Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Strajk lekarzy a dobro pacjenta?

andrzejka

Recommended Posts

Kurna ale my piknie gadamy......Może nich to wreszcie ktoś zrozumie i powie tym ,którzy nie wiedza co czynia.Powiedz mi co z tego ,że my wiemy ,że tak nalezałoby zrobić ...ale jak to wykonać ,żeby i wilk syty i owca cała....

Cieszę się że w końcu ktoś podejmuje dyskusje zamiast się zżymać :D

Uważam, ze jedynym sensownym rozwiązaniem jest wpakowanie dodatkowych pieniędzy w procedury przy jednoczesnym przejściu lekarzy na kontrakty.

Wilk syty bo zarobi więcej, owca cała bo pacjenci będą mieć lepszą dostępność procedur.

Dodatkowo i szpitale będą mniej zadłużone i oddziałowe zarobią więcej i pracownicy tzw administracji również. Ten rynek musi się uwolnić ale wszystkie elemety tego systemu muszą być na to przygotowane.

Niestety a raczej stety ;) ten system promuje lepszych, wydajniejszych, sprawniejszych i lepiej pracujących.

Oznacza to że lekarz nie będzie musiał biegać pomiędzy szpitalami, przychodniami, a prywatnym gabinetem. Będzie miał kontrakt który będzie mógł sobie wyrobić i przy tym zarobić. Co ważne w jednej pracy a nie w 5.

• Odpowiedzi 245
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

A co jesli dom obciązony hipoteką

Budowanie domu, gdy brak zdrowia i pieniedzy to lekkomyslnosc. Lepiej odbudowac sobie zdrowie. Zreszta przy budowie i tak sie je traci - to przeciez jasne jest.

....

(Moje zdanie odnosze tylko do siebie - kazdy jest kowalem swojego losu.

Jakie to proste jak nas to nie dotyczy :-? :-?

Naprwdę zycze wam wszytkim by niegdy was życie tak nie zaskoczyło :-?

Pozdrawiam 8)

właśnie skończyła się konferencja kaczyńskiego

prywatyzacji nie będzie bo rząd nie popiera ekstensywnego kapitalizmu i nie da "gorszemu biznesowi” okazji do łatwego zarobku.

zakompleksiony cep

i bardzo dobrze, ze tak właśnie będzie. Nie lubię tego rzadu ale to co robią teraz w służbie zdrowia to "czapka z głowy". Serio.

mam poważnie pytanie

nie wiecie jak sięmozna leczyć w Czechach na NFZ?

Coś słyszałam, ze jeśli w Polsce nie moga Ci zapewnić odpowiedniego poziomu usług lub dostępu do danej usługi w normalnym czasie to można mieć zwrot - i tak lecza się ludzie w Niemczech, Czesji, Szwecji

Wiecie coś o tym może?

prywatyzacji nie będzie bo rząd nie popiera ekstensywnego kapitalizmu i nie da "gorszemu biznesowi” okazji do łatwego zarobku.

zakompleksiony cep

i bardzo dobrze, ze tak właśnie będzie. Nie lubię tego rzadu ale to co robią teraz w służbie zdrowia to "czapka z głowy". Serio.

Aaaa....coś robią ?????

zakompleksiony cep

Aaaa....coś robią ?????

tak - choćby ta akcja. Dobre posunięcie, ponieważ szpitale prywatne leczą tylko te procedury które są łatwe i dobrze płatne a po ewentualnych powikłaniach (czytaj: koszty) i tak odwożą cię do szpitala publicznego - bo tego nie miałeś w swoim ubezpieczeniu.

PS

fajna stopka :D

A co jesli dom obciązony hipoteką

Budowanie domu, gdy brak zdrowia i pieniedzy to lekkomyslnosc. Lepiej odbudowac sobie zdrowie. Zreszta przy budowie i tak sie je traci - to przeciez jasne jest.

....

(Moje zdanie odnosze tylko do siebie - kazdy jest kowalem swojego losu.

Jakie to proste jak nas to nie dotyczy :-? :-?

Naprwdę zycze wam wszytkim by niegdy was życie tak nie zaskoczyło :-?

Pozdrawiam 8)

Andrzejka, podaj jakis argument.

a są takie w Polsce? :-? :roll: mówie o takich co nie maja kontraktów a dyrektor takiego szpitala jest reprezentantem i negocjatorem z kim no bo nie z NFZ.... :( Może chodzi ci o prywatne kliniki?

Miałam na myśli, kontrakty dla lekarzy w zamian za umowę o pracę

są, uwierz mi, że są jeszcze takie szpitale w Polsce, gdzie zatrudnionych jest 30 konserwatorow, 200 salowych i setki pań w biurze.

90% tych ludzi to krewni i znajomi królika (nie mylić z jea :wink: ) czytaj: dyrektora szpitala. Przykładem jest tutaj szpiatl w moim mieście :-?

zakompleksiony cep

Aaaa....coś robią ?????

tak - choćby ta akcja. Dobre posunięcie, ponieważ szpitale prywatne leczą tylko te procedury które są łatwe i dobrze płatne a po ewentualnych powikłaniach (czytaj: koszty) i tak odwożą cię do szpitala publicznego - bo tego nie miałeś w swoim ubezpieczeniu.

PS

po raz kolejny nie wiesz o czym piszesz

mylisz szpital prywatny z prywatnym szpitalem publicznym

vide ozimek, wrocław, kamień pomorski etc.

doucz się zanim kolejny raz się skompromitujesz :-))

a są takie w Polsce? :-? :roll: mówie o takich co nie maja kontraktów a dyrektor takiego szpitala jest reprezentantem i negocjatorem z kim no bo nie z NFZ.... :( Może chodzi ci o prywatne kliniki?

są, uwierz mi, że są jeszcze takie szpitale w Polsce, gdzie zatrudnionych jest 30 konserwatorow, 200 salowych i setki pań w biurze.

90% tych ludzi to krewni i znajomi królika (nie mylić z jea :wink: ) czytaj: dyrektora szpitala. Przykładem jest tutaj szpiatl w moim mieście :-?

Może mało kumaty jestem w tym nazwe to rozdziale ale powiedz prosze o co idzie z tym :

.Czyli dyrektor szpitala przedstawia plan kontraktu(dostaje pule na cały szpital) a potem zatrudnia lekarzy i płaci im tak wedle uznania.... :roll: .Oni wyrabiają mu punkty a on nadwyżke bierze jako swoja pensje do kieszeni.Acha a co dzieje sie z tymi co pracuja poza profesją?

Może mało kumaty jestem w tym nazwe to rozdziale ale powiedz prosze o co idzie z tym :

.Czyli dyrektor szpitala przedstawia plan kontraktu(dostaje pule na cały szpital) a potem zatrudnia lekarzy i płaci im tak wedle uznania.... :roll: .Oni wyrabiają mu punkty a on nadwyżke bierze jako swoja pensje do kieszeni.Acha a co dzieje sie z tymi co pracuja poza profesją?

kołkiem..... :roll:

zakompleksiony cep

Aaaa....coś robią ?????

PS

Na razie to robią akcje ale policyjne :evil:

Cieszę się że w końcu ktoś podejmuje dyskusje zamiast się zżymać :D

Uważam, ze jedynym sensownym rozwiązaniem jest wpakowanie dodatkowych pieniędzy w procedury przy jednoczesnym przejściu lekarzy na kontrakty.

Wilk syty bo zarobi więcej, owca cała bo pacjenci będą mieć lepszą dostępność procedur.

Dodatkowo i szpitale będą mniej zadłużone i oddziałowe zarobią więcej i pracownicy tzw administracji również. Ten rynek musi się uwolnić ale wszystkie elemety tego systemu muszą być na to przygotowane.

Niestety a raczej stety ;) ten system promuje lepszych, wydajniejszych, sprawniejszych i lepiej pracujących.

Oznacza to że lekarz nie będzie musiał biegać pomiędzy szpitalami, przychodniami, a prywatnym gabinetem. Będzie miał kontrakt który będzie mógł sobie wyrobić i przy tym zarobić. Co ważne w jednej pracy a nie w 5.

Sasha co ty opowiadasz - widziałeś jakąś reformę która zaczęła by się od wpompowania kasy i by się udała? chyba tylko wyprzedaż (patrz reformy górnictwa). Inna sprawa, chcesz moją kasę w pakować w procedury czyli coś abstrakcyjnego. A tu wszyscy walczą o coś fizycznego czyli kasę. Scenariusz przerabiamy od lat i będzie następujący: kasa zniknie, procedury trochę nie wyjdą, pacjent będzie miał mniej kasy a lekarz i tak gó... więcej. Znów przypomnę proste jak drut rozwiązanie - liberalizacja usług.

Snipes

po raz kolejny próbujesz podważyć to co piszę nie dają żadnych argumentów.

W którym momencie mylę szpital państwowy z prywatnym? Wiesz wogóle jak działa szpital i czym się różni szpital państwowy od prywatnego?

faktycznie szkoda z tobą podejmować polemiki.

krzysq

tutaj jest trochę inaczej niż z górnictwem ponieważ nie ma takiego produktu na końcu który można wycenić i sprzedać.

Procedury nie są abstrakcyjne. W uproszczeniu to dość dobrze opisane czynności, jakie należy wykonać przy danej chorobie. Te czynności da się wycenić ponieważ nadkłady osobowe i materiałowe są z góry znane.

Im więcej kasy na procedury tym więcej zabiegów i więcej zdrowych pacjentów i mniejsze kolejki.

Mimo, że jestem liberałem to uważam, ze całkowita liberalizacja służby zdrowia nie jest dobrym pomysłem. Doprowadziłoby to sytuacji że ludzie umieraliby ponieważ nie mieliby kasy na oprację a na ubezpieczenie nie byłoby ich stać. Niestety.

Dla przykładu:

Wyleczenie pacjenta na kardiologii potrafi kosztować nawet 100 - 300 tys zł, podobnie jest z onkologią, przeszczepami itd. Będzie cię stać na takie ubezpieczenie?