dodi 17.06.2007 18:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2007 Witam Mam zrobione wylewki z miksokreta, po wykonaniu wylewek były przykryte przez 6 dni folią i teraz ze wzglęgu na termin chciałbym przyspieszyć odsychanie wylewki przez zastosowanie wentylatorów i osuszacza, tylko nie wiem po jakim czasie można wstawić taki osuszacz od czasu wykonania wylewki? może coś doradzicie może Janzar.... pozdrawiam dodi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zygmor 17.06.2007 18:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2007 dodi,Ja bym radził nie przesadzać, zastosowałbym prostą wentylację wyciągową o średniej wydajności, ale żeby pracowała na okrągło. Zasysać powietrze powinna z zewnątrz i najlepiej aby wlot i wylot były od siebie maksymalnie oddalone aby odbierały wilgoć z całego pomieszczenia. Zbyt gwałtowne suszenie może doprowadzić do popękania wylewki, ale chyba nie o to Ci chodzi.podobnie się dzieje jak masz w wylewce podłogówkę i nie możesz się doczekać, kiedy ją po raz pierwszy uruchomisz, beton wiąże 28 dni i nie należy mu w tym przeszkadzać. To proces chemiczny i nic na to nie poradzisz i nie przyspieszysz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dodi 17.06.2007 19:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2007 tylko widzisz ja za 2 tyg muszę płytki układać a ponoć musi być niewielka wilgotność wylewek, nie mówiąc już o drzewie jakie będę układał, 28 dni masz jak najbardziej racje ale jest to pełne wiązanie... hm sam nie wiem co robić..osuszacz można powiedzieć że ma zapewniony i mogę go użyć. dodi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zygmor 17.06.2007 20:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2007 dodi,Nie myśl, że to tylko Twój problem. Jutro u mnie zaczynamy przygotować się do wylewek u mnie na parterze, tu część podłóg będzie z płytkami, a część to deski sosnowe i też się zastanawiam jak to pogodzić, bo wykonawca chce kłaść wszystko po wylewkach. Ale ponieważ dziś skończono tynki wapienne, a jutro zaczynają wylewki, dlatego zdecydowałem się umieścić na parterze wilgotnościomierz i w ten sposób kontrolować wilgotność zarówno ścian jak i wylewek. Podobno najprostszą metodą do sprawdzenia czy wylewki wyschły czy nie to przykleić kwadrat folii tak np. 30X30cm i po paru godzinach po odklejeniu sprawdzić czy na folii skropliła się woda czy nie.Nas też gonią terminy, bo mieliśmy dwa miesiące przestoju, i też intensywni myślę jak to będzie, chyba deski będą musiały poczekać, bo inaczej się zmarnują... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
janzar 17.06.2007 21:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2007 Witam Mam zrobione wylewki z miksokreta, po wykonaniu wylewek były przykryte przez 6 dni folią i teraz ze wzglęgu na termin chciałbym przyspieszyć odsychanie wylewki przez zastosowanie wentylatorów i osuszacza, tylko nie wiem po jakim czasie można wstawić taki osuszacz od czasu wykonania wylewki? może coś doradzicie może Janzar.... pozdrawiam dodi Witam w odpowiedzi na to pytanie -jastrych wysycha w tempie 1 cm na 1 tydzień co oznacza że ostatni centymetr w grubości jastrychu musi "przebić się " przez całą grubość aby mieć pewność co do odpowiedniej wilgotności dla położenia paneli,parkietu lub wykładziny, przyjmuje się średnio 6-8 tygodni od czasu położenia jastrychu dla tych prac -płytki można przykleić już po 4 tygoniach czyli po wstępnym okresie wiązania cementu - w celu przyspieszenia tych prac można zastosować tzw SZYBKI CEMENT http://pl-pl.sopro.com/75I-I5R-1FQ/virtual/service/czAe-sto-zadawane-pytania.html do zaprawy i wtedy okres oczekiwania skraca się do nawet 1 tygodnia od tych prac ,jedynym przeciwskazaniem jest tu cena takiego cementu ktorego tona to ok 2,5-3,0 tyś zł -INNĄ METODĄ JEST ZASTOSOWANIE SPECJALNEGO PLASTYFIKATORA PROD. NIEMIECKIEJ (KTÓRY TO STOSUJĘ Z POWODZENIEM OD KILKU LAT) SKRACAJĄCY CZAS POŁOŻENIA WYKŁADZIN PANELI LUB PARKIETU JUŻ PO 14 DNIACH Z GWARANTOWANĄ WILGOTNOŚCIA 2% PODŁOŻA KTOREGO GRUBOŚC NIE PRZERACZA 7 CM POD WARUNKIEM ŻE W TYM CZASIE NIE WYKONUJE SIE INNYCH MOKRYCH PRAC W POMIESZCZENIU MOGĄ TO POTWIERDZIĆ PARKIECIARZE I WYKONAWCY POSADZEK Z TARKETU , KTÓRZY WYKONYWALI PRACE PO NAS NIE PODAM JEGO NAZWY ABY NIE BYĆ POSĄDZONY O REKLAMĘ ZAINTERESOWANI MOGĄ ZAPYTAĆ MNIE PRYWATNIE JAK DO TEJ PORY WIELU Z TEGO SKORZYSTAŁO PRODUKT POSIADA NIEMIECKI ATEST CZYLI DOPUSZCZONY DO UŻYTKU W UNII POZDRAWIAM JAN ZAREMBA Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dodi 18.06.2007 04:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2007 Witam Mam zrobione wylewki z miksokreta, po wykonaniu wylewek były przykryte przez 6 dni folią i teraz ze wzglęgu na termin chciałbym przyspieszyć odsychanie wylewki przez zastosowanie wentylatorów i osuszacza, tylko nie wiem po jakim czasie można wstawić taki osuszacz od czasu wykonania wylewki? może coś doradzicie może Janzar.... pozdrawiam dodi Witam w odpowiedzi na to pytanie -jastrych wysycha w tempie 1 cm na 1 tydzień co oznacza że ostatni centymetr w grubości jastrychu musi "przebić się " przez całą grubość aby mieć pewność co do odpowiedniej wilgotności dla położenia paneli,parkietu lub wykładziny, przyjmuje się średnio 6-8 tygodni od czasu położenia jastrychu dla tych prac -płytki można przykleić już po 4 tygoniach czyli po wstępnym okresie wiązania cementu - w celu przyspieszenia tych prac można zastosować tzw SZYBKI CEMENT http://pl-pl.sopro.com/75I-I5R-1FQ/virtual/service/czAe-sto-zadawane-pytania.html do zaprawy i wtedy okres oczekiwania skraca się do nawet 1 tygodnia od tych prac ,jedynym przeciwskazaniem jest tu cena takiego cementu ktorego tona to ok 2,5-3,0 tyś zł -INNĄ METODĄ JEST ZASTOSOWANIE SPECJALNEGO PLASTYFIKATORA PROD. NIEMIECKIEJ (KTÓRY TO STOSUJĘ Z POWODZENIEM OD KILKU LAT) SKRACAJĄCY CZAS POŁOŻENIA WYKŁADZIN PANELI LUB PARKIETU JUŻ PO 14 DNIACH Z GWARANTOWANĄ WILGOTNOŚCIA 2% PODŁOŻA KTOREGO GRUBOŚC NIE PRZERACZA 7 CM POD WARUNKIEM ŻE W TYM CZASIE NIE WYKONUJE SIE INNYCH MOKRYCH PRAC W POMIESZCZENIU MOGĄ TO POTWIERDZIĆ PARKIECIARZE I WYKONAWCY POSADZEK Z TARKETU , KTÓRZY WYKONYWALI PRACE PO NAS NIE PODAM JEGO NAZWY ABY NIE BYĆ POSĄDZONY O REKLAMĘ ZAINTERESOWANI MOGĄ ZAPYTAĆ MNIE PRYWATNIE JAK DO TEJ PORY WIELU Z TEGO SKORZYSTAŁO PRODUKT POCIADA NIEMIECKI ATEST CZYLI DOPUSZCZONY DO UŻYTKU W UNII POZDRAWIAM JAN ZAREMBA Janzar a czy spotkałeś się właśnie z osuszaniem ? jak wiadomo osuszanie polega na osuszaniu nie samej wylewki tylko powietrza w zamkniętym pomieszczeniu a wg zasady wilgoć dąży do wyrównania się poziomów wylewka zaczyna oddwać wilgoć..co ty na to? dodi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dodi 18.06.2007 04:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2007 dodi, Nie myśl, że to tylko Twój problem. Jutro u mnie zaczynamy przygotować się do wylewek u mnie na parterze, tu część podłóg będzie z płytkami, a część to deski sosnowe i też się zastanawiam jak to pogodzić, bo wykonawca chce kłaść wszystko po wylewkach. Ale ponieważ dziś skończono tynki wapienne, a jutro zaczynają wylewki, dlatego zdecydowałem się umieścić na parterze wilgotnościomierz i w ten sposób kontrolować wilgotność zarówno ścian jak i wylewek. Podobno najprostszą metodą do sprawdzenia czy wylewki wyschły czy nie to przykleić kwadrat folii tak np. 30X30cm i po paru godzinach po odklejeniu sprawdzić czy na folii skropliła się woda czy nie. Nas też gonią terminy, bo mieliśmy dwa miesiące przestoju, i też intensywni myślę jak to będzie, chyba deski będą musiały poczekać, bo inaczej się zmarnują... Zygmor, ja mam wypożyczony profesjonalny wilgotnościomierz który mierzy 4 cm wgłąb także sprawę mam rozwiązaną a co do osuszacza to tak jakbyś cały czas dostarczał suche powietrze do pomieszczenia... dodi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kdarme 01.07.2010 12:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2010 (edytowane) Aby samemu dobrze osuszyć wylewki należy się zaopatrzyć w higrometr oraz sprawdzać na prognozie pogody np: w iGoogle jaka będzie wilgotność powietrza. Najlepsze efekty otrzymuje się w słoneczny dzień od godziny 12:30 do 17:00 jeżeli chodzi o początek lipca. Wtedy należy otwierać wszystkie okna jakie się da. Ja mam ten problem, że nie mam kominów, a mam rekuperator z bardzo dobrym wymiennikiem ciepła i wilgoci, więc osuszanie wylewek idzie mi bardzo ciężko. Kupiłem sobie osuszacz i zbieram po 6 litrów wody na dobę. W 70% mam wilgotność wylewki poniżej 2%, a w 30% nawet do 3%. Suszę już prawie rok, a intensywnie 5 miesięcy i już miałem 2 speców od suszenia z wieloma wentylatorami i osuszaczami. Efekt był taki, że gdy wszędzie spadła wylewka poniżej 2% panowie sobie pojechali a za tydzień, jak mieli wchodzić parkiety znowu było ponad 2%. Po prostu z dolnych warstw wylewki wilgoć szła do góry. Tam gdzie wilgotność spadła do 0,4% oznacza że wilgoć technologiczna już cała wyszła. Jaki osuszacz? Ewidentnie dla szybkiego suszenia tylko absorbcyjny + wentylatory. Wysuszy powietrze w domu poniżej 20%. Tą metodę można stosować jak wylewka ma już 2 miesiące, gdyż świeża może popękać. Osuszacz kondensacyjny działa realnie powyżej 40% wilgotności powietrza, czyli dosuszanie nim poniżej 2% wylewki jest trudne, tutaj niestety to musi trwać. Jaka ma być w domu temperaturaod 24 do 30 stopni Co to jest punkt rosy?Punt rosy to wartość temperatury przy której skrapla się w powietrzu woda w danej chwili. I jeżeli punkt rosy wynosi 18 stopni a wylewki mają 17 stopni i otworzymy okna, to wylewka jak gąbka z powietrza będzie pobierała wodę. TestW chwili obecnej na pogodzie mam:Scattered Clouds 25 °Cobłoki zanikająceWilgotność: 54%Wiatr: 15 km/h from the NWWidzialność: 10.0 kilometrówPunkt rosy: 15 °CCiśnienie: 1017 hPaUV: 8 Oznacza to, że absolutnie nie mogę dziś suszyć bo w domu mam wilgotność 42% a na dworze 54%. Punkt rosy wynosi 15 stopni, tzn, jeżeli w domu gdzieś posadzka, ściana cokolwiek będzie miało 15 stopni to będzie skraplała się na tym woda. Jeżeli na dworzu będzie 35% wilgotności punkt rozy obniży się do około 12 stopni i wtedy można otwierać okna do woli. Bo 35<42 i wątpię by przy 25 stopniach na dworzu w domu coś miało 12 stopni Edytowane 1 Lipca 2010 przez kdarme Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts