Anisia3 17.06.2007 17:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2007 Mam cztery duże czereśnie. W zeszłym roku wszystkie były obsypane owocami, a w tym mam zatrzęsienie owoców na dwóch drzewach, a na dwóch pozostałych nie dość, że jest ich mało, to jeszcze gniją na drzewie. Gniją niedojrzałe owoce. Co to jest i czy można jakoś temu zaradzić na przyszłość? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hanka55 17.06.2007 19:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2007 Ograniczyć deszcze, albo/i zobczyć czy sprawcą nie są grzyby, a jeśli tak,to zrobić oprysk właściwym fungicydem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Anisia3 17.06.2007 20:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2007 Ło matko, jakie grzyby? Jak mam to sprawdzić? Gdyby sprawcą były deszcze to chyba wszystkie by gniły, a nie tylko na dwóch drzewach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hanka55 17.06.2007 20:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2007 "Gnicie śliwek, wiśni i czereśni oraz jabłoni i grusz powoduje brunatna zgnilizna . Zwalczanie tej choroby polega na skrupulatnym wycinaniu i paleniu porażonych gałązek oraz usuwaniu mumii owoców. Przed kwitnieniem, w czasie kwitnienia i po kwitnieniu należy opryskiwać drzewa naprzemiennie preparatami: Topsin M, Miedzian i Syllit, w stężeniu zalecanym przez producenta. Można też użyć 2-krotnie preparatu Pomarsol (po kwitnieniu drzew, co 10-14 dni)." http://www.pomorska.pl/apps/pbcs.dll/article?AID=/20070414/PORADY03/70413027/-1/PORADY Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Anisia3 17.06.2007 20:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2007 "(...) usuwaniu mumii owoców. (...)" Zrozumiałam z tego tyle, ze teraz to juz po ptokach. Można dopiero jak opadną liście spryskać. Czy tak? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hanka55 17.06.2007 21:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2007 Dokładnie. Przykro mi, ale teraz nawet róze w pąkach gniją... Wilgotność i temeperatura, jak w dzungli amazońskiej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zygmor 18.06.2007 06:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2007 Dziewczyny, Żeby to nie był rak bakteryjnyAnisia3 sprawdź czy nie masz gdzieś na korze na tych chorych drzewach wydzieliny takiej miękkiej lepkiej, to by sugerowało konieczność szybkich decyzji. Takie zaatakowane tą chorobą drzewo nie dość,że trzeba obciąć poniżej wydzieliny, to miejsce cięcia posmarować fumabenem i pryskać, bo choroba jest straszna w niektórych rejonach polski zlikwidowała wiele plantacji. Warto dokładnie przyjrzeć się drzewom. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Anisia3 19.06.2007 09:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2007 Zygmor, czy ta wydzielina ma jaliś kolor? Żebym nie pomyliła tego z żywicą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zygmor 19.06.2007 09:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2007 kolor miodowy klarowny, przeźroczysty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hanka55 19.06.2007 12:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2007 http://www.wiki.lasypolskie.pl/r/rak-bakteryjny-czeresni http://www.ogrody.cvd.pl/pliki/szkodniki/rakbakteryjny2.jpg Objawy występują na prawie wszystkich nadziemnych organach drzew. Wiosną bakterie powodują zamieranie pączków i kory wokół nich. W czasie kwitnienia patogen wywołuje brunatnienie i zamieranie kwiatów. Na owocach powstają brunatne plamki, a potem rozwija się zgnilizna. Na liściach przez całe lato pojawiają się żółtawe wodniste plamki, które później brunatnieją, zasychają i wykruszają się, pozostawiając w blaszkach liściowych dziurki o średnicy 2—3 mm. Zakażenia ran na gałęziach i konarach prowadzą do zamierania kory na dużych powierzchniach, wskutek czego usycha część drzewa położona powyżej miejsca infekcji. Na zakażonych gałęziach tworzą się raki, a u drzew pestkowych występują obfite wycieki gumy. Porażenie nasady konarów w miejscu rozwidlenia pnia prowadzi zwykle do zamierania dużych części korony. reszta na stronie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Anisia3 19.06.2007 21:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2007 kolor miodowy klarowny, przeźroczysty. czyli żywica A poważnie obejrzałam drzewa, ale znalazłam właśnie tylko żywicę w jednym miejscu gdzie kiedyś (dawno, nie za moich czasów) była obcięta gałązka. Żywica zresztą twarda. Raczej ten rak odpada. Na szczęście. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts