Renatab06 17.06.2007 06:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2007 Wybudowałam dom na dość mokrym gruncie ( bez piwnic). Mam trzy rury spustowe z rynien i problem, jak odprowadzić z nich wodę. Wykonawca wpadł na pomysł, aby rury spustowe bezpośrednio!!! połączyć z rurą drenażową ( zółta z dziurami) i to bezpośrednio przy ścianie budynku. Rury miałyby być obsypane tylko żwirem i doprowadzone do studni z kręgów, w której poziom wody jest dość wysoki. Czy tak można zrobić? Jeśli nie, proszę o dobre pomysły. Z góry dziękuję i pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yonagold 17.06.2007 14:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2007 Rozwiązaniem mogą być studnie chłonne. Poszukaj na goglach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GL35 17.06.2007 15:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2007 Nie należy odprowadzać wody deszczowej do drenażu. Nawet jeśli odpływ z drenażu jest bezproblemowy, to grozi to podlkewaniem fundamentu przy każdym intensywnym deszczu. W twoim przypadku, przy wysokim poziomie wód gruntowych i odprowadzeniu drenażu do studni chłonnej szczególnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aik 17.06.2007 17:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2007 Witam Ja jestem wlasnie na etapie wykonywania odprowadzenia deszczowki.Z rynien poprowadzilam kanalizacyjna szara rure 100 do dwoch studni chlonnych, studnie sa z dwoch kregow betonowych 120 posadowione na podbudowie z kamienia marglowego i wysypane dolem piaskiem. Jedna studnie mam wykonana z przodu budynku i podlaczone sa do niej trzy rynny i kratka z podjazdu, druga studnia jest z tylu i odbiera wode z czterech rynien.caly system nie jest jeszcze podlaczony wiec nie wiem czy calosc sie zprawdzi ale znajomy tak ma i uniego dziala wiec u mnie tez powinno Poz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bigbeat 18.06.2007 08:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2007 Poczytaj tu: http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?p=1842053&highlight=#1842053 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts