Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Drenaż wokół domu - pytanie

Recommended Posts

W tej chwili mam odkopane fundamenty, gdyż ociepliłam je styropianem XPS8. Pomyślałam - może warto od razu zrobić drenaż, bo mam wyskokie wody gruntowe. Ponieważ za to zabiera się mój mąż (bedzie to robił oczywiście po raz pierwszy) chciałabym się z wami SKONSULTOWAĆ.

1. Jakie ma być podłoże - ziemia czy żwir?

2. Czy trzeba zachować spadek opaski drenażowej wokoł domu, czy zrobić na jednym poziomie, a następnie ze spadkiem do rowu melioracyjnego odprowadzić?

3. Czym to sie przysypuję - żwirem, piaskiem czy ziemią?

Pomóżcie proszę - wszystkim serdecznie dziękuję!!!!

Natalia

Robiłem taki drenaż u siebie gdyż wykop pod piwnicę wynosił 3.20 m. Drenaż powinien być ułożony na wysokości ławy fundamentowej (nie poniżej gdyż grozi to sukcesywnym wymywaniem pod ławą i w konsekwencji osiadaniem ław) w odległości ok. 0,5 m od ławy. Rury do takiego drenażu - najlepiej średnice 100 mm, perforowane do drenażu. Zjednej strony warto drenaż zaopatrzyć w tzw. rewizję czyli rurę kanalizacyjną PVC 110 mm wychodzącą i zakończoną równo z gruntem. Aby drenaż prawidłowo odprowadzał wodę nie może być zbyt dużego spadku - powinien on wynosić 1-1,5 cm na 1 mb. Żeby drenaż nie zanieczyszczał się obsyp go żwirem granulacji 8-16 mm najlepiej płukanym zakrywając rurę (tzn powinien być pod rurą ok. 5 cm i cała rura zasypana) na zwir ułóż geowłókninę moze być ogrodnicza co uchroni drenaż przed zapiaszczeniem. Warstwa przemarzania nie ma tu znaczenia gdyż zbierająca się woda nie wypełnia objętości rury. Pozdrawiam