KrzysiekSM 04.07.2003 14:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2003 Kiedy waszym zdaniem powinno się montować okna.Przed czy po wykonaniu tynków. Boję się, że montując okna (jak również drzwi zewnętrzne i bramę garażową) przed tynkami, w trakcie tych prac zostaną one zniszczone. Zastanawiałem się aby na razie na czas wykonywania tynków otwory okienne zabezpieczyć folią, jednak tu obawiam się, że po wykonaniu instalacji w budynku otwartym zostanie ona szybko rozkradziona. Co radzicie,Jak wy postępowaliście,Wasze doświadczenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
greg98 04.07.2003 15:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2003 Nasze doświadczenia są takie, że lepiej założyć okna i alarm, niż oddać instalacje złodziejom.Grzegorz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tgb 04.07.2003 15:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2003 Kiedy waszym zdaniem powinno się montować okna. Przed czy po wykonaniu tynków. Boję się, że montując okna (jak również drzwi zewnętrzne i bramę garażową) przed tynkami, w trakcie tych prac zostaną one zniszczone. Obie szkoły mają pewnie tyle samo przeciwników, co zwolenników. My zdecydowaliśmy się na okna przed tynkami. Przekonało nas to, że wybierając odwrotną kolejność i tak trzeba zabezpieczać okna na zrobienie glifów, a tak wsztkie prace tynkarskie można za jednym zamachem. Z drugiej strony to zabezpieczenie nie jest wcale trudne (polecam "siwą" taśmę - b. dobrze trzyma i nie odrywa się razem z lakierem). Istnieje jeszcze problem odprowadzania wilgoci z tynków - jeśli są już okna, to trzeba intensywnie wietrzyć - u nas są szpary pod oknami i uchylane okna (dla tynków gipsowych z powodzeniem to wystarcza). Tomek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jezier 04.07.2003 16:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2003 Ja zamontowałem okna przed tynkami. Na tynkowanie zabezpieczę je. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jolana 04.07.2003 16:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2003 U nas dzisiaj tez montowali okna, nie mamy jeszcze tynków Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
joogjan 05.07.2003 17:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2003 Zrobiłem odwrotnie.Pierwsze tynki(mineralne) potem okna.Po białkowaniu wszystko dosychało około dwóch tygodni.Wstawiono okna i pozostała jeszcze tylko tynkarzom obróbka szpalet i parapety.Oczywiście bede musiał troche je zabezpieczyć z grubsza przed pochlapaniem zaprawą cementowo - wapienną.Ufam ekipie tynkarskiej( do tej pory sie nie zawiodłem) i myslę ,że wszystko wyjdzie OK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 05.07.2003 17:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2003 KrzysiekSM popraw ten "montarz" w temacie wątku. To razi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbyszekP 05.07.2003 17:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2003 O kolejności montażu okien bylo już na forum. Patrz np.http://murator.com.pl/forum/viewtopic.php?t=4467&highlight=montowa%E6+oknaczyhttp://murator.com.pl/forum/viewtopic.php?t=4330&highlight=montowa%E6+okna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts