Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Odprowadzenie wody z rynien[brak kanalizacji deszczowej]?

Recommended Posts

Wybudowałam dom na dość mokrym gruncie ( bez piwnic). Mam trzy rury spustowe z rynien i problem, jak odprowadzić z nich wodę. Wykonawca wpadł na pomysł, aby rury spustowe bezpośrednio!!! połączyć z rurą drenażową ( zółta z dziurami) i to bezpośrednio przy ścianie budynku. Rury miałyby być obsypane tylko żwirem i doprowadzone do studni z kręgów, w której poziom wody jest dość wysoki. Czy tak można zrobić? Jeśli nie, proszę o dobre pomysły. Z góry dziękuję i pozdrawiam.

Nie należy odprowadzać wody deszczowej do drenażu. Nawet jeśli odpływ z drenażu jest bezproblemowy, to grozi to podlkewaniem fundamentu przy każdym intensywnym deszczu. W twoim przypadku, przy wysokim poziomie wód gruntowych i odprowadzeniu drenażu do studni chłonnej szczególnie.

Witam

Ja jestem wlasnie na etapie wykonywania odprowadzenia deszczowki.

Z rynien poprowadzilam kanalizacyjna szara rure 100 do dwoch studni chlonnych, studnie sa z dwoch kregow betonowych 120 posadowione na podbudowie z kamienia marglowego i wysypane dolem piaskiem.

Jedna studnie mam wykonana z przodu budynku i podlaczone sa do niej trzy rynny i kratka z podjazdu, druga studnia jest z tylu i odbiera wode z czterech rynien.

caly system nie jest jeszcze podlaczony wiec nie wiem czy calosc sie zprawdzi ale znajomy tak ma i uniego dziala wiec u mnie tez powinno

Poz