gogo5660 17.06.2007 15:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2007 Ja oddaje podobnie kazdy powinien miec prywatna karte i jak idzie do lekarza i placi za to a nie oddawanie na jakies zusy i emerytury powinno byc tak samo z zusem ale podobno mamy konta a na realu to jest jednen wielki dzbanek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rrmi 17.06.2007 16:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2007 A mój znajomy chirurg jeździ Mecedesem cabrio. Jeo anestezjolog - Audi A6. Obaj pracują w szpitalu - jeden dzień w tygodniu -żeby nie płacić zus-u.... A nie ma o czym gadać. Ja to nikomu w majatek nie zagladam i mam gdzies co kto ma. Wkurza mnie tylko mafijny podatek w postaci zusu . Od wielu lat place prywatnie za opieke medyczna jak musze i uwazam , ze to normalne, gdyby nie ten zus. Jak mialam operacje to tez "w pewym sensie" placilam. Za wymuszone pieniadze , tak jak powyzej napisalas mozesz miec kazde ubezpieczenie. A lekarze ? Coz , kazdy orze jak moze. Powinno sie caly ten cyrk sprywatyzowac i w koncu wymusic na lekarzach odpowiedzialnosc za bledy ,skonczyc z ta pieprzona solidarnoscia lekarska ,ktorej tez jestem tego ofiara , bo gdyby tu bylo normalnie dostalabym niezla kase w formie odszkodowania. Szkoda gadac , jeszcze i za 100 lat nie bedzie tu normalnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maxtorka 17.06.2007 16:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2007 Zajrzałam męzowi w "pasek" - w maju zapłacił 1700 pln na Zus i 500 za prywatna opiekę . Za takie pieniądze mogę mieć ubezpieczenie zdrowotne jakie mi sie tylko zamarzy. I tu jest pies pogrzebany W obecnym systemie nie możesz , bo musisz składkę zdrowtoną do ZUS odprowadzić Dopóki nie będzie wolnego rynku ubezpieczeń zdrowotnych ( czytaj nie będziesz zmuszany do płacenia obowiązkowej składki zdrowotnej ) możemy sobie jedynie pomarzyć i ponarzekać Żaden rząd nie podjął takiego ryzyka i ten zapewne nawet o tym nie pomyśli Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Luc Skywalker 17.06.2007 16:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2007 Oczywiscie ze wine za chora sytuacje lekarzy i w sluzbie , ponosi brak wolnego rynku ubezpieczen . Wystarczy wziasc za przyklad nieludzkich doktorow , zeby unaocznic sobie problem obowiazkowych skladek zusowskich . Czesc stomatologow i ginekologow rowniez nie musi strajkowac , zeby swietnie zyc . To ci , ktorzy prowadza prywatne praktyki . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 17.06.2007 16:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2007 Dokładnie. A wolny rynek sam zweryfikuje kto jest dobrym a kto gównianym lekarzem. I nie będzie problemu z wysokością pensji lekarzy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rrmi 17.06.2007 16:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2007 Dokładnie. A wolny rynek sam zweryfikuje kto jest dobrym a kto gównianym lekarzem. I nie będzie problemu z wysokością pensji lekarzy. I to wszystko w tym temacie. W sytuacji jaka mamy teraz niestety , ale strajk krzywdzi pacjentow , od ktorych wymusza sie skladke na zus. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
snipes 17.06.2007 16:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2007 wybacz sasha ale jeśli nie masz pojęcia o czym mówisz to nie zabieraj głosu poczytaj najpierw coś o ochronie zdrowia w USA, dowiedz sie jakie są srednie zarobki lekarzy w Polsce nominalnie, w relacji do średniej krajowej, w relacji do średniej krajowej innych krajach europy według mnie kaźdy lekarz, który godzi się pracować w szpitalu za 1200 zł jak mój znajomy to skończony idiota. w warszawie wynajęcie na czarno opieki do dziecka kosztuje na 8 godzin dziennie 1500 zł miesięcznie. przecieź to absurd. on jako lekarz w wieku 30 lat mieszka z rodzicami, którzy fundują mu nawet wczasy bo sam nie jest w stanie zarobić. śmiechu warte jedynym wyjściem na unaocznienie problemu takim ciemniakom jak kaczyńscy czy sasza z forum jest jednoczesne zwolnienie się wszystkich lekarzy z roboty. mam nadzieję, źe wyjadą w cholere na zachód, zobaczą jak moźna źyć majac taką wiedzę a u nas zostaną sami ordynatorzy, którzy będą dalej kosić kase na lewo sorry ale mam nadzieje, że ten system runie i na jego gruzach powstanie coś co będzie działąć efektywnie. kolejki w publicznej służbie zdrowia nie znikną nigdy. wydajemy na leczenie coraz więcej ale procedury medyczne droźeją jeszcze szybciej. dzięki temu źyjemy o kilka lat dłużej ale niestety to kosztuje, proszę nie pieprzyć o tym źe lekarz zarabia 5 tys. zł z dyżurami. to nieuczciwe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 17.06.2007 16:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2007 Jest jeszcze cos takiego jak kontrakt.Tyle ile daje ten ku....NFZ właśnie nie wystarcza dyrektorom placowek na podniesienie pensji ...bo i z czego. z własnej kieszeni.Dlatego niektóre doktory dorabiają na prywacie.A ,że sa wsród nich ci bardzo nieuczciwi ..no to to juz inna sprawa.Ci co strajkuja to właśnie ci ktorzy nie biorą w łape Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rrmi 17.06.2007 16:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2007 zwolnienie się wszystkich lekarzy z roboty. mam nadzieję, źe wyjadą w cholere na zachód, zobaczą jak moźna źyć majac taką wiedzę a u nas zostaną sami ordynatorzy, którzy będą dalej kosić kase na lewo Jesli wydaje sie Tobie , ze polski lekarz wyjedzie na ten zachod i szybko znajdzie dobra prace to jestes w wielkim bledzie. Zacznie od nostryfikacji dyplomu , w stanach to koszt ok $100 000. W tym czasie bedzie musial zarobic na siebie , opiekujac sie jakims starszym czlowiekiem. Po kilku ciezkich latach co najwyzej otworzy praktyke w okolicy gdzie mieszkaja polacy , bo ze swoim akcentem nie ma szans na dobrze platna prace. Opowiesci o sukcesach lekarzy na zachodzie , a przynajmniej w stanach mozna miedzy bajki wlozyc.Oczywiscie sa wyjatki ,ale nieliczne . Moze radiolog ma wieksze szanse Chyba , ze w Europie jest inaczej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maxtorka 17.06.2007 16:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2007 Do dziś dziękuję Opatrzności że 26 lat temu zdając egzaminy do A.Medycznej byłam osobnikiem płci żeńskiej bo będąc facetem i mając taką liczbę punktow jaką uzyskałam dostałabym sie na wydział lekarski . A tak spokojnie skończyłam stomatologię i moge pracować w normalnych warunkach .Całkowicie rynkowych . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Luc Skywalker 17.06.2007 16:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2007 Maxtorka To zeby podraznic niektorych , opowiedz nam o tych mercedesach i zlotych kranach . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 17.06.2007 16:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2007 W dniu, gdy rozpoczął sie strajk zadzwoniła do mnie znajoma pani doktor - co prawda w sprawie wakacji , ale zpytałam czy strajkuje.Ryknęła śmiechem:"- Ja ? Ja założyłam własną działalność w 1998 roku! Nie musze strajkować . Sama negocjuję stawki za jakie pracuję. Jak mówiłam kolegom ze szpitala, żeby tez tak zrobili to mi w głowę stukali. A stała pensja? A boki? A zus? A zwolnienia ? A święta? A urlop?A ja mam w du... urlop- sama sobie robię kiedy chcę i jadę gdzie chcę.To co z tą Chorwacją ?" Jak się chce to można ...nie w Irlandi tylko tutaj. Tylko robić trzeba i mieć pacjentów - czyli być dobrym lekarzem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maxtorka 17.06.2007 16:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2007 Maxtorka To zeby podraznic niektorych , opowiedz nam o tych mercedesach i zlotych kranach . Przez te złote krany chyba w łazience przestanę bywać , taki blask od nich bije że wzrok stracić można A ja rencymi i oczmi pracuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Luc Skywalker 17.06.2007 16:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2007 A diamenty ? Masz chyba jakies . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rrmi 17.06.2007 16:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2007 w łazience przestanę bywać Dobrze , ze masz lasek blisko Maxi a zlote zeby masz? hihihihJak nie to my cala Rodzinka przyjedziemy sie poleczyc do Ciebie , zeby wspomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maxtorka 17.06.2007 17:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2007 A diamenty ? Masz chyba jakies . No ba ! Ale wszystkie w wiertłach . Pracują dla mnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maxtorka 17.06.2007 17:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2007 [Maxi a zlote zeby masz? Hihihi , na szczęście zajączków nie puszczam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tabaluga1 17.06.2007 17:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2007 Zastanawiałam się, czy zabrać głos w tej sprawie. Niestety, to co wypisuje Sasha, czy inni jest bardzo krzywdzące. Jestem żoną lekarza i wybaczcie, ale dobrze wiem, jak wygląda sytuacja. Bierzecie pod uwagę lekarzy, którzy mają swoją prywatną praktykę (często przekazywaną z pokolenia na pokolenie) lub którzy pracują w prywatnych klinikach i przychodniach. Zdecydowana większość lekarzy praktykuje, niestety w publicznych placówkach, gdzie płaca wynosi właśnie ok. 1200- 1500zł. Żeby godnie żyć pracują non stop- ze szpitala na dyżur i z tak w kółko. A potem afera, bo lekarz popełnił błąd (każdy je popełnia, zwłaszcza kiedy jest zmęczony). Zgodzę się, wszędzie są partacze, naciągacze i łapówkarze. Tylko bardzo proszę- nie uogólniajcie.Nikt z Was nie bierze pod uwagę kosztów, jakie lekarz ponosi na dokształcanie. Mój mąż mniej więcej co dwa miesiące kupuje książki za ok. 200-300zł. Do tego dochodzą szkolenia, kursy- nie zawsze sponsorowane przez pracodawcę.I niech nikt nie mówi, że murarz zarabia mniej. Mąż, słysząc czasem ile zarabia się w tych branżach ma ochotę porzucić zawód. Tylko po co tyle lat nauki, wyrzeczeń i poniesionych kosztów. Poza tym lubi to, co robi.Żyjemy skromnie, budujemy w 100% na kredyt, nie rozbijamy się mercedesem, nie stać nas na wczasy za granicą, ani na otwarcie prywatnego gabinetu. Oboje ciężko pracujemy ponad 9 lat. Na budowie też dużo prac wykonujemy sami, bo tak jest taniej. Jesteśmy w tej korzystnej sytuacji, że mąż jest lekarzem wojskowym i jego pensja jest nieco wyższa niż cywilnego lekarza. I mój mąz nie boi się pogróżek rządu, że pójdzie w kamasze. Dla mnie jest to żenujące, jak rząd traktuje ludzi, którzy mają dbać o nasze zdrowie. Ktoś tu wspomniał o prawie do strajku. No właśnie- każdy ma takie prawo. Tylko jak na ulicę wyjdą górnicy na przykład, albo kolejarze, to szybciutko dostają to co chcą. A ludzi wykształconych w naszym kraju się po prostu olewa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maxtorka 17.06.2007 17:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2007 Zdecydowana większość lekarzy praktykuje, niestety w publicznych placówkach, gdzie płaca wynosi właśnie ok. 1200- 1500zł. Żeby godnie żyć pracują non stop- ze szpitala na dyżur i z tak w kółko. A potem afera, bo lekarz popełnił błąd (każdy je popełnia, zwłaszcza kiedy jest zmęczony). Zgodzę się, wszędzie są partacze, naciągacze i łapówkarze. Tylko bardzo proszę- nie uogólniajcie. Brawo W tym strajku między innymi chodzi o to , żeby lekarz mógł godziwie zarobić w jednym miejscu pracy . A nie miotać sie między szpitalem , przychodnią a prywatnym gabinetem . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sasha 17.06.2007 17:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2007 snipesrozbawiłeś mnie do łez - serio. Tak się składa ze od 6 lat zajmuje się służbą zdrowia. Sorki, widać ze nie znasz tematu i coś tam poczytałeś. Polska służba zdrowia i jej problemy nie biorą się z pensji a z rozdawnictwa i beznadziejnego zarządzania całym systemem. Również dlatego że od lat mamy za dużo szpitali w których jest kosmiczny przerost zatrudnienia (to akurat się już zmieniło). A musisz wiedzieć że zlikwidowanie szpitala w małej miejscowości nie jest takie łatwe - to niajczęściej największy pracodawca w mieście i regionie - co zaproponujesz tym ludziom po likwidacji szpitala? Nie porównuj płac lekarzy w starej unii czy w usa do polski bo to rzeczy nieporównywalne, to nie ten etap rozwoju naszego Państwa, a i lekarze w uni pracują inaczej - więcej i ciężej Średnia płaca lekarza w Polsce nic nie znaczy, ponieważ jest podawana bez dyżurów. Dodatkowo sporo lekarzy jest na kontraktach. Nie znam lekarza który zarabia mniej niż 4-5 tys. Jeżeli jest dobry to w publicznym szpitalu zarobi nawet 10 tys i więcej. Sprawdź to i nie pisz bzdur. Są co prawda specjalności w których faktycznie słabo się zarabia ale to wyjątek od reguły. Nie zgadzam się z tobą ze każdy lekarz pracujący w szpitalu za 1200 to idiota. Twój znajomy jest pewnie po studiach i musi nauczyć się leczyć i obchodzić z pacjentami. To normalne ze ktoś na poczatku zarabia mało. Potem będzie już tylko lepiej. Doda do tego dyżury i będzie znacznie powyżej średniej krajowej - tak mniej wiecej dwa razy. Wbrew temu co piszesz nie jestem ciemniakiem a Ty po prostu nie masz pojecia co piszesz - powtarzasz papkę którą przeczytałeś lub usłyszałeś. Co do zwalniania się lekarzy to czekam z niecierpliwością. Niech się zwolnią i jadą w świat. To bzdura wyssana z palca. Lekarzom nie jest w smak że strajkują i nikt się nimi nie przejmuje, a wiesz dlaczego? Dlatego koleżko że szpitale zarabiają na tym strajku ponieważ rozliczają nadwykonania i przeciętny dyrektor zaciera ręce i przyklaskuje lekarzom - bo szpital dostaje kasę nie wykonując procedur - czytaj - nie ponosi kosztów leczenia. Zgadzam się z tobą ze ten system jest do dupy - ale to nie moja wina że tak jest. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts