Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak długo planujecie mieszkać w budowanym domu

Ile lat planujecie mieszkać w budowanym domu?  

69 użytkowników zagłosowało

1. 1. Ile lat planujecie mieszkać w budowanym domu?

Recommended Posts

Do napisania tej ankiety zainspirowała mnie Aleksnadryta w wątku http://murator.com.pl/forum/viewtopic.php?p=130583#130583.

No właśnie, kto z nas myśli teraz o tym, że kiedyś będzie sprzedawał dom, który teraz jest marzeniem ("trochę" okrojonym, rzecz jasna :) ).

No bo właśnie dzieci dorosną (a pewnie będą wolały mieszkać w bezpiecznej odległości od "starych"), albo już wiemy, że na stare lata to chcemy zaszyć się w jakiejś głuszy...

Pytanie pomocnicze: czy ktoś w decyzjach o wyborze takich a nie innych materiałów, technologii kieruję się ich wpływem na wartość domu za kilka(naście/dziesiąt) lat?

Moja odpowiedź to "ponad 40...", ciekawe kto da... mniej.

Tomek

Zaszywanie się w głuszy na stare lata to nie najlepszy pomysł. Daleko do sklepu ,do doktora ,do apteki i wogóle wszędzie i do tego z nikąd pomocy i na dodatek telefon wyłączyli. Dla starych , stetryczałych ludzi to tragedia. Zaszyć to się można na początku emeryturki kiedy jest się w pełni sił a potem trzeba wracać na łono rodzinki.

Ciężko jest budować dla siebie i jednocześnie dla przyszłych kupujących. To nie jest przecież tak, że mi wystarczy jak dom zbuduję z byle czego ale jak zamierzam wynieść się i sprzedać go za np 5 lat to zbuduję z czegoś droższego. Ja buduję z dobrych materiałów i dobrze dla siebie bo uważam, że to przyniesie korzyści nie tylko w momencie sprzedawania. Teraz buduję z zamiarem mieszkania przez 5-10 lat a potem następny dom a może mieszkanie, w każdym razie coś co obecnie jest poza moimi możliwościami finansowymi.

Jezier i tak powinno byc. Myslec o przyszlosci, a dom traktowac nie tylko jak cudowne dziecko, ktore powstalo z nicosci, ale rowniez jako lokate kapitalu. Podaj mi teraz wartosc swojego domu, czyli ile wydales i ile wydasz w przyszlosci na 100% zakonczenie domu. Bez dzialki - sam dom. A cene zakupu dzialki podaj osobno. Taka ogolne sume. potem napisz Z CZEGO GO ZBUDOWALES i ogolna charakterystyke domu, tak jak bys dawal ogloszenie o sprzedazy domu do prasy, a ja ci napisze za ile ja go sprzedam jako posrednik. Oczywiscie 4% ceny sprzedazy dla mnie :lol:

Za chwilę już będę miała stare lata i miałam problem ,w którą rubrykę się wpisać , bo dla mnie ma to być ostatni dom, tylko wątpię czy pożyję jeszcze 40 lat. Ale jak będę mieć dość familii, to wrzucę walizkę i kota do samochodu , i pojadę na wiochę ,gdzie mam chatkę już prawie wykończoną.

Budujemy dom w miejscu, do którego jestem bardzo przywiązana. Bo i stare lipy na działce, i las za płotem, i sumie nie najdalej do miasta... Mieszkałam tu przez parę dobrych lat w domu, który się niestety nie nadawał do remontu, trzeba go było zburzyć. Teraz budujemy taki, żeby było nam w nim wygodnie z dziećmi. Jak się wyprowadzą, to będzie pewnie dla nas za duży... Projekt zupełnie niechcący wyszedł nam taki, że w przyszłości będzie łatwo go podzielić na dwa mieszkania. Tyle, że uważam, że zdrowiej jest, gdy rodzice nie mieszkają z dziećmi. TAka odległość dziesięć minut na piechotę jest chyba najoptymalniejsza. No i nie wiadomo, czy któreś będzie chciało dzielić na dwa mieszkania. Na razie zaznaczam ostatnią opcję...

Zaznaczyłam ostatnią opcję, chociaż wiem, że tyle lat nie będę żyła!

O Boże i po co?

A dom wybudowaliśmy w mojej kochanej Warszawie (właśnie wykańczamy), w miejscu gdzie mam swoje miasto i zupełną wieś czyli w Białołęce.

Jak przejdę na emeryturę mam nadzieję wyjeżdżać na taką już prawdziwą wieś w woj. wielkopolskim w okolicach Puszczy Pilskiej. Mamy tam część domu.

Równolegle z budową domu w Warszawie, w wiejskim domku, robimy remont i takie tam różne wygódki typu łazienka, kibelek, woda bieżąca itp.

Wybrałem opcję do 20 lat. Mam na karku 30-tkę i mieszkam już w szóstym miejscu. Solidność i trwałość domu tak, ale: gdzie będzie praca za 10 lat ? Co będzie,gdy dzieciaki się usamodzielnią i pójdą na swoje ? Po co wtedy taki duży dom ? Dom rodzinny to piękna idea, ale dla mnie to oznacza bardziej ludzi niż budowle.

To nie znaczy, że nie chciałbym dożyć swoich dni w naszym domu. Ale jeśli trzeba będzie go sprzedać - nie będzie sentymentów.

Zgodnie z przewidywaniami większość z nas nie planuje opuszczać budowanego domu. Chociaż "krótsze" opcje są też popularne.

Spróbuję odświeżyć pytanie pomocnicze, zwłaszcza kieruję je do osób, które zakładają, że zmienią miejsce zamieszkania.

Pytanie pomocnicze: czy ktoś w decyzjach o wyborze takich a nie innych materiałów, technologii kieruję się ich wpływem na wartość domu za kilka(naście/dziesiąt) lat?

Tomek