Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaka barma garazowa

Recommended Posts

7000 zł czy to dobra cena za brame Normstahl 5000 x 2250 z automatem i montażem? Ile płaciliście? Zastanawiam się jeszcze czy dawać bramę 5 m (taka jest w projekcie) czy może 4,5 m, gdyż wtedy byłaby o kilka stówek tańsza.

Doradźcie coś.

Lepiej weź 2,5 m, będzie kilka tysi taniej...

Trochę później pokręcisz kierownicą (zresztą codziennie kilka razy), ale dasz radę! I zaoszczędzisz ze 3 tysie. :lol:

• Odpowiedzi 85
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Właśnie jesteśmy na etapie zakupu bramy.

Na razie mamy jedną ofertę na bramę firmy Dako: brama o wym. 2400*2300, panele o grubości 40 mm z blachy ocynk., uszczelka gum. na całym obwodzie, uchwyt, komplet prowadnic poziomych i pion., okucia, zawiasy , rolki, napęd el., montaż - razem 4800 zł.. Czy ktoś coś może napisac o bramach z tej firmy?? Porównując ceny o których piszecie, 4800 to nie mało. Może jednak lepiej kupic bramę Hormann czy Normstahl???

a jednak wybraliśmy Normstahl

można, można - 4800 zł.

w innej firmie ta sama brama kosztowałaby nas 5550 :o /obydwie firmy ze Szczecina/

dostaliśmy też wycenę na bramę Belu Tec -

CENA BRAMY .: 4150,00 PLN netto/szt

CENA NAPEDU WRAZ Z PILOTEM: 1180,00 PLN netto/szt.

CENA MONTAŻU + przyjazd na regulacje po wszystkich pracach mokrych: 700,00 zlotych netto/szt.

• 2 weeks później...

Uzywam bramy panelowej bez napedu z Droma Sanok 250x220 jako ze jestem z okolic sanoka, tutaj wiele domow ma brame garazowa z tej firmy, nie porownywalem jakosci bram hoermana i innych do tej, wybor padl ze wzgledu na cene - 1900zl bez montazu,

rolety zewnetrzne sa tez z tej firmy, rok po montazu i wszystko dziala jak nalezy

http://www.aps55.prv.pl

• 1 month później...
A jak to jest z przeglądami w Normstahl-u? Czy trzeba je wykonywać żeby zachować gwarancję? Pierwszy przegląd po 2 lub 3 latach - płatne ok 140pln/rok, co daje dodatkowy koszt do końca okresu gwarancyjnego ok. 1120pln.

Moim zdaniem te dodatkowe serwisy to zwykle naciaganie klienta i dlatego nei zameirzam robic przegladow gwarancyjnych co rok i placic za to 140 zł

Tymbardziej ze 10 lat gwarancji dotyczy tylko na sama brame natomiast automat ma tylko 2 lata gwarancji :lol: :lol: :lol: cwaniaki bo praktycznie tylko automat moze sie zepsuc w okresie krotszym anizeli 10 lat :lol:

Ja też wybralem Normstahl , a po uwagę prałem jeszcze Krispol , ale w Normstahl była promocja w jednej cenie było wszystkie opcje do wyboru jesli chodzi o kolory i przetłoczenia .

Jak sie sprawdzi ,pożyjemy zobaczymy

zamontowali , brama jest extra , zobaczymy czy będzie taka niezawdona jak jest ładna

Ja wybrałem bramę "Wiśniowski" segmentowa kasetnowa.

Kupiłe ją w firmie Drewex w Krakowie na Wielickjiej w 2004 r.

ZDECYDOWANIE ODRADZAM ZARÓWNO BRAMĘ JAK I MONTAŻYSTÓW !!!!!(chociaż może ekipa już wyjechała na wyspy :wink: )

1.Brama zupełnie nie szczelna uszczelka na bokach i górze to po prostu projektowa porażka- podczas wieatru wieje, huczy jak przy uchylonym oknie.

2. Zamek "jednoboczny"- koleja porazka bo szarpiąc drzwi, po drugiej stronie robi się 5 cm luzu :o (nie mam napędu na pilota).

3.Jak wieje większy wiatr to brama pwoduje uderzanie rolek o szyny( jak się wyreguluje żeby nie było stuków to jest bardzo duży opór przy otwieraniu).

4. Kompletnie nie stanowi przeszkody dla robaków myszy itp.

Największy badziew u mnie na budowie to własnie ta brama. Miałem dokupić teraz napęd ale zastanawiamy się porządnie nad zmianą całej bramy.

Wszelkie sugestie i pytania mile widziane.

Ja mam wycenę na Wisniowskiego z napędem za 4500, Normstahla (g60 chyba) za 4000. Bramy segmentowe otwór w świetle 2400x2200.

Jest jeszcze jedna firma gdzie też chcą 4000 ale prawdę mówiąc pierwszy raz o niej słyszałem Guttomat. Firma z Austrii.

http://www.guttomat.pl czy słyszeliście coś o nich.

Byłem zdecydowany już prawie na Normstahla ale ten Guttomat chodzi mi po głowie.

hmmm przed chwilą zadzwonił do mnie facet od bram i zaproponował mi za Nortstahla g60 Ellips cenę 3531 pln brutto z napedem. Kurcze jakoś podejrzanie tanio :-? Wszyscy chcieli dotychczas 4000-4200. Muszę porównać jeszcze jakie napedy proponują dystrybutorzy. Może tutaj jest to 500pln różnicy.

Mam Krispola bez napędu. Ogólnie robi dobre wrażenie, ekipa tez sprawna i bezproblemowa. Jedno co mnie zastanawia to regulacja naciągu sprężyn - trudno je ustawić tak, żeby lekko dawała się ściągnąć a jednocześnie sama podjeżdżała do samej góry - albo opada tak ze 20-30 cm albo trzeba się na niej wieszać ;)

Ekipa twierdziła że to normalne (no ale co innego mieli powiedzieć?) i jedynym sposobem jest montaż napędu (chwilowo mam pilniejsze wydatki)

Co myślicie?

siemka

przestalem czytac w 1/4 watku i rzucilo mi sie porownanie ze hormann w porownaniu z normstahl'em wypada niesamowicie a normstahl oglednie mowiac kiszka -sorki panie ale ogladales chyba jakis inny film.....

druga sprawa to wisniowski czy krispol ... zdecydowanie ten drugi...

bylo tez ze normstahl ma przewage nad innymi malo znanymi (wylaczajac hormann'a) bo jest bogaty i moze przez to sie reklamowac...CZY KTOS WIDZIAL REKLAME NORMSTAHL'A ? -stawiam dobra wodke :roll

pozzdr..

ps normstahl hormann krispol potem dlugo nic(pomijam firmy bardzo drogie ktore na naszym rynku sa kropla w morzu

ja kupiłem bramę garażową z napędem w castor hormana jest dużo tańsza niż w samym hormanie

Czy gdziekolwiek na tej bramie jest znaczek Hormann? Bo ostatni też mi się klient chwalił jak to tanio kupił "H" w Castoramie (że jest to produkt Hormanna zapewniał go sprzedawca) ale jak tą bramę zobaczyłem to tylko się po cichu zaśmiałem :lol:

Z racji ceny mam wiśniowskiego.

Dziś założył bym Krispol - kiedyś współpracowałem z nimi.

Siostra ma Krispol którą to firmę poleciłem Jej brama jest bardziej szczelna.

W moim przypadku brama ma duże nieszczelności.Jeżeli chodzi o napęd to mamy wiele firm do wyboru np. Nice

Nie tylko w Twoim przypadku są nieszczelności . Ten typ tak ma.

(...)Jedno co mnie zastanawia to regulacja naciągu sprężyn - trudno je ustawić tak, żeby lekko dawała się ściągnąć a jednocześnie sama podjeżdżała do samej góry (...) Ekipa twierdziła że to normalne (no ale co innego mieli powiedzieć?) i jedynym sposobem jest montaż napędu (chwilowo mam pilniejsze wydatki)

Co myślicie?

Ja mam normstahla ok4,2x2,2 i dopóki napęd nie był pod prądem swobodnie mogłem jedną ręką nią operować.