st_x 04.07.2003 15:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2003 Dzień dobry W zwiazku ze zmiana zprzeznaczenia budynku z gospodarczego na mieszkalny pojawił się problem ocieplenia scian. Ściany ok 0,5 m (dwie cegly) z pelnej cegly czerwonej. Poczytalem o oddychaniu itp. i mam zamiar docieplic styropianem (12 cm) + lekki tynk. 1. Czy jest sens zostawiac szczeline powietrzna pomiedzy styropianem i ścianą (listwy 1-2cm przy okazji wyrównujace płaszczyzne sciany? (inne rozwiązanie to odpowiednie przyklejanie styropianu - "punktowe")- jeżeli tak to 2.Czy przy takim rzwiazaniu szczelina ma byc wentylowana (jak ??) i jaki ma to sesn jezeli wypada ona pomiedzy izolacja a scianą => ze "chlodzi" mur?. - jezeli wentylowana to 3. Czy "otwarta" u góry i u dołu i jak ją wykańczać (kratka. listwy z otworami???) P.S. Forum pod tym katem przeczytalem i poza polemikami na temat wełna - styropian niewiele sie dowiedzialem. Pozdrawiamst_x Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
docieplenia 14.07.2003 14:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2003 ad.1. raczej takiego rozwiazania sie nie praktykuje - ja sie nie spotkalem przynajmniej w mojej praktyce - ew. nierownosci nadrabia sie styropianem lub klejem w zaleznosci od doraźnych potrzeb i wielkosci;styropian NALEZY kleic pkt. lub inaczej mowiac na tzw. placki a nie tak jak plytki z pacy zebatej bo to grozi powyginaniem plytky stryopianowej; ad2. wentylacje pod styropianem zapewnia wlasnie to klejenie pkt. + na krotszych bokach plyty paski kleju oraz zamontowana od dolu listwa startowa ktora posiada specjalna perforacje mozliwiajaca wlot powietrza od dolu i zabezpiecza styropian przed gryzowniami oraz posiada tzw. kapinos na splywajaca po scianie ew. wode ad.3 juz napisalem od gory za to dobrze jest zeby ciag powietrza mogl znalezc ujscie w postaci szpary max. 1cm po podbita przy dachu - mozna ja zabezpieczyc wywijac siatke z wlokna szklanego lub montuja podbitke tak aby np. ptaki nie mialy dostepu do tego miejsca Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts