krzysq 18.06.2007 11:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2007 krzysq nie da się tak... rozwalić... .... Sasha Nie zgadzam się ale nie jestem specjalistom od tych spraw. Natomiast wystarczjąco długo żyje i wiem że Żaden urzędnik nie zadba o moją kasę tak jak ja sam prywatnie. To o czym piszesz to moim prywatnym zdaniem lewackie bajki, że da się w socjalistycznym sytemie żyć tylko właśnie trza uszczelnić system ... itp. Banki też mogą funkcjonować w socjaliźmie bez wolnego rynku - sami to przeszliśmy. Jak zlikwidujesz przymus ubezpieczeń (albo może zostać obowiązek ubezpieczeń ale u prywatnych ubezpieczycieli coś a la drugi filar w ZUSie) to większość tych punktów się sama zmieni - uszczelni się sytem, zmieni mentalność personelu, każdy będzie sobie prowadził własny RUM, zmieni się też system jednostek itp. Ludzie starsi i schorowani a także bezrobotni, emeryci i renciści, małe dzieci czy inwalidzi i tak muszą być finasowani przez rząd tak jak do tej pory. Jednak ich liczba będzie się zmniejszać bo nowi emeryci będą już prywatnie ubezpieczeni. Przecież płacimy w kur.. podatków, stać nas utrzymywać górników, rolników, świńskie górki, kleski urodzaju - to co nie stać nas na utrzymanie np: inwalidów, dzieci i osoby które mają trwałe kalectwo. Nie jest ważne jaka jest droga do tej reformy, ważne żeby nie brali już mi mojej kasy (do tej pory wzieli mi już powyżej 100 tyś zł) i gdy nie daj Boże zachoruje chce iść z tą kasą prywatnie do lekarza żeby mnie leczył a nie upadlać się przed urzędnikami czy lekarzami typu "mengele" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mTom 18.06.2007 11:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2007 Czyli marzy Ci się model amerykański?Pamiętaj jednak, że Stany Zjednoczone to jedno z nielicznych państw wysokorozwiniętych, gdzie bardzo duża liczba obywateli - ponad 40 milionów - nie posiada żadnego ubezpieczenia zdrowotnego...Ciekawe jak byłoby w Polsce? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaśka maciej 18.06.2007 11:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2007 Ciekawe komu z Was chciałoby-się biegać z roboty do roboty świątek -piątek i niedziela za parę groszy podstawowego uposażenia ? tak a propos- to ile radny teraz dostaje ? selimm, już dawno chciałam ci to powiedzieć: jesteś debeściak snipes, w 100% popieram!!!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Xena z Xsary 18.06.2007 11:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2007 wiem, ze cięzko to sobie wyobrazić jak się jest zdrowym i wszytko jest ok, ale - ciężkie choroby mogą dotknąć każdego z nas i to w każdym momencie...i w tym kraju oznacza to " radź sobie sam - nie mam czasu - mało zarabiam więc sorry do widzenia, nfz? jaki nfz prosze oto termin za 3 lata o ile nie będzie w tym czasie strajku of course? oj nie dożyło się? szkooooda...." rozumiesz selimm w czym problem?coś tu się lekko porąbało w tym układzie snipes ja mam równiez nadzieję, że wyjada wszyscy młodzi inżynierowie i jeździć do pracy będziemy z przesiadką na przeprawę przez rzekę linami....i fryzjerzy bo w końcu po co komu fryzjeri murarze, hydraulicyopiekunki do dzieciekonomiści Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sasha 18.06.2007 11:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2007 nie wiem sasza czym się zajmujesz w służbie zdrowia ale mam wrażenie, że bliżej Ci do roszczeniowego pacjenta niż menedźera nie wiem co to jest rozliczeniowy pacjent - proszę o definicję po pierwsze: rozumiem rozżalenie osób które płacą wysokie składki do NFZ i za przeproszeniem ch z tego mają. tyle, xe składki do NFZ to nie skłądki ubezpieczeniowe a podatek w czystej formie - niezależnie od tego ile płacisz masz tak samo beznadziejną ochronę zdrowia mamy system solidarny - inaczej nie byłoby cię stać np na przeszczep serca - czego oczywiście nie życzę nikomu bogaty lekrz to stereotyp. zarobi rzędu kilkunastu tys. zł – według mojej opinii – notuje kilka proc. najlepiej ustosunkowanych w typie ordynatora decydujacego o kolejnosci do zabiegów itp. wg mnie proporcje są odwrócone - biedny lekarz to stereotyp jeśli sasza pisze, że lekarze zarabiają po 4 - 5 tys. zł to ja się z tym zgodzę ale jeśli to jest pensja szpital plus praktyka plus dyżury to znaczy, xe ci którzy tak pracują są idiotami dajacymi się wykorzystywać przez system. lekarze na kontraktach zarabiają więcej niż 4-5 tys - to czy ida po pracy do swojego prywatnego gabinetu to inna sprawa - ale nie ma co zaglądać tym ludziom do portfeli bo nie o to chdziło. Wazne aby przestać wmawiać ludziom że lekarz zarabia 1200 zł bo to bzdura. nie rozumiem dlaczego lekarz w szpitalu musi pracować na trzy etaty, xeby utrzymać rodzinę - NIE ROZUMIEM DLACZEGO TAK MA BYC? On nie musi - ma możliwość ponieważ nikt nie rozlicza go z jego czasu i jakości pracy. mój znajomy jest na rezydenturze (etat szkoleniowy) ale wykonuje identyczna robotę jak lekarze ze specjalizacją mimo, że niektórych badań nie ma prawa wykonywać. ryzykuje swoim dupskiem za 1200 zł miesięcznie – moim zdaniem jest idiotą Twój znajomy po studiach nie ma pojęcia o leczeniu ludzi i właśnie dlatego musi odbyć takie praktyki. I nie ryzykuje swoim dupskiem ponieważ jest rezydentem. winni tego bajzlu w moim przekonaniu to przede wszystkim politycy, którzy zostawili nam ostoję socjalizmu w ochronie zdrowia, i częsc lekarzy, która czerpie z tego ogromne profity. ciemna masa dostaje guzik i dlatego protestuje zgoda - ale pokaż mi teraz która część lekarzy jest winna? Myślisz że wszystko przechodzi przez ordynatora oddziału? A lewe badania, a lewe L4, a lewe operacje? kończąc - tak długo jak będą chętni do pracy za 1200 zł na rękę tak długo nic się nie mzieni. mam nadzieję, xe młodzi lekarze wyjadą do pracy na zachód albo poprzestaną na prywatnych praktykach a sasza będzie miesiac stał w kolejce do chińskiego ortopedy zastanowiłeś się przez chwilę dlaczego są chętni za te 1200 zł na rękę? Powołanie czy widzą jak żyją lekarze w Polsce? A chiński ortopeda może wcale nie byłby taki zły PS zastanów sie nad przysięgą jaką składają lekarze i nad tym ile włożyłeś kasy aby lekarz mógł być lekarzem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
selimm 18.06.2007 11:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2007 rozumiesz selimm w czym problem? coś tu się lekko porąbało w tym układzie problem leży w tych posranych zus-ach i innych zjadaczach kasy przykro mi, ze problem akurat Ciebie bezpośrednio dotknął ....ale nie mogę pomóc Ci na górze- mają to w doopie , bo mają swoją opiekę zobacz Religa ...10 dni od wykrycia i operacja ! i tak powinno być z każdym ...nie tylko u tych przy korycie ale... ludziska - ja wolę żeby mnie leczył wypoczęty i zadowolony lekarz niż zagoniony i niedospany .... w koncu co mamy cenniejsze niż własne zdrowie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sasha 18.06.2007 12:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2007 przykro mi, ze problem akurat Ciebie bezpośrednio dotknął ....ale nie mogę pomóc i taką właśnie odpowiedź dostają chorzy idąc do szpitala. Zastanów się nad tym chwilkę. Postaw się w sytuacji ludzi których to dotyka. Lekarze mogą protestować ale nie mogą strajkować odchodząc do łóżek pacjentów i skazując ich na cierpienia. To jest bezczelne nadużycie. Co byłby gdyby w sytuacji zagrożenia nasze wojsko powiedziało - albo podwyżka o 50 % albo nie bronimy tego kraju. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Xena z Xsary 18.06.2007 12:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2007 przykro mi, ze problem akurat Ciebie bezpośrednio dotknął ....ale nie mogę pomóc i taką właśnie odpowiedź dostają chorzy idąc do szpitala. Zastanów się nad tym chwilkę. Postaw się w sytuacji ludzi których to dotyka. Lekarze mogą protestować ale nie mogą strajkować odchodząc do łóżek pacjentów i skazując ich na cierpienia. To jest bezczelne nadużycie. . niestety tez tak uważam choc nie ukrywam, że tak miło nie mówią - raczej są to inne słowa...jest to opowieść o wartości największej - MAMONIE..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysq 18.06.2007 12:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2007 Czyli marzy Ci się model amerykański? Pamiętaj jednak, że Stany Zjednoczone to jedno z nielicznych państw wysokorozwiniętych, gdzie bardzo duża liczba obywateli - ponad 40 milionów - nie posiada żadnego ubezpieczenia zdrowotnego... Ciekawe jak byłoby w Polsce? mTom nie wiedziałem o tym. To zmiania moje poglądy. Skoro w USA 40mln ludzi żyje bez ubezpieczenia to czemu nie może być tak w Polsce. Słyszałem tylko że w USA mają najlepszą i najdroższą służbę zdrowia dlatego dostęp do niej dla części społeczeństwa jest ograniczony. A z tego co widzę ich po prostu nie stać tak jak nas na haracz w postaci "składki" na "darmową" opiekę i tyle. Ale jak mówią prawdziwi lewacy "Stany się kończą" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
selimm 18.06.2007 12:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2007 Lekarze mogą protestować ale nie mogą strajkować odchodząc do łóżek pacjentów i skazując ich na cierpienia. To jest bezczelne nadużycie. kto się przejmuje w tym kraju protestami ? Co byłby gdyby w sytuacji zagrożenia nasze wojsko powiedziało - albo podwyżka o 50 % albo nie bronimy tego kraju. Bardzo się ciesze ...może wreszcie jakiś normalny gospodarz sie trafi to tak w wielkim uproszczeniu oczywiscie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysq 18.06.2007 12:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2007 przykro mi, ze problem akurat Ciebie .... niestety tez tak uważam choc nie ukrywam, że tak miło nie mówią - raczej są to inne słowa...jest to opowieść o wartości największej - MAMONIE..... Dokładnie się zgadzam. Operacja czy zabieg będzie za dwa lata bo jest kolejka i taki kur... system. Kosztuje 20tyś i jest refundowana. Ale jak zrobimy dodatkowe badania, opinie i konsultacje u ważnych ludzi to da się to skrócić do 2 miesięcy. Oczywiście za te konsultacje i opinię trza ekstra bulić...... i wszystko jasne. Niestety autentyczny fakt tak lekarz mówił przy łóżku pacjenta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sasha 18.06.2007 12:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2007 peracja czy zabieg będzie za dwa lata bo jest kolejka i taki kur... system. Kosztuje 20tyś i jest refundowana. Ale jak zrobimy dodatkowe badania, opinie i konsultacje u ważnych ludzi to da się to skrócić do 2 miesięcy. Oczywiście za te konsultacje i opinię trza ekstra bulić...... i wszystko jasne. Niestety autentyczny fakt tak lekarz mówił przy łóżku pacjenta. nikt mi nie powie, że tak powinna wyglądać nasza służba zdrowia a strajk i podwyżka coś zmieni. W takim kraju jak Polska są dwie możliwości 1. Kontrola - aż do granic absurdu 2. Prywatyzacja rynku ubezpieczeń zdrowotnych Nie jestem zwolennikiem modelu amerykańskiego bo wg mnie jest on straszny dla starszych ludzi i bezrobotnych. Z resztą wogóle nie przepadam za usa Jestem liberałem z krwi i kości - ale w służbie zdrowia totalna prywatyzacja oznaczałaby koszmar Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
snipes 18.06.2007 12:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2007 sasza widze, że nie tylko nie wiesz o czym piszesz ale nie rozumiesz co czytasz pacjent ROSZCZENIOWY nie rozliczeniowy bez odbioru mnie strajki lekarzy irytują i nie wiem jak zareagowałbym, gdybym był chory i musial się leczyć w szpitalu - choć z drugiej strony ten strajk to nie strajk bo część świadczeń jest wykonywana natomiast nie rozumiem jak lekarze – mówię o zdecydowanej większości – która pracuje za grosze w publicznej ochronie dają się ru..ać za pensję 1200 netto plus drugie tyle na drugim etacie dyżurowym, kiedy biurwy z księgowości dostają dwa razy tyle a murarz we wrocławiu zarabia tysiac euro gdybym był kekarzem w dupie miałbym taki system i guzik by mnie obchodzili pacjenci - dawno by mnie tu nie było i siedziałbym w cywilizowanym kraju gdzie nie ma złośników takich jak sasza, którzy nie szanują wykształcenia innych ludzi jeśli podaż pracy lekarzy spadnie o połowę - system upadnie i na jego gruzach może powstanie coś gdzie kasę będzie się wydawać z głową. co z tego, że rząd dał 5 mld zł na podwyżki w ubiegłym roku. kto na tym zyskał? mój kolega dostał 200 zł a kasta najbotaszych, łacznie z główną księgową pania dyrektor która wpędziła szpital w długi po kilka tysięcy złotych podwyżki !!! co do 40 milionów Amerykanów którzy nie mają ubezpieczenia to jest to zgodne z szacunkami WHO. tyle, że za ich leczenie płacą budżety stanowe a poziom opieki w publicznej ochronie w USA jest porównywalny z tym co mamy w polsce to gwoli wyjaśnienia zresztą o czym my mówimy? kaczor mówi nie i reform nie będzie. a lekarze niech sobie strajkują nawet trzy lata. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Xena z Xsary 18.06.2007 12:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2007 nie gniewaj sięale w obecnym systemie, strajku, gonitwie za mamonąokreslenie pacjent roszczeniowy brzmi niestety wręcz żalośnie...bo ten nieroszczeniowy to rozumiem ten, który po prostu nie będzie zawracał du...y strajkującemu lekarzowi i sam sie domyśli, ze ma nie przychodzic do szpitala i zając się sobą, może yoge na przykład niech sobie poćwiczy - przyda się do trumny .... naprawdę syty głodnego nie zrozumie.... ani Ci radni nie zrozumieją, że cięzko jest żyć za 1200złani lekarze, że nie WOLNO im szafować ludzkim życiem czy zdrowiem w imię MAMONYa pozostawieni w tej rozgrywce pacjenci nie zrozumieją czemu leje sie w pysk dojną krowę i sarnimi oczyma będą pytac :czemu? i jeszcze raz dodamchciałabym żeby lekarze zarabiali więcejinżynierowie teżchciałabym, żeby emeryci mieli duże emeryturyżeby starszy pan na przeglądzie rejestracyjnym nie wyciągał drżąca ręką 100zł za przegląd (a w oczach widzę ile za to miał kupic leków....) tylko kurka nie po trupach... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
snipes 18.06.2007 13:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2007 zgadza się, ale byłoby jeszcze dobrze gdyby to byli lekarze szpitale należą do samorządów, które zatrudniają tam często swoich przypadkowych ludzi vide pani, która kieruje szpitale bielańskim w warszaie. z nadania pisu. zero zdolności menedżerskich, jedyne co potrafi to dogadać się z ekipą rządzącą i wyżebrać dotacje na kolejny niepotrzebny sprzęt przerosty zatrudnienia, totalny brak efektywności pracy lekarzy, opieranie działalności wielu oddziałów na rezydentach. szambo a nie szpital Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sasha 18.06.2007 13:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2007 sasza widze, że nie tylko nie wiesz o czym piszesz ale nie rozumiesz co czytasz pacjent ROSZCZENIOWY nie rozliczeniowy bez odbioru ups... faktycznie źle przeczytałem i napisałem ale co to jest pacjent roszczeniowy? Pewnie taki który mówi że go boli a lekarz na to że jak nie ma kasy to sorki ale mamy protest. Gdyby się Pan zdecydował to zapraszam po 14 do swojego gabinetu - badania i tak zrobimy w szpitalu. faktycznie bez odbioru Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
snipes 18.06.2007 13:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2007 to JA mówiłem bez odbioru nie potrafisz wymyśleć riposty? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sasha 18.06.2007 13:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2007 to JA mówiłem bez odbioru nie potrafisz wymyśleć riposty? w języku polskim używa się słowa wymyślić a nie wymyśleć teraz lepiej ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Xena z Xsary 18.06.2007 13:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2007 zgadza się, ale byłoby jeszcze dobrze gdyby to byli lekarze szpitale należą do samorządów, które zatrudniają tam często swoich przypadkowych ludzi vide pani, która kieruje szpitale bielańskim w warszaie. z nadania pisu. zero zdolności menedżerskich, jedyne co potrafi to dogadać się z ekipą rządzącą i wyżebrać dotacje na kolejny niepotrzebny sprzęt przerosty zatrudnienia, totalny brak efektywności pracy lekarzy, opieranie działalności wielu oddziałów na rezydentach. szambo a nie szpital no własnie dlatego mówie menadżerowie z krwi i kości..... osobiście wolalabym żeby lekarze zajęli sie leczenim a nie kierowaniem ekonomiką przedsiębiorstwa typu szpital..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
snipes 18.06.2007 13:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2007 pacjent/rodzina roszczeniowa to klient, który żąda leczenia poza kolejnoscią a za odmowę grozi prokuratorem, bo on płaci składki, albo leje lekarze/ lekarkę w mordę bo znam takie przypadki nie popieram a priori strajku lekarzy. uważam że uczciwsze byłoby zwolnienie się z pracy i wypad na Zachód. tak zrobili murarze, wyjechali i po roku okazuje się, że ich pensje w Polsce są o 60 – 100 proc. wyższe, ale to przecież wiecie dorzucanie kolejnych miliardów do istniejącego systemu ochrony zdrowia to wyrzucani ekasy w błoto. nie wiem dlaczego rząd nie wykorzystuje szansy jaką jest bunt społeczny do wprowadzenia głębokich reform. religa od dwóch lat pracuje nad koszykiem swiadczeń gwarantowanych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts