Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Cokolik pod ogrodzenie

tomitomi5

Recommended Posts

Witam

Jestem tu nowy i dopiero zaczynam,kopilem dzialke i chcialem ja ogrodzic,patrzac na ceny robocizny chcialbym sam zrobic ogrodzenie,na razie z trzech stron ,bylaby to siatka i slupki czyli najzwyklejsze w swiecie,pytanie jakie mnie meczy to cokolik po miedzy slupkami,jak gleboko trzeba go zalac w ziemi,aby go nie wysadzilo,a moze wystarczy wykopac rowek okolo 40cm i zasypac go piaskiem a cokolik zalac bezposrednio na piasku,czyli niebylby wkopany dotego dac jakis pret zbrojony aby go wzmocnic,i slupki w jakiej odleglosci od siebie powinny byc?

Pozdrawiam i czekam na uwagi

Tomek

rozumiem,ale chcialem go zalac po calej dlugosci tak aby tez slupki byly nim zalane,nie wiem czy to dobry pomysl

pzdr

nie dobry

słupki powinny być wbetonowane poniżej strefy przemarzania, a cokolik, czyli podmurówka musi byc zdylatowana od słupków

• 2 weeks później...
  • 1 month później...

Ja u siebie robiłem fundament pod murek z siatką głębokość ok 50cm w to szły słupki pod siatkę. Walisz gruzu i mniej betonu wychodzi. nad ziemią robiłem murek też z betonu wys 20 cm.

Jeżeli chodzi o przemarzanie to zimą jak ziemia zamarznie to cienki murek bez fundamentu może ci wysadzić w górę i murek popęka.

20cm to za mało spróbuj zimą wbić łopatę w zamarzniętą ziemię.

Widziałem jeszcze taki murek że słupki normalnie zalewasz betonem a pod siatkę między polami dajesz pole z płotu betonowego.