bimbelt 17.06.2007 08:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2007 Mam duzy dylemat odnosnie wyboru drzwi wejsciowych i bramy garazowej. Okna wybralem biale z PCV. Drzwi i brama tez by mi pasowaly biale, ale... Drzwi z PCV sa brzydkie lub drogie. Tanie sa brzydkie, a ladne sa drozsze niz np. machoniowe. Drzwi drewniane sa ladne i solidne. Drzwi z porzadnego drewna (dab, machon, meranti) grzech malowac na bialo :/ Jesli drzwi drewniane w naturalnym kolorze, to brama tez w okleinie drewnopodobnej. Tylko nie bedzie to ladnie sie komponowac z bialymi oknami, a i niezbyt mi sie podobaja ciemne drzwi na jasnej elewacji. Pomozcie mi rozwiazac moj dylemat, na pewno mieliscie podobny. A na koniec dodam, ze z moich obserwacji wynika, ze 99% domow majacych biale okna, posiada drzwi i bramy garazowe w brazie. Czasem to wyglada niezle czasem koszmarnie. Nie potrafie sobie wyobrazic jak takie polaczenie wygladaloby w moim przypadku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MiA Wojtek 17.06.2007 09:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2007 My mamy biale okna i brazowe drzwi i wiesz co,to ze okna roznia sie kolorem od okien mnie akurat nie przeszkadza ale fakt,ze drzwi wejsciowe,drzwi do garazu i brama od garazu kazde w innym odcieniu brazu BRRRRRRR a my tak mamy to wina tego,ze osobie,ktora kupowala,montowala widac wisi jak to wyglada buuu ale to juz takie uroki budowy na odleglosc,kiedy musisz posilkowac sie pomoca innych i nie zawsze masz prawo wyboru postanowilam,kiedy juz skoncza sie najwieksze wydatki cos z tym zrobic..poniewaz mnie strasznie ta paleta brazow w oczy kole Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bimbelt 17.06.2007 09:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2007 Podczas objazdu tez widzialem takie "potworki" jak twoj. Najgorsze zestawienie jakie spotkalem, to wlasnie biale okna oraz drzwi wejsciowe i brama garazowa rozniace sie odcieniem. Nawet, jesli nie sa obok siebie, to wyglada to bardzo kiepsko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MiA Wojtek 17.06.2007 09:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2007 wiem pozostaje jeszcze pytanie - co z tym zrobic? jakos glupio wymieniac prawie nowe drzwi czy brame z powodu koloru moze wszystkie 3 farba olejna na jednakowy mahon machnac? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bimbelt 17.06.2007 09:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2007 Moze sie po prostu przyzwyczaic? A wymienic mozna za 10lat ten element, ktory sie bardziej zuzyje. Ja czekam na porady odnosnie tematu przedstawionego na wstepie watku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aneta s 17.06.2007 09:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2007 Witaj Bimbelt, z tymi kolorami to faktycznie ogromny dylemat, my to przerabialiśmy jakiś czas temu, plastiku nie chcieliśmy bo chcemy aby nasz dom był z naturalnych materiałów, elewacja będzie z ręcznie formowanej cegły +tynk (nad kolorem tynku ciągle myślimy - jakiś odcień śmietankowy, albo szarawy, ten ostatni ładnie by sie zgrał z szarą kostką granitową). Wracając do okien od środka chcieliśmy koniecznie białe, bo chcemy mieć jasne wnętrza więc wszystkie drzwi wewnętrzne, listwy okienne, podłogowe i sufitowe będa białe, od zewnatrz podobały nam się ciemne okna, a za dwukolorowe drewniane chcieli 50% więcej długo się wahaliśmy...Ostatecznie są drewniane złoty dąb od zewnątrz, białe od środka, ta sama historia z dzwiami wejściowymi i do kotłowni. Brama garażowa Hormana złoty dąb, jeszcze nie wstawiona ale próbnik okien i bramy wygląda tak samo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MiA Wojtek 17.06.2007 09:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2007 Moze sie po prostu przyzwyczaic? A wymienic mozna za 10lat ten element, ktory sie bardziej zuzyje. Ja czekam na porady odnosnie tematu przedstawionego na wstepie watku. no wiesz..podkreslac tego juz nie musiales pokazanie Tobie na wlasnym przykladzie porazki w doborze okien i drzwi chyba jakas forma porady ? zycze madrych wyborow Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bimbelt 19.06.2007 09:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2007 No wlasnie, a w jaki sposob dobrac drzwi do bramy garazowej, by byly w tym samym odcieniu? Jesli wezme oba np. w okleinie "zloty dab", to i tak mam szanse trafic chyba tak, ze beda sie roznily odcieniem. Jak do tego podejsc, by miec pasujace do siebie drzwi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adrian 19.06.2007 10:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2007 No wlasnie, a w jaki sposob dobrac drzwi do bramy garazowej, by byly w tym samym odcieniu? Jesli wezme oba np. w okleinie "zloty dab", to i tak mam szanse trafic chyba tak, ze beda sie roznily odcieniem. Jak do tego podejsc, by miec pasujace do siebie drzwi? Jeśli zauważasz (i rażą Cię) niewielkie różnice w odcieniu kolorów to jedynym rozwiązaniem jest zabierać próbki materiałów (oklein) i przykładać do jednych i drugich drzwi. Po dokonaniu wyboru w umowie zawrzyj kod/oznaczenie koloru, a ja bym jeszcze spróbował dogadać się z wykonawcą, że zostawiasz mu podpisaną próbkę (połowę) na wzór i ma być identycznie. U mnie żona się nieźle wściekła jak wrota garażowe wyszły "dwa tony" ciemniejsze niż na próbce, a okna "jeden ton" jaśniejsze. Baaardzo trudno się potem rozmawia z wykonawcą okien o ew. reklamacjach. Dlatego chyba najlepszym wyjściem byłoby zostawiać (i wykonawcy i sobie) wzór koloru. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
carringtontomas 19.06.2007 11:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2007 Ja kupiłem białe okna a drzwi wejściowe oraz bramę garażową będę miał również białą - uważam, że lepiej mieć wszystko w jednym kolorze niż biegać z próbkami i dobierać odpowiednie kolory. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bimbelt 19.06.2007 12:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2007 A jakie drzwi wybrales? PCV, metalowe, drewniane? Jesli drewniane, to z jakiego drewna? I czy nie bylo ci zal malowac ich na bialo? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aneta s 19.06.2007 13:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2007 według mnie najważniejsze to zdecydować się na okna (kolor, firma itd.), wżiąść próbnik i dobrać do niego resztę. My mieliśmy trochę uproszczoną sprawę bo i okna i wszystkie drzwi wzieliśmy z jednej firmy (wszystko drewniane), wybraliśmy firmę Pamo Plast (nazwa firmy trochę myląca), ceny konkurencyjne, nie ma dopłat za niestandardowe okna, przyjeżdzają, mierzą i wszystko robią na wymiar.Bramy wybraliśmy Hormana, okazało się, że kolor złoty dąb jest taki sam w obu firmach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bimbelt 20.06.2007 20:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2007 No dobra, to teraz sproboje inaczej. Chcialbym miec wszystko biale - okna, drzwi i brame. O ile w przypatku okien i bramy jest to bezproblemowe, bo wszystko biore w tworzywach sztucznych, to z drzwiami juz jest problem. Jakie wybrac? Musza byc przede wszystkim ladne i trwale. Cena tez gra role, bo nie chcialbym drzwi z PCV za 7tys. :/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SZEFLERA 21.09.2007 21:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2007 my też mamy okna białe PCV, brama biała, a drzwi wejściowe drewniane mahoniowe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sailor_ro 27.02.2008 18:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2008 hey Bimbelt no i jak wybrnąłeś z dylematu??Przyznam sie ze mamy teraz ten sam problem.Apropos a jaki planujesz,ewentualnie moze juz zrobiles tynk i jaki masz kolor pokrycia dachu??pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts