Sasha 19.06.2007 12:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2007 Kurna ale my piknie gadamy......Może nich to wreszcie ktoś zrozumie i powie tym ,którzy nie wiedza co czynia.Powiedz mi co z tego ,że my wiemy ,że tak nalezałoby zrobić ...ale jak to wykonać ,żeby i wilk syty i owca cała.... Cieszę się że w końcu ktoś podejmuje dyskusje zamiast się zżymać Uważam, ze jedynym sensownym rozwiązaniem jest wpakowanie dodatkowych pieniędzy w procedury przy jednoczesnym przejściu lekarzy na kontrakty. Wilk syty bo zarobi więcej, owca cała bo pacjenci będą mieć lepszą dostępność procedur. Dodatkowo i szpitale będą mniej zadłużone i oddziałowe zarobią więcej i pracownicy tzw administracji również. Ten rynek musi się uwolnić ale wszystkie elemety tego systemu muszą być na to przygotowane. Niestety a raczej stety ten system promuje lepszych, wydajniejszych, sprawniejszych i lepiej pracujących. Oznacza to że lekarz nie będzie musiał biegać pomiędzy szpitalami, przychodniami, a prywatnym gabinetem. Będzie miał kontrakt który będzie mógł sobie wyrobić i przy tym zarobić. Co ważne w jednej pracy a nie w 5. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andrzejka 19.06.2007 12:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2007 A co jesli dom obciązony hipoteką Budowanie domu, gdy brak zdrowia i pieniedzy to lekkomyslnosc. Lepiej odbudowac sobie zdrowie. Zreszta przy budowie i tak sie je traci - to przeciez jasne jest. .... (Moje zdanie odnosze tylko do siebie - kazdy jest kowalem swojego losu. Jakie to proste jak nas to nie dotyczy Naprwdę zycze wam wszytkim by niegdy was życie tak nie zaskoczyło Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
snipes 19.06.2007 12:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2007 właśnie skończyła się konferencja kaczyńskiego prywatyzacji nie będzie bo rząd nie popiera ekstensywnego kapitalizmu i nie da "gorszemu biznesowi” okazji do łatwego zarobku. zakompleksiony cep Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sasha 19.06.2007 12:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2007 właśnie skończyła się konferencja kaczyńskiego prywatyzacji nie będzie bo rząd nie popiera ekstensywnego kapitalizmu i nie da "gorszemu biznesowi” okazji do łatwego zarobku. zakompleksiony cep i bardzo dobrze, ze tak właśnie będzie. Nie lubię tego rzadu ale to co robią teraz w służbie zdrowia to "czapka z głowy". Serio. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
snipes 19.06.2007 13:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2007 rząd nic nie robi w tym temacie a brak zmian konserwuje chory system, na który tak wszyscy narzekają Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sasha 19.06.2007 13:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2007 rząd nic nie robi w tym temacie a brak zmian konserwuje chory system, na który tak wszyscy narzekają masz jakiś pomysł? Napisz proszę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Xena z Xsary 19.06.2007 13:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2007 mam poważnie pytanienie wiecie jak sięmozna leczyć w Czechach na NFZ?Coś słyszałam, ze jeśli w Polsce nie moga Ci zapewnić odpowiedniego poziomu usług lub dostępu do danej usługi w normalnym czasie to można mieć zwrot - i tak lecza się ludzie w Niemczech, Czesji, SzwecjiWiecie coś o tym może? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
długi 19.06.2007 13:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2007 właśnie skończyła się konferencja kaczyńskiego prywatyzacji nie będzie bo rząd nie popiera ekstensywnego kapitalizmu i nie da "gorszemu biznesowi” okazji do łatwego zarobku. zakompleksiony cep i bardzo dobrze, ze tak właśnie będzie. Nie lubię tego rzadu ale to co robią teraz w służbie zdrowia to "czapka z głowy". Serio. Aaaa....coś robią ????? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sasha 19.06.2007 13:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2007 jest taki druk na stronach NFZ - świadczenia medyczne należą ci się na terenie całej unii o ile jesteś ubezpieczony. http://www.nfz.gov.pl/ue/index.php?katnr=5&dzialnr=0&artnr=0 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sasha 19.06.2007 13:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2007 właśnie skończyła się konferencja kaczyńskiego prywatyzacji nie będzie bo rząd nie popiera ekstensywnego kapitalizmu i nie da "gorszemu biznesowi” okazji do łatwego zarobku. zakompleksiony cep i bardzo dobrze, ze tak właśnie będzie. Nie lubię tego rzadu ale to co robią teraz w służbie zdrowia to "czapka z głowy". Serio. Aaaa....coś robią ????? tak - choćby ta akcja. Dobre posunięcie, ponieważ szpitale prywatne leczą tylko te procedury które są łatwe i dobrze płatne a po ewentualnych powikłaniach (czytaj: koszty) i tak odwożą cię do szpitala publicznego - bo tego nie miałeś w swoim ubezpieczeniu. PS fajna stopka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Szarbia 19.06.2007 13:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2007 A co jesli dom obciązony hipoteką Budowanie domu, gdy brak zdrowia i pieniedzy to lekkomyslnosc. Lepiej odbudowac sobie zdrowie. Zreszta przy budowie i tak sie je traci - to przeciez jasne jest. .... (Moje zdanie odnosze tylko do siebie - kazdy jest kowalem swojego losu. Jakie to proste jak nas to nie dotyczy Naprwdę zycze wam wszytkim by niegdy was życie tak nie zaskoczyło Pozdrawiam Andrzejka, podaj jakis argument. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaśka maciej 19.06.2007 13:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2007 a są takie w Polsce? mówie o takich co nie maja kontraktów a dyrektor takiego szpitala jest reprezentantem i negocjatorem z kim no bo nie z NFZ.... Może chodzi ci o prywatne kliniki? Miałam na myśli, kontrakty dla lekarzy w zamian za umowę o pracę są, uwierz mi, że są jeszcze takie szpitale w Polsce, gdzie zatrudnionych jest 30 konserwatorow, 200 salowych i setki pań w biurze. 90% tych ludzi to krewni i znajomi królika (nie mylić z jea ) czytaj: dyrektora szpitala. Przykładem jest tutaj szpiatl w moim mieście Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
snipes 19.06.2007 14:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2007 właśnie skończyła się konferencja kaczyńskiego prywatyzacji nie będzie bo rząd nie popiera ekstensywnego kapitalizmu i nie da "gorszemu biznesowi” okazji do łatwego zarobku. zakompleksiony cep i bardzo dobrze, ze tak właśnie będzie. Nie lubię tego rzadu ale to co robią teraz w służbie zdrowia to "czapka z głowy". Serio. Aaaa....coś robią ????? tak - choćby ta akcja. Dobre posunięcie, ponieważ szpitale prywatne leczą tylko te procedury które są łatwe i dobrze płatne a po ewentualnych powikłaniach (czytaj: koszty) i tak odwożą cię do szpitala publicznego - bo tego nie miałeś w swoim ubezpieczeniu. PS fajna stopka po raz kolejny nie wiesz o czym piszesz mylisz szpital prywatny z prywatnym szpitalem publicznym vide ozimek, wrocław, kamień pomorski etc. doucz się zanim kolejny raz się skompromitujesz ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 19.06.2007 14:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2007 a są takie w Polsce? mówie o takich co nie maja kontraktów a dyrektor takiego szpitala jest reprezentantem i negocjatorem z kim no bo nie z NFZ.... Może chodzi ci o prywatne kliniki? Miałam na myśli, kontrakty dla lekarzy w zamian za umowę o pracę są, uwierz mi, że są jeszcze takie szpitale w Polsce, gdzie zatrudnionych jest 30 konserwatorow, 200 salowych i setki pań w biurze. 90% tych ludzi to krewni i znajomi królika (nie mylić z jea ) czytaj: dyrektora szpitala. Przykładem jest tutaj szpiatl w moim mieście Może mało kumaty jestem w tym nazwe to rozdziale ale powiedz prosze o co idzie z tym : Miałam na myśli, kontrakty dla lekarzy w zamian za umowę o pracę.Czyli dyrektor szpitala przedstawia plan kontraktu(dostaje pule na cały szpital) a potem zatrudnia lekarzy i płaci im tak wedle uznania.... .Oni wyrabiają mu punkty a on nadwyżke bierze jako swoja pensje do kieszeni.Acha a co dzieje sie z tymi co pracuja poza profesją? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
długi 19.06.2007 14:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2007 a są takie w Polsce? mówie o takich co nie maja kontraktów a dyrektor takiego szpitala jest reprezentantem i negocjatorem z kim no bo nie z NFZ.... Może chodzi ci o prywatne kliniki? Miałam na myśli, kontrakty dla lekarzy w zamian za umowę o pracę są, uwierz mi, że są jeszcze takie szpitale w Polsce, gdzie zatrudnionych jest 30 konserwatorow, 200 salowych i setki pań w biurze. 90% tych ludzi to krewni i znajomi królika (nie mylić z jea ) czytaj: dyrektora szpitala. Przykładem jest tutaj szpiatl w moim mieście Może mało kumaty jestem w tym nazwe to rozdziale ale powiedz prosze o co idzie z tym : Miałam na myśli, kontrakty dla lekarzy w zamian za umowę o pracę.Czyli dyrektor szpitala przedstawia plan kontraktu(dostaje pule na cały szpital) a potem zatrudnia lekarzy i płaci im tak wedle uznania.... .Oni wyrabiają mu punkty a on nadwyżke bierze jako swoja pensje do kieszeni.Acha a co dzieje sie z tymi co pracuja poza profesją? kołkiem..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 19.06.2007 14:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2007 kołkiem......co kolega miał na mysli cytujac moja wypowiedź? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
długi 19.06.2007 14:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2007 właśnie skończyła się konferencja kaczyńskiego prywatyzacji nie będzie bo rząd nie popiera ekstensywnego kapitalizmu i nie da "gorszemu biznesowi” okazji do łatwego zarobku. zakompleksiony cep i bardzo dobrze, ze tak właśnie będzie. Nie lubię tego rzadu ale to co robią teraz w służbie zdrowia to "czapka z głowy". Serio. Aaaa....coś robią ????? tak - choćby ta akcja. Dobre posunięcie, ponieważ szpitale prywatne leczą tylko te procedury które są łatwe i dobrze płatne a po ewentualnych powikłaniach (czytaj: koszty) i tak odwożą cię do szpitala publicznego - bo tego nie miałeś w swoim ubezpieczeniu. PS fajna stopka Na razie to robią akcje ale policyjne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysq 19.06.2007 15:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2007 Cieszę się że w końcu ktoś podejmuje dyskusje zamiast się zżymać Uważam, ze jedynym sensownym rozwiązaniem jest wpakowanie dodatkowych pieniędzy w procedury przy jednoczesnym przejściu lekarzy na kontrakty. Wilk syty bo zarobi więcej, owca cała bo pacjenci będą mieć lepszą dostępność procedur. Dodatkowo i szpitale będą mniej zadłużone i oddziałowe zarobią więcej i pracownicy tzw administracji również. Ten rynek musi się uwolnić ale wszystkie elemety tego systemu muszą być na to przygotowane. Niestety a raczej stety ten system promuje lepszych, wydajniejszych, sprawniejszych i lepiej pracujących. Oznacza to że lekarz nie będzie musiał biegać pomiędzy szpitalami, przychodniami, a prywatnym gabinetem. Będzie miał kontrakt który będzie mógł sobie wyrobić i przy tym zarobić. Co ważne w jednej pracy a nie w 5. Sasha co ty opowiadasz - widziałeś jakąś reformę która zaczęła by się od wpompowania kasy i by się udała? chyba tylko wyprzedaż (patrz reformy górnictwa). Inna sprawa, chcesz moją kasę w pakować w procedury czyli coś abstrakcyjnego. A tu wszyscy walczą o coś fizycznego czyli kasę. Scenariusz przerabiamy od lat i będzie następujący: kasa zniknie, procedury trochę nie wyjdą, pacjent będzie miał mniej kasy a lekarz i tak gó... więcej. Znów przypomnę proste jak drut rozwiązanie - liberalizacja usług. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sasha 19.06.2007 15:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2007 Snipes po raz kolejny próbujesz podważyć to co piszę nie dają żadnych argumentów.W którym momencie mylę szpital państwowy z prywatnym? Wiesz wogóle jak działa szpital i czym się różni szpital państwowy od prywatnego? faktycznie szkoda z tobą podejmować polemiki. krzysqtutaj jest trochę inaczej niż z górnictwem ponieważ nie ma takiego produktu na końcu który można wycenić i sprzedać. Procedury nie są abstrakcyjne. W uproszczeniu to dość dobrze opisane czynności, jakie należy wykonać przy danej chorobie. Te czynności da się wycenić ponieważ nadkłady osobowe i materiałowe są z góry znane. Im więcej kasy na procedury tym więcej zabiegów i więcej zdrowych pacjentów i mniejsze kolejki. Mimo, że jestem liberałem to uważam, ze całkowita liberalizacja służby zdrowia nie jest dobrym pomysłem. Doprowadziłoby to sytuacji że ludzie umieraliby ponieważ nie mieliby kasy na oprację a na ubezpieczenie nie byłoby ich stać. Niestety. Dla przykładu: Wyleczenie pacjenta na kardiologii potrafi kosztować nawet 100 - 300 tys zł, podobnie jest z onkologią, przeszczepami itd. Będzie cię stać na takie ubezpieczenie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 19.06.2007 15:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2007 Dla przykładu: Wyleczenie pacjenta na kardiologii potrafi kosztować nawet 100 - 300 tys zł, podobnie jest z onkologią, przeszczepami itd. Będzie cię stać na takie ubezpieczenie? no nie mów tak bo sie zaraz poleci doubezpieczyc i stac go bedzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts