Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaka barma garazowa

Recommended Posts

[...] Programowalny czterokanałowy napęd z funkcją przewietrzania . [...]

Reasumując - pierwszy kanał - otwieranie/zamykanie , drugi kanał - oświetlenie , trzeci kanał - przewietrzanie garażu , czwarty kanał - wolny do zaprogramowania . [...]

Pozdrawiam

pablitoo - napisz na czym polega funkcja przewietrzania? :roll:

A pod wolny kanał to proponowano juz gdzieś na forum uzbrajanie alarmu (ale ze względów bezpieczeństwa tylko uzbrajanie) :wink:

• Odpowiedzi 85
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Przewietrzanie garazu to programowe "niedomknięcie" bramy - po załaczeniu tej funkcji brama nie domyka się całkowicie - zostaje przestrzeń około 30 cm do zamknięcia - brama zatrzymuje się w takim położeniu - wtedy garaż można przewietrzyć ze spalin czy innych obcych zapachów które znajduja się w garażu . Przez tą szczelinę jest cyrkulacja powietrza przez garaż.

Czwarty wolny kanał mozna wykorzystać i w ten sposób - ja jednak zostawiam ten kanał do sterowania bramą wjazdową na posesję - tak jest wygodniej - w jednym pilocie jest wówczas sterowanie bramą garażową i bramą wjazdową .

Alarm ( Integra64 ) - czujkę w garażu - mam skonfigurowaną jako wyjściową z czasem na wyjście - zamkniecie bramy - i tak uzbrajam alarm z manipulatora w garażu więc w moim przypadku używanie czwartego kanału pilota jako uzbrajania alarmu jest bezzasadne.

Pozdrawiam

• 3 weeks później...

Witam dyskutujących i proszę o radę

wybraliśmy bramę Normstahl, model Euro kolor ciemny dąb i to był powód- kolor nam będzie pasował do okien (podobno bo tak ktoś napisał na forum że pasuje do koloru D1 urzędowskiego) no i drugi teraz z napędem jest w promocji, cena za 260 na 225 to 4400 zł bruttoi z zamontowaniem. No i mamy dylemat bo sprzedawca zgodził się sprzedać klamkę i rygle za pół ceny czyli 150 zł? i zaznaczam że może to być też złota, widziałam piękna tylko że się strasznie rysuje.

Pytanie brać czy nie bo po co nam klamka jak będzie napęd, tyle tylko że jest bardzo ładna, :o ? a rygle , nic nie będzie antywłamaniowe, ani okna ani drzwi więc czy to nie kolejny badziew który będzie się psuł? :-?

Acha i Grzesiu z Krakowa

coś Cię z cenami klamek próbowali naciągnąć bo w Rzeszowie wybierasz dowolny kolor!!!

Jak chcesz to Ci podam namiary na sprzedawcę i kupisz sobie złotą

Widziałam ją wczoraj bo sprzedawca mnie chciał do niej zniechęcić i pokazał mi jak się rysuje a ja jak ta sroka byłam nią zachwycona, chociaż też bym wolała stare złoto. jedno jest pewne: zaden producent bram nie ma tak ładnych klamek!!! :)

Ja właśnie wybieram bramę i stawiam na Normstahl'a.

Oprócz powyższych argumentów (głównie jakościowych) dodam:

- możliwy montaż na bardzo niskim nadprożu (15 cm). U mnie to konieczność.

- gwarancja 10 letnia. Oczywiście pod warunkiem corocznego przegląda za 180 PLN, ale... Traktuję to jak ubezpieczenie. Przez 10 lat mam spokój duszy.

Ja ogladalem 4 producentów

Hormann

Wisniowski

Migas Door

Krispol

Z tych 4 najlepiej wypada Normstahl

A ja z ryb, to najbardziej lubię ryp...... :D

Przepraszam, ale tak jakoś mi się skojarzyło. A to dlatego, że z 4 producentów wybrałeś tego, którego nie ma w tej czwórce... :D

A my po długiej i namiętnej lekturze tego forum zdecydowaliśmy się na Krispola. Ale na ów wybór wpływ miał fakt że mamy bardzo niskie nadproże (12cm) i to że można było dobrać kolor pod kolor okien (nietypowy dąb bagienny vel ciemny dąb) Niedawno brama została zamontowana a motażystą i serwisantem okazał się dobry znajomy mojego narzeczonego który stwierdził że dokonaliśmy dobrego wyboru (jeśli chodzi o samą brame!) :D Niestety z samą firmą mieliśmy i nadal mamy troche problemów. Najpierw brama przyszła nie w tym kolorze a później okazało się że panele są przycięte nie tak jak zamawialiśmy :o Obecnie czekamy na wymiane szerokości paneli więc.. :-? Uczucia co do tej firmy mam póki co mieszane ale mam nadzieje że choć w użytkowaniu okaże się ok :D

Acha i Grzesiu z Krakowa

coś Cię z cenami klamek próbowali naciągnąć bo w Rzeszowie wybierasz dowolny kolor!!!

Jak chcesz to Ci podam namiary na sprzedawcę i kupisz sobie złotą

Widziałam ją wczoraj bo sprzedawca mnie chciał do niej zniechęcić i pokazał mi jak się rysuje a ja jak ta sroka byłam nią zachwycona, chociaż też bym wolała stare złoto. jedno jest pewne: zaden producent bram nie ma tak ładnych klamek!!! :)

Chyba bym sie cieszyl gdyby sie to okazalo prawda :lol:

Ale nie sadze :cry:

Na poczatku sadzilem ze sprzedawca w Krakowie sie pomylil i zadzwonilem do centarli aby sie dopytac i niesttey potwierdzili ze taka jest roznica

zatem chyba ktos w Rzeszowie zle cos odczytal z cennika.

Ja ogladalem 4 producentów

Hormann

Wisniowski

Migas Door

Krispol

Z tych 4 najlepiej wypada Normstahl

A ja z ryb, to najbardziej lubię ryp...... :D

Przepraszam, ale tak jakoś mi się skojarzyło. A to dlatego, że z 4 producentów wybrałeś tego, którego nie ma w tej czwórce... :D

Faktycznie cos mi sie pokrecilo :lol:

Jest tu mowa praktycznie o czterech producentach a czy ktos z was ma brame firmy MIGAS-DOOR? i co o nim powiecie?

Widzialem ta brame.

To producent z Niepolomic - mojego miasteczka :D

W okolicy wszyscy maja brame tego producenta i jakos nie widze zeby narzekali wiec zapewne sa ok ja jednak wybralem Normstahla poniewaz bardziej mi odpowiadala struktura blachy ktora bardziej przypomina drewno (model Euro).

W Migas Door struktura jest typu wood grain?? czyli odpowiednik G-60 co mi sie raczej nie podobalo

Oczywiscie wszystko kwestia gustu

No i Normstahla zaoferowano mi taniej anizeli Migassa - tego tez nie rozumie

Brama sprowadzona z Niemiec jest tansza niz produkowana 2 km od mojego domu :o

Właśnie jesteśmy na etapie zakupu bramy.

Na razie mamy jedną ofertę na bramę firmy Dako: brama o wym. 2400*2300, panele o grubości 40 mm z blachy ocynk., uszczelka gum. na całym obwodzie, uchwyt, komplet prowadnic poziomych i pion., okucia, zawiasy , rolki, napęd el., montaż - razem 4800 zł.. Czy ktoś coś może napisac o bramach z tej firmy?? Porównując ceny o których piszecie, 4800 to nie mało. Może jednak lepiej kupic bramę Hormann czy Normstahl???

co prawda nie mieszkam jeszcze, ale brame garazowa uzytkuje namietnie ;-))

mamy krispola z napedem nice, pilot dwukanalowy.

brama jest OK, dziala prawidlowo i tego od niej wymagam.

naped jak wyzej - cicho, sprawnie i bez awarii .... ;-)

o cenie nie pisze, bo odbiegala znacznie od standardu (kolor).

za kilka lat napisze czy nadal dziaka dobrze ;-)

J.