kaśka maciej 18.06.2007 14:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2007 nie popieram a priori strajku lekarzy. uważam że uczciwsze byłoby zwolnienie się z pracy i wypad na Zachód. tak zrobili murarze, wyjechali i po roku okazuje się, że ich pensje w Polsce są o 60 – 100 proc. wyższe, ale to przecież wiecie no wszystko fajnie, snipes, ale dlaczego ktoś ma wyjeżdżać zagranicę?????? Skoro tu skończył tudia, tu ma rodzinę, tu jego dzieci chodzą do szkoły, tu leżą pochowani jego rodzice, itp, itd?????????????? Poza tym naprawdę wielu lekarzy zwoniło się już z pracy. W moim mieście zwolniło się już 40% załogi medycznej ze szpitala, co jest jeszcze gorsze dla pacjenta niż strajk, bo tam nikogo nie ma!!! Jak strajkowali, to wszyscy wstawiali się na obchód, potem zostawał ordynator i 1 lekarz dyżurujący. A teraz jak jest ordynator to jest wielkie szczęście, bo on przecież też nie może zamieszkać w szpitalu....... Tak czy inaczej pozdrawiam i życzę zdrowia WSZYSTKIM Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Xena z Xsary 18.06.2007 14:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2007 pacjent/rodzina roszczeniowa to klient, który żąda leczenia poza kolejnoscią a za odmowę grozi prokuratorem, bo on płaci składki, albo leje lekarze/ lekarkę w mordę bo znam takie przypadki nie no kurcze - albo to desperat (ceną jest jego lub bliskich ZYCIE) - albo to patologia (sory lanie po mordzie nie jest powszechnie spotykaną metodą rozmowy z lekarzem) jesli to jest to pierwsze to sam sobie z ręką na sercu odpowiedz czy kiedyś musiałeś byc w takiej sytuacji, że walczysz z NFZ o własne życie i jak to jest co się wtedy czuje, czy puszczają emocje a co do wyjazdu no cóż.... jesli tylko uwolniłby się rynek świadczeń to dobrzy lekarze będą mieli żniwa....i bardzo dobrze a źli....no cóż... I jeszcze jedno ktos tu jako przykład podał lekarzy z Ukrainy jak to oni fajnie sobie wypoczywaja na nartach za swoje pensje chciałabym tylko dodać, że nasza słuzba zdrowia w porównaniu do ich słuzby zdrowia jest nieskaztelna i przejrzysta jak chór anielski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Szarbia 18.06.2007 14:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2007 Ciekawe komu z Was chciałoby-się biegać z roboty do roboty świątek -piątek i niedziela za parę groszy podstawowego uposażenia ? tak a propos- to ile radny teraz dostaje ? Selimm, kiedy ja napisalem tego typu tekst w podobnym temacie to myslalem, ze mnie zjedza zywcem na tym forum Zdrowie jest najwazniejsze, z tym sie wszyscy zgadzaja. Jesli tak to co za problem wydac 5 czy 50 tys. na operacje? Masz dzialke, mieszkanie to je sprzedaj. Co Ci po min w chorobie? Zreszta poczytajmy dzienniki budowy z tego forum. Ile tam kasy ludziska wydaja na tzw. "ekstrasy" - jak juz robic to "porzadnie" - znaczy sie drogo, co nie? A tu 20 tys na zdrowie to juz problem bo przeciez sie nalezy (za te gow....nie skladki). Wiekszosc z Was cos buduje. Czy liczycie przy tym na jakies ministerstwo budownictwa, czy na siebie? Ja tam licze tylko na siebie a zwlaszcza jesli chodzi o zdrowie moje i moich bliskich. W razie czego jakby braklo to bym wszystko sprzedal co mam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Xena z Xsary 18.06.2007 14:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2007 ehhh mam nadzieję, żę energetycy i ci z wodociągów nie odetną nam wody i prądu w ramach swojego prostestu....tak na 4 miechy na przykład na niektóre zabiegi bądź leki musiałbys sprzedac dużo więcej niz jeden dom...nawet z rekuperatorem:> Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
madd 18.06.2007 15:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2007 selimm - prosze bardzo W Malopolsce i na Podkarpaciu najlepiej zarabia prezydent Krakowa prof. Jacek Majchrowski - 11 385 zl miesiecznie (brutto). O 20 zl mniej otrzymuje marszalek wojewodztwa malopolskiego Marek Nawara. Rekordowo wysokie diety - w skali Polski - pobieraja radni krakowscy. Przyznali sobie 2590 zl miesiecznie, z ktorych 2280 zl nie jest opodatkowane. Wyzszych diet rajcy krakowscy nie mogli juz sobie zafundowac, bo zabrania im tego ustawa o samorzadzie gminnym. Warszawscy radni maja 2519 zl, a lodzcy 2500 zl, tyle samo pieniedzy dostaja rajcowie z Wroclawia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andrzejka 18.06.2007 19:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2007 Ciekawe komu z Was chciałoby-się biegać z roboty do roboty świątek -piątek i niedziela za parę groszy podstawowego uposażenia ? tak a propos- to ile radny teraz dostaje ? Selimm, kiedy ja napisalem tego typu tekst w podobnym temacie to myslalem, ze mnie zjedza zywcem na tym forum Zdrowie jest najwazniejsze, z tym sie wszyscy zgadzaja. Jesli tak to co za problem wydac 5 czy 50 tys. na operacje? Masz dzialke, mieszkanie to je sprzedaj. Co Ci po min w chorobie? Zreszta poczytajmy dzienniki budowy z tego forum. Ile tam kasy ludziska wydaja na tzw. "ekstrasy" - jak juz robic to "porzadnie" - znaczy sie drogo, co nie? A tu 20 tys na zdrowie to juz problem bo przeciez sie nalezy (za te gow....nie skladki). Wiekszosc z Was cos buduje. Czy liczycie przy tym na jakies ministerstwo budownictwa, czy na siebie? Ja tam licze tylko na siebie a zwlaszcza jesli chodzi o zdrowie moje i moich bliskich. W razie czego jakby braklo to bym wszystko sprzedal co mam. Jakie to proste nie A co jesli dom obciązony hipoteką Można sprzedać ale czy tak szybko z dnia na dzień Zależy od lokalizacji pewnie to A co jeśli partner partnerka nie bedzie mógł pracować i trzeba jednej osobie utrzymac rodzinę, spłacać kredyty itp Moim zdaniem nie jest to takie proste i chyba nikt kto naprawdę nie zetknąl sie bezpośrednio z problemem nie zrozumie tego Bo z daleka innaczej to wyglada Pozdrówka dla wszystkich a dla tych którzy czekaja na opeacje, zabiegi życzę by sie odbyło to wszytko w terminie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Xena z Xsary 18.06.2007 19:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2007 dzieki andrzejkaa Wam wszystkim życzę naprawdę z całego serca obyście się nigdy nie musieli przekonać co to znaczy system polskiej słuzby zdrowia na własnej skórze pacjenta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
selimm 18.06.2007 20:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2007 To jest chore ...zeby płacić składki i jeszcze cokolwiek sprzedawać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mirek_Lewandowski 18.06.2007 20:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2007 To jest chore ...zeby płacić składki i jeszcze cokolwiek sprzedawać Jest. I nie widać lekarza, coby to wyleczył.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
długi 18.06.2007 21:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2007 To jest chore ...zeby płacić składki i jeszcze cokolwiek sprzedawać niektórzy jeszcze podwójne czego zupełnie nie jestem wstanie zrozumieć ......ale to też pewnie przez krwiożerczych i głodnych kasy łapiduchów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 19.06.2007 06:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2007 ehhh mam nadzieję, żę energetycy i ci z wodociągów nie odetną nam wody i prądu w ramach swojego prostestu....tak na 4 miechy na przykład na niektóre zabiegi bądź leki musiałbys sprzedac dużo więcej niz jeden dom... nawet z rekuperatorem:> Z całym należnym Ci szacunkiem.A znasz takie przypadki? .... mam nadzieję, żę energetycy i ci z wodociągów nie odetną nam wody i prądu w ramach swojego prostestu.....Wynika z tego jakby już zaczynali protestować a tak przecież nie jest. Mowa jest o lekarzach a nie o energetykach czy wodociągowcach.Ciekawi mnie bo jestem jednym z nich, co padłoby z Twoich ust pod ich adresem.Też to: prawda jest taka, że syty głodnego nie zrozumie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Xena z Xsary 19.06.2007 06:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2007 niktspecjalny z całym szacunkiemwyraże się dosadnie juz chyba wszystko powiedzialam w tym temacie wiec tylko podsumuje- rozumiem, ze ktos mało zarabia, rozumiem,ze protestuje, nie rozumiem tylko czemu w tej formie- chciałabym zeby miedzy innymi lekarze zarabiali wiecej- system na to nie pozwala, jednoczesnie pozwala mieć 5 ćwierćetatów w różnychr przychodniach (no i ZUSy itd) - na takim strajku i dzięki takiemu systemowi cierpimy na tym my - pacjenci i to mnie wk...rza.Osobiscie mnie to dotykana dodatek choruję przez sluzbę zdrowia.Nie dziw się więc, ze denerwuje mnie kiedy jestem pozostawiona sama sobie.Na to jestem zła,rozumiesz?gdybym była mechanikiem i zamiast naprawić rozwaliła Ci samochód, zapisała Cię na naprawę za rok i po roku powiedziała, ze teraz nie moge bo za mało zarabiam to też bys sie lekko denerwował. Przy czym samochód mozna po prostu zmienić, zęby zresztą (to juz tak humorystycznie) też- choćby na implanty.Możecie mysleć,że reperezentuję postawę roszczeniowąa moim zdaniem po rpostu mam prawo byc zła na taki strajk.Nie jestem zła na lekarzy personalnie, ale zła jestem na fakt, że temat KASA przesłania temat ZDROWIE. Bo tych od których zależa zmiany w systemie taki strajk nie złamie, a cierpi na tym kto?płatnik....może niktspecjalny wytłumacz mi, że nie powinnam byc zła na taką sytuację, może czegos nie wiem, nie rozumiem? Aha co do wody - znam przypadek kiedy po powodzi dowozili wode w beczkowozach mieli wozic 2 tygodnie, po tygodniu jakos im sie zniknęło (bo jak usłyszałam maja za duzo pracy)i w sumie jeszcze dobre 10 dni nie było wodyoj cienko było powiem Ci i inzynierom i lekarzom i ogrodnikom i ekonomistom....każdy narzekał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Szarbia 19.06.2007 07:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2007 A co jesli dom obciązony hipoteką Budowanie domu, gdy brak zdrowia i pieniedzy to lekkomyslnosc. Lepiej odbudowac sobie zdrowie. Zreszta przy budowie i tak sie je traci - to przeciez jasne jest. (BTW, zawsze jest jakis wklad wlasny, ktory mozna odzyskac.) Ogolnie mi chodzi o to, ze zly system opieki zdrowotnej nie moze mi dac nic wiecej niz ja sam moglbym kupic po sprzedazy wszystkiego. A jesli "dom z rekuperatorem" nie starczy to trudno. Na polska sluzba zdrowia bym nie liczyl w takim przypadku - czy strajkuje, czy nie. Moje zdanie odnosze tylko do siebie - kazdy jest kowalem swojego losu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
długi 19.06.2007 07:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2007 1. Gówno prawda ze lekarze zarabiają źle - każdy z nich razem z dyżurami dostaje min. 5 tys na rękę. Widzę ,że uprawiasz demagogię na poziomie Leppera - nie każdy - zapomniałeś dodac ,że "dyżury " to są nadgodziny więc może zacznij mówić ile ktoś zarabia a nie ile dorabia 2. Jeżeli nie dajecie wiary - popatrzcie jakimi samochodami jeżdzą moja sąsiadka oplem kadetem , siostra fiatem pandą ,przyjacióla nissanem micrą - nie wiem wprawdzie co to ma uwiarygodnić ale mogę popytać znajomych 3. O godz 13 próżno szukać jakiegokolwiek lekarza w szpitalu - wszyscy już siedzą w prywatnych praktykach - dodatkowo ich dochody nie są ewidencjonowane - ja nie wierzę ze płacą wszystkie podatki nie wiem w jakich szpitalach bywasz ale to co mówisz to delikatnie mówiąc mijanie się z prawdą , a co do dochodów to czy wszystkie twoje dochody są ewidencjonowane ??? 4. wykonują badania z prywatnych praktyk na koszt szpitala a tu powiedz mi jak to zrobić ????? 5. dzięki temu że pracują w szpitalu mają dostęp i mogą "załatwić" szybciej zabieg, oprację itd taaaaaa dostęp do czego ????? 6. łapówki - wiadomo - za przyśpieszenie zabiegu parę tys... a tu kolega ma jakieś informacje których ukrywanie czy zatajanie jest o ile pamiętam karalne - nazywa się to niezgłoszenie przestępstwa Wiecie czym te strajki są spowodowane? Strachem. Strachem przed ABW i policją ponieważ zaczynają się bać brać w łapę i ich przychody dramatycznie spadają. a może po prostu lekarze chcą godnie zarabiać ( a nie dorabiać!!! ) może nie chcą pracować po 70 -80 godzin w tygodniu może chcą mieć czas dla rodziny ??????? Dlaczego banki przy udzielaniu kredytów nie pytają lekarzy o zarobki i inaczej traktują tych ludzi? dlaczego banki inaczej traktują rolników ??? dlaczego pracownik etatowy łatwiej uzyskuje kredyt niż ktoś kto prowadzi własną działalność??? trochę takich pytań jest PS Poza tym zgadzam się z przedmówcą - jeżeli ich zarobki skoczą dla pacjentow nic się nie zmieni - dalej będzie jak będzie. zmieni się tylko to ,że będziesz leczony przez lekarza czy też przyjmowany przez lekarza który wie ,że coś może stracić bo na dzień dzisiejszy to przypomnę ,że pomocnikowi na budowie trzeba zapłacić 8-10 zł a stawka a stawka lekarza jakoś dziwnie podobna PS2 jakoś nie widzę ich wszystkich wyjeżdżających na zachód - bo tam musieliby pracować i nie ma szans na jakąkolwiek karierę - ci mieli wyjechać to już wyjechali. tu masz rację wszyscy nie wyjechali ale niestety wyjechali młodzi .CO będzie za kilka lat kiedy lekarze pracujący dziś osiągną wiek emerytalny???? Pozdrowienia dla wszystkich strajkujących. Jak to powiedział Religa: "W Izraelu wszystkie szpitale strajkowały przez okrągły rok - wynikiem tego strajku była niższa umieralność wśród całej populacji" pan Religa -kiedyś lekarz- obecnie polityk - powiedział wiele rzeczy i złożył lekarzom wiele obietnic z których się nie wywiązał , powiedział też wiele słów o swoim koledze lekarzu z których później w sposób żenujący się wycofywał więc może nie traktujmy go jak autorytetu ?! PS. NIE JESTEM LEKARZEM!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Xena z Xsary 19.06.2007 08:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2007 niektórzy jeszcze podwójne czego zupełnie nie jestem wstanie zrozumieć hm jesli pracujesz na etacie i do tego prowadzisz własna firmę to musisz płacic również z tej firmy tzw "zdrowotne", oczywiscie oprocz tego co płacisz z podatku w kazdym razie widze jeden mianownik w tej dyskusji widzę, że wszystkim się nie podoba system "opieki zdrowotnej" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
długi 19.06.2007 08:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2007 niektórzy jeszcze podwójne czego zupełnie nie jestem wstanie zrozumieć hm jesli pracujesz na etacie i do tego prowadzisz własna firmę to musisz płacic również z tej firmy tzw "zdrowotne", oczywiscie oprocz tego co płacisz z podatku w kazdym razie widze jeden mianownik w tej dyskusji widzę, że wszystkim się nie podoba system "opieki zdrowotnej" system bardzo mi się podoba płacę składkę i to podwójną a jak mam iśc do lekarza to zapier....... prywatnie bo jak mam stać w kolejkach najpierw do podstawowego a później do specjalisty to okazuje się ,że więcej tracę niż oszczędzam . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mTom 19.06.2007 08:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2007 Ten system, który mamy jest po prostu zły. Nie sądzę jednak by rządzącym politykom starczyło odwagi na zmiany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 19.06.2007 08:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2007 na dodatek choruję przez sluzbę zdrowia.Nie dziw się więc, ze denerwuje mnie kiedy jestem pozostawiona sama sobie. Na to jestem zła,rozumiesz? Jak to chorujesz przez słuzbe zdrowia? gdybym była mechanikiem i zamiast naprawić rozwaliła Ci samochód, zapisała Cię na naprawę za rok i po roku powiedziała, ze teraz nie moge bo za mało zarabiam to też bys sie lekko denerwował. Podałbym frajera do sądu juz w pierwszych dniach . Możecie mysleć,że reperezentuję postawę roszczeniową a moim zdaniem po rpostu mam prawo byc zła na taki strajk. frycowe ,ktore placisz na składke zdrowotna już nie zmienisz.Mozesz iśc prywatnie do lekarza do prywatnej kliniki itd.Powtarzam jezeli dbasz o zdrowie i wiesz ,że nic go nie zastapi to wal ten strajk i idź tam gdzie Ci pomogą. Nie jestem zła na lekarzy personalnie, ale zła jestem na fakt, że temat KASA przesłania temat ZDROWIE.Rozumie Twoje rozgoryczenie i zgadzam sie z nim, ale kurna nie uogólniajmy .Są i Ci dobrzy lekarze. może niktspecjalny wytłumacz mi, że nie powinnam byc zła na taką sytuację, może czegos nie wiem, nie rozumiem? Powinnaś być zła a nawet wkur..... Aha co do wody - znam przypadek kiedy po powodzi dowozili wode w beczkowozach mieli wozic 2 tygodnie, po tygodniu jakos im sie zniknęło (bo jak usłyszałam maja za duzo pracy)i w sumie jeszcze dobre 10 dni nie było wody oj cienko było powiem Ci i inzynierom i lekarzom i ogrodnikom i ekonomistom....każdy narzekał Co to ma wspólnego ze strajkiem.Tu zadziałały siły natury a oni (jak piszesz) przystąpili tylko do poprawy sytuacj. pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Xena z Xsary 19.06.2007 08:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2007 system bardzo mi się podoba płacę składkę i to podwójną a jak mam iśc do lekarza to zapier....... prywatnie bo jak mam stać w kolejkach najpierw do podstawowego a później do specjalisty to okazuje się ,że więcej tracę niż oszczędzam . no ja również chodze głównie prywatnie (czyli płacimy potrójnie:>), ale ZONK jest wtedy kiedy okazuje się, że pewnych zabiegów nie zrobisz prywatnie bo to niemożliwe (sprzęt, rodzaj zabiegu itd) a lekarstwa nie kosztuja 5000zł miesięcznie tylko wiele wiele więcej niktspecjalny Są i Ci dobrzy lekarze ja nie mówię, że lekarze sa źli tylko że taka forma strajku jest zła chciałabym właśnie bardzo żeby nie rozumieć moich słów jako negacji zawodu lekarza i dodam, ze chcę żeby więcej zarabiali a co do sądu... zastanawiam się w ogóle to już naprawdę wszytsko powiedziałam co mam do powiedzenia i tak sobie myślę, żeby może się tez inni powypowiadali:> Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
selimm 19.06.2007 08:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2007 a lekarstwa nie kosztuja 5000zł miesięcznie tylko wiele wiele więcej ja , to tylko coś na kaca i globusa wydam z ciekawości zagadnę, jakie to lekarstwa są i na co ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts