Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

PARAPETY ZEWNETRZNE ILE WYSTAJA???

Recommended Posts

Mam duzy i to powazny problem!! Widzialam sie z murarzem w sprawie tynkow zewnetrznych i okazalo sie, ze mam za malo wystawione parapety zewnetrzne . Parapety wystaja rowne 4 cm, na to przyjdzie tynk + tynk ozdobny (nie mamy ocieplenia) co daje razem 2,5 cm no i zostanie tylko 1,5 cm wystawionego parapetu poza mur. Murarz mowi, ze to za malo, bo bedzie zaciekac podczas deszczu .

Gdy zamawialismy parapety zdalismy sie calkowicie na wiedze i doswiadczenie pana, ktory mierzyl. On nas tylko zapytal czy bedzie ocieplenie czy tylko sam tynk i to wszystko. Te 4 cm, ktore sa zostawione przed tynkowaniem powinny tyle wystawac ale juz na gotowo. Cos mi sie wydaje, ze czeka mnie zakup nowych parapetow .

Mam pytanie do osob, ktore maja juz otynkowany dom i wstawione parapety: ile cm wystaja u Was parapety po otynkowaniu? Bede bardzo wdzieczna za odpowiedzi.

• 2 weeks później...
hmm producenci zazywczaj gna parapety co 2,5 cm co do twojego przypadku radzil bym ci zmienic parapet ^^ hehe zobaczysz jak zacznie ci sie brudzisc tynk ;] (a taki pewnie ladny jest ) 4 cm to minimum ja osobiscie jak montuje okna to pytamy sie jakie beda elewacje tynck , styropian + tynk , czy inne dziadostow i obliczamy i takie parapety montujemy aby wystawaly odpowiednio ;]i nie za mało!!

• 2 months później...