob, ktore maja juz otynkowany dom i wstawione parapety: ile cm wystaja u Was parapety po otynkowaniu? Bede bardzo wdzieczna za odpowiedzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
akacja 16.06.2007 23:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2007 Nie mam jeszcze tynków zewn. ale murarz ma rację. Parapety powinny wystawać na 4-5 cm poza tynk. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ANIAILIS 17.06.2007 17:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2007 u mnie wystają 5 cm, od spodu, około 2 cm od zewn. maja podcięcie wzdłuż (kapinos) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magpie101 17.06.2007 20:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2007 Moze ktos jeszcze sie wypowie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rusek007 17.06.2007 20:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2007 Ja kupowałem płytki klinkierowe 20cm, mam styro 15cm i tynk, czyli wystają ok 3-4cm. A co ma zaciekanie deszczu do wystającego parapetu ?. Wystarczy 2cm i woda będzie spływać obok, chyba, że jest wiatr to będzie szła po murze, ale i zacinający deszcz również zmoczy elewację. Moim zdaniem za bardzo wystające parapety prezentują się nieciekawie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magpie101 17.06.2007 21:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2007 Tylko, ze u mnie z bieda zostanie 1,5 cm i wydaje mi sie, ze bedzie to nieladnie wygladac. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewa i aleksander 20.06.2007 09:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2007 Sprawdzilam u siebie i moje parapety wystaja 1.5-2cm.Doswiadczalnie sprawdzilam jak zachowa sie woda na parapecie.Splywa dokladnie po scianie.Zgroza ,co tu robic!!!Na scianach z oknami nie ma jeszcze tynku strukturalnego.Czy wymienic te parapety na dluzsze ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
scur 20.06.2007 09:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2007 ja wystawiłem 5 cm, a od spodu mam wyciety kapinos aby woda nie zaciekała na ścianę. Te 1,5 centa u Ciebie to za mało;/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewa i aleksander 20.06.2007 16:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2007 Czy ktos ma jakis inteligentny pomysl na ewentualna przerobke takiego parapetu aby woda nie lala sie po scianie?Niby mamy nad oknami dookola domu podbitke ale ona ma tylko jakies 55cm.A co z zalegajacym sniegiem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rezi 20.06.2007 16:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2007 4 cm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grazia-Ol 20.06.2007 20:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2007 Ucieszyłam się, że Rezi jest nadal aktywny na forum . W oczekiwaniu na zdjęcia zwątpiłam w Twoją aktywność. Teraz już wiem,że na wszystko przyjdzie czas. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts