bimbelt 17.06.2007 09:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2007 Mam dwie dobre cenowo oferty i duzy dylemat co wybrac. Mam nadzieje, ze mi pomozecie. 1. Brama Normstahl z oryginalnym napedem.2. Brama Krispol (polski producent) z napedem Sommer. Roznica w cenie 400-500zl na korzysc polskiego producenta. Nie jest to duzo i nie jest tez malo. Najwazniejsza jest dla mnie jednak jakosc, dlatego sklaniam sie ku Normsthal'owi. Mimo, ze jest drozszy, to nie slyszalem o nim negatywnych opinii. Z drugiej strony o Krispolu niewiele wyczytalem na forum, wiec czekam na opinie uzytkownikow. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bwojtek 17.06.2007 11:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2007 Stawianie tych 2 producentów w jednym rzędzie to raczej nieporozumienie... Stanowczo polecam Normstahla. Jeżeli coś tańszego to już raczej Wiśniowski. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzes z Krakowa 17.06.2007 12:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2007 Stawianie tych 2 producentów w jednym rzędzie to raczej nieporozumienie... Stanowczo polecam Normstahla. Jeżeli coś tańszego to już raczej Wiśniowski. Przeprazsam a czy mozesz podac jakies konkretne argumenty za tym ze np Normstahl to pierwsza liga a Krispol ma byc w okregowce?? Czy sa jakies racjonalne argumenty za tym przemawiajace czy Twoje zdanie wynika tylko z tego ze ta pierwsza firma ma wiecej kasy na marketing i promocje stad wydaje sie byc lepsza?? Ja do tej pory myslalem ze najlepsze bramy na swiecie to robi Hormann a okazuje sie ze to normalna przecietna firma w tej branzy tylko tyle ze bardzo dobrze sie promuja wiec stwarza pozory ze jest najlepsza. Pytam dlatego ze sam jestem na etapie wyboru bramy i sam chcialbym meic oczywiscie najlepsza brame za najmniejsze pieniadze tylko jaka to brama????? Swoja droga polowa sukcesu przy uzytkowaniu bramy- moim zdaniem- to poprawne jej zamontowanie, bo choc niewiem jak dobra bylaby brama to jak "fachowcy" spier... montaz to pozniej juz do konca bedzie cos nei tak chodzilo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bwojtek 17.06.2007 12:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2007 Najważniejszy dla mnie argument to zabezpieczenie antywłamaniowe klasy WK2. Inne cechy wyróżniające firmę Normstahl to tandemowe rolki, bardzo mocny sposób łączenia blachy paneli (chodzi o sposób "zagniatania") i osłony wszystkich zawiasów. Dla mnie minusem jest wygląd napędów, które przypominają odkurzacz z hipermarketu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bimbelt 17.06.2007 15:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2007 A czy ktos wie jak to wszystko wyglada w Krispolu? Moze ktos uzytkuje i podzieli sie wrazeniami? Co do napedu Sommer, to juz poczytalem, ze to wysoka klasa. Pozostaje tylko kwestia samej bramy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzes z Krakowa 17.06.2007 18:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2007 No wlasnei moze nam Bwojtek powie jak to wyglada w Krispolu i na co mamy zwrocic uwage, czemy sie przyjrzec?? Skoro stwierdzil ze to druga liga to zapewne bacznie porownywal te bramy. Tak jak powiedzialem jestem na etapie wyboru bramy na dniach i ten temat mnei bardzo interesuje. Narazie zbieram oferty cenowe ale mysle ze od jutra tzreba wyjsc w swiat i naocznie przyjrzec sie i porownac. Tylko zeby to zrobic trzeba wiedzieć czego sie "trzepiac" w sklepie Do mnie akurat argumenty antywlamaniowe nie przemawiaja gdyz ani okien ani dzrwi swiadomie nie mam antywlamaniowych. Pieneidzy w domu nie trzymam (od tego sa banki i inne instytucje finansowe) kosztownosci w stylu cennych dziel sztuki itp tez nie posiadam A jak zlodziej bedzie chcuial wejsc do domu to i tak wejdzie przy antywlamaniowych anrobi tylko jeszcze wiecej szkod i zniszczen no i kosztow niestety. Dla mnei argumentem przemawiajacym jest przedewszystkim: estetyka samych paneli (kasetonow - przetloczen) Estetyka wykonczen trwalosc ( ale to trudno bedzie zweryfikowac w sklepie dlatego wtak wazna wasza pomoc tych ktorzy jzu uzytkuja ) cicha praca mechanizmow Szczelnosc a raczej izolacyjnosc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bwojtek 17.06.2007 19:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2007 Obejrzyj sobie sam obie bramy - najlepiej w całości oraz przekroje paneli. Zobacz sam jak jest zrealizowane uszczelnienie między panelami bramy oraz po obwodzie. Do tego zobacz jaki mają system sprężyn (nad bramą czy z tyłu) a także obejrzyj zawiasy. Nie chcę nikogo przekonywać na siłę. Możesz też spytać kto produkuje panele do obu bram... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzes z Krakowa 18.06.2007 06:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2007 A ktory system sprezyn jest lepszy? z boku czy nad brama?Zauwazylem tez ze w ofertach jest podawana rozna grubosc blachy na panelach jedni podaja 0,5 mm inni chyba 1mm wie tutaj tez pewnie ma to wplyw na cene i trwaloscNo wlasnie a jacy sa producenci paneli ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bimbelt 19.06.2007 09:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2007 A moze ktos jest w stanie porownac kontrukcje Normstahla i Krispola?Na przyklad takie parametry:- grubosc blach- rolki- sprezyny- jakosc paneli- zabezpieczenia antywylamaniowe- gwarancja i jej jakosc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzes z Krakowa 03.07.2007 09:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2007 Ja ogladalem 4 producentów Hormann Wisniowski Migas Door Krispol I musze jednak przyznac racje bwojtkowi. Z tych 4 najlepiej wypada Normstahl, przede wszystkim estetyka wykonania bardzo ladna powierzchnia w kolorze złotego debu (model euro) tylko Horman jeszcze taka ma ale niestety tylko przy grubosci 2 cm a w Normstahlu to 4 cm wiec roznica spora, no i klamka jaka zaj.... niestety nie ma w kolorze takim jak mi odpowiada czyli "stare złoto" a złota kosztuje 750 zł troche przesadzili zatem bede mial taka standardowa - srebrny mat ktora tez kosztuje nie malo bo jakies 300 PLn Ale suam sumarum cala brama z napedem montazem i klamka kosztuje ok 4700 czyli porownywalnie do hormana i niewiele drozej do krspolu czy wisniowskiego Zatem decyzja zapadla na Normstahl A moze pochwalicie sie etz na ile wam wycenili wasze bramy? Rozmar mojje to 240*210 zyli razcej mala Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grazia-Ol 03.07.2007 12:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2007 Mam świeżo zamontowaną bramę Normstahla. Przyjechała z Niemiec z atestem i certyfikatem. Duże poziome przetłoczenia, kolor złoty dąd. Cena dokładnie 4.740 PLN. Horman na bramę do naszego APS 98, dał ofertę 4.600. Więc decyzja nie była trudna, ale czekaliśmy 2 miesiące. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mapatut 03.07.2007 12:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2007 A moze pochwalicie sie etz na ile wam wycenili wasze bramy? Rozmar mojje to 240*210 zyli razcej mala własnie zamowiliśmy Wiśniowskiego segmentówkę w kolorze ciemny brąz (nie żaden drewnopodobny) w rozmiarze 2400x2200 bez napędu za 2300pln z montażem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kammaje 03.07.2007 13:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2007 zwróć uwagę na napęd do bramy. Mój jest taki pop...ny, że mimo że mam dwa przyciski na pilocie (strzałka w górę i strzałka w dół sugerujące podnoszenie i opuszczanie bramy) to wszystki operacje robi się naciskając strzałkę w górę. W konsekwencji pierwsze naciśnięcie - otwiera bramę. Drugie naciśnięcie - zamyka bramę. Niby logiczne. Zatem jak otworzę bramę do połowy i chcę otworzyć do końca to muszę najpierw trochę ja zamknąć )))) Elektryk, który robił mi instalację elektryczną twierdzi, że to można przeprogramować. Sprzedawca, twierdzi, że to "standardowe działanie napędów przemysłowych takich jakie są np.: w Castoramie - tam pociągasz sznurek i brama do magazynu jedzie do góry; walisz w guzik i jedzie na dół". Nie spytałem tylko monterów co oni o tym wszystkim sądzą. A - jeśli chodzi o domumentację, to nie wiem jaką trzeba mieć skończoną szkołę żeby ją zrozumieć. i z tego wszystkiego zapomniałem napisac, że mam Normstahl . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Renia 03.07.2007 16:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2007 Ja zamówiłam Normstahla (4 cm), bo wyglądała dużo lepiej od dwu-centymetrowego Hormana, jest w tej chwili w promocji ...... za chwile cena pójdzie w górę. No i to wykonanie.... Solidna robota ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bwojtek 04.07.2007 06:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2007 to wszystki operacje robi się naciskając strzałkę w górę. W konsekwencji pierwsze naciśnięcie - otwiera bramę. Drugie naciśnięcie - zamyka bramę. Niby logiczne. Tak działają wszystkie mi znane sterowania napędami. mimo że mam dwa przyciski na pilocie A nie cztery? Pozostałe przyciski to inne kanały radiowe - do wykorzystania np. do bramy wjazdowej, oświetlenia itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bimbelt 04.07.2007 07:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2007 Ano wlasnie. Normstahl ma cztery kanaly, wiec trzy mozna teoretycznie wykorzystac. Pytanie tylko do czego. Jeden na pewno do bramy wjazdowej, drugi do oswietlenia. A trzeci? Jakies pomysly? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bwojtek 04.07.2007 07:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2007 Hm... Np napuszczanie gorącej wody do wanny na powitanie właściciela Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
julienx 08.07.2007 12:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2007 Mysmy wybrali Normstahla Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ela_i_Maciek 08.07.2007 16:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2007 A my firmy Novoferm. Zaintrygowały nas mechanizmy napędu, które jeżdżą razem z bramą. Zobaczymy, co to warte. M Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablitoo 08.07.2007 19:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2007 Ano wlasnie. Normstahl ma cztery kanaly, wiec trzy mozna teoretycznie wykorzystac. Pytanie tylko do czego. Jeden na pewno do bramy wjazdowej, drugi do oswietlenia. A trzeci? Jakies pomysly? Czytam czytam opinie o wyżej wymienionych bramach więc może dorzucę i opis mojej - nabyta około 3 miesięcy temu , zamontowana i uruchomiona -pracuje i sprawuje sie znakomicie Producent bramy - oczywicie - tylko Hormann - oglądałem i Wiśniowskiego i Normstahl ( jeszcze tylko te dwie bramy wchodziły w grę ) - jakość wykonania , detale i szczegóły , estetyka wykonania w szczegółach , jakość podzespołów i rozwiązań - zdecydowanie najlepiej wypadł Hormann - bezdyskusyjnie. Brama z napędem SupraMatic - dwie prędkości otwierania i zamykania , dojazd do krańcowych położeń ze zwolnieniem prędkości także zaryglowanie i początek otwierania bramy odbywa się mięciutko i delikatnie. Programowalny czterokanałowy napęd z funkcją przewietrzania . Czwarty kanał możliwy do zaprogramowania dowolnej funkcji - np otwierania bramy wjazdowej na posesję ... Napęd SupraMatic z własnym oświetleniem - bardzo przydatne rozwiązanie - zwłaszcza gdy wjeżdża się do garażu w nocy - automatycznie wraz z otwarciem bramy zapala się światło w garażu Reasumując - pierwszy kanał - otwieranie/zamykanie , drugi kanał - oświetlenie , trzeci kanał - przewietrzanie garażu , czwarty kanał - wolny do zaprogramowania . Brama 4500x2500 cm , ocieplana , 4 cm grubość ściany bramy , kolor ciemny brąz , oczywiście segmentowa - cena cirka 7 kpln wraz z napędem SupraMatic. Powiedziawszy szczerze i Wiśniowski i Normstahl były tańsze - ale nie było żadnego porównania co do jakości i dokładności wykonania i szczegółów. Takie jest moje zdanie co do producentów bram ... Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts