Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

KOnsekwencje samowolnego remontu zabytkowego domu

kata-linka

Recommended Posts

Witam,

Jestem w trakcie negocjacji ceny domu wpisanego do rejestru zabytków. Przypadkowo (właściciel się nawet na ten temat nie zająknął), okazało się, że dom został wyremontowany niezgodnie z projektem. Znacznie zmieniono zarówno elewację, jak i wnętrze domu. Co więcej, Woj. Konserwator Zabytków wydał prawdopodobnie decyzję o wstrzymaniu budowy i o przywróceniu stanu pierwotnego (niestety nie wiem na pewno, ponieważ urządy nie chcą mi udzielić żadnych informacji).

Bardzo proszę o poradę, co w takim wypadku mogę zrobić? I jaki jest najczarniejszy scenariusz jesli zdecyduję się mimo wszystko kupić ten dom?

A co jeżeli zamieszkam w "nieodebranym" domu?

Z góry dziękuję

Pozdrawiam

Przede wszystkim udokumentuj obecny stan budynku. Zaznacz to nawet w akcie notarialnym. Uzyskaj też dodatkowe informacje u Konserwatora Zabytków.

Jako osobie zupełnie "zielonej" w temacie wyjaśnij mi pls:

Co konkretnie powinno wchodzić w zakres udokumentowania?

I co byś radził zapisać w akcie notarialnym?

Dzięki

Jako osobie zupełnie "zielonej" w temacie wyjaśnij mi pls:

Co konkretnie powinno wchodzić w zakres udokumentowania?

I co byś radził zapisać w akcie notarialnym?

Dzięki

A co jest niezgodnego z pozwoleniem na budowę?

Jaka jest decyzja konserwatora zabytków?

Jeżeli się tego nie dowiesz, to nie kupuj tej nieruchomości.

U konserwatora jest założona karta ewidencyjna zabytku. Masz prawo do niej zajrzeć.

Nie znam sytuacji na tyle, aby Ci podpowiedzieć coś więcej :(.

• 2 weeks później...

Nie kupuj!!!!!!

1. primo: dlaczego urzędy nie chcą Cię poinformowac o stanie prawnym nieruchomości? Takie infornacje są jawne, jeśli uzasadnisz, do czego potrzebna Ci ta wiedza. Jesteś potencjalnym kupcem, musisz znać stan prawny nieruchomości.

2. Primo: W jakim zakresie zostały wykonane prace? Co zostalo zmnienione. Czy zaszły zmiany w konstrukcji budynku, a może w wyglądzie zewnętrznym (taki jest zakres zainteresowań W.K.Z.)?

3. Primo: Daj namiar w jakim województwie znajduje się nieruchomość. Może uda się pomóc.

Jestem konserwatorem z zawodu, remontuję stary młyn wodny, a kilka dni temu odebrałem z Urzędu WKZ pozytywną decyzję na wszelkie zmiany (oprócz balkonu, ale to było już spore przegięcie-coś musiałem im oddać, prawda? :))

Wstrzymaj się z kupnem do wyjaśnienia sprawy. Jeśli zmiany wprowadzone w budowli są akceptowalne (odpowiednia argumentacja i nie chodzi mi wcale o łapowkę) lub odwracalne (np. można rozebrać dobudówkę), to warto powalczyć.

Niestety, musisz mieć na uwadze, że wszelkie prace na takim obiekcie muszą mieć opinię WKZ oraz byc prowadzone w oparciu o przepisy prawa Budowlanego tzn. zawsze musi być pozwolenie na budowę, kiero budowy, książka budowy. Nic nie możesz zrobić w oparciu o zgłoszenie remontu.

Za to jeśli obiekt jest wpisany do rejestru zabytków (nawet gminnego) możesz starać się o dofinansowanie to dobry argument w trakcie negocjacji z WKZ. Nie lubią rozstawac się z pieniążkami. Czasami mogą zażądać nadzoru konserwatorskiego, ale to też nie jest problem.

A teraz najważniejsze: NAJPIĘKNIEJSZY DOM POSTAWINONY NA NOWO NIGDY, PRZENIGDY NIE BĘDZIE MNIAŁ TEJ WYJĄTKOWEJ ATMOSFERY, JEDNOSTKOWEGO CHARAKTERU. DLATEGO WARTO POKONAĆ WSZELKIE TRUDNOŚCI, BY ZAMIESZKAĆ W STARYM, PEŁNYM STYLU DOMU.

Pozdrawiam!

p.

Aha! pytasz o najczarniejszy scenariusz:

WKZ nakazał przywrócenie stanu pierwotnego?

To znaczy, ze musisz udac się na rozmowę do Pani/Pana WKZ i uzyskac na piśmię jej/jego decyzję. Musz wiedzieć, co do których zmian WKZ ma wątpliwości. Jakie nakaże działania. To wszystko musisz mieć na papierze.

Jak dostaniesz odpis decyzji, to tam będzie wpisane na jaki zakes prac nie zgadza się WKZ. I to musisz wtedy doprowadzić do stanu pierwotnego ( zmienić okna PCW na drewno, przywrócić wymiary otworów okiennych i podział budynku, zbić tynk, lub rozebrać przybudówkę). Tego się trzymasz. A większość zmian można z WKZ uzgodnić i przejdzie.

TO BARDZO ważne: w trakcie budowy/remontu wszystko na papierze. Umowa kupna, notarialne rzeczy to się rozumie samo przez się. Ale wszystkie decyzje urzędnicze-nawet te niekorzystne-koniecznie na papierze. Umowę z wykonawcą na papierze. Nawet na wykopanie przysłowiowego rowu :)

Jak masz papier -jesteś w domu. Jak nie masz to (za przeproszeniem) jesteś i będziesz w duypie.

Daj znać co i jak, to pomożemy!

p.

PS. Przepraszam za literówki, ale jest późno i po 4 piwach...