Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ławy

xxl36

Recommended Posts

Po pierwsze wysokość wylania ław powinien wyznaczyć na bokach ławy a nie w osi. Takie łaty w środku fundamentu nie wpłyną znacząco na nośność fundamentów , z tym rozsadzeniem fundamentu przez małą łatę to trochę przesadzone, prawdopodobnie ta łata po paru miesiącach w wilgoci zgnije i pozostanie pustka w której może sie znaleźć jakiś pręt który stykał sie z ta łatą a to już nie za dobre dla niego bo po paru latkach zgnije i zbrojenie zostanie przerwane.

Może niech wypalą te łaty a następnie zaleją cementem, lub też najlepiej masą do uzupełniania ubytków w betonie .Wypalic sie , tylko dobry palnik i butla 11 kg gazu

A co sądzicie żeby to tak zostawić?. Główne pytanie czy obecność takich kołków może w perespektywie lat wpłynąć na konstrukcję fundamentu a tym samym budynku?

Jaki przekrój tych kołków? Jak nieduże i nie sa za blisko zbrojenia (min 5cm) to wg mnie nie ma tragedii. Czy wierzch tych kołków jest równo z wierzchem ław? Ile sztuk tego jest?i

Kołki kwadraty 4cm 3cm, na ławie 7m około 3 kołki. Wbijane były w środku ławy (czyli ponad 5 cm od prętów). Część kołków wystaje ponad ławę. Proszę o szybkie info.

Nie widzę problemu. Najlepiej by było je usunąć aby nie kolidowały przy wznoszeniu ścian fundamentowych. Spróbuj je porozwiercać, ile się da. Resztę uzupełnij zaprawą i zapomnij.

:wink:

Mam pytanko. Moi wykonawcy wylewając ławy zalali kołki drewniane które wyznaczały wysokość ław. Są one wbite w osiach ław (tak po kilka na ławę). Czy to duży bład i czy można to tak zostawić? Proszę o opinie.

Chyba mamy ostatnio deficyt na myślenie w {olsce ostatnio.

Na pewno wokół kołka popęka gdy ten spęcznieje. Tragiczne to dla fundamentu nie będzie, niemniej jednak, ,żeby tak podstawowych zasad nie znać....

Nie przejmuj się tym zupełnie, nic się nie stało. Jest to w strefie poniżej przemarzania i nie wyobrażam sobie aby mokry kołek zamarzł w ławie (otulina betonu), a nawet jeśli to pryszcz. U mnie dla wyznaczenia poziomu wylania ławy wbili metalowe pręty poziomo w boki ścian wykopu. Poziom wyznaczono przy pomocy szlauchwagi.

Pozdroofka

Nie przejmuj się tym zupełnie, nic się nie stało. Jest to w strefie poniżej przemarzania i nie wyobrażam sobie aby mokry kołek zamarzł w ławie (otulina betonu), a nawet jeśli to pryszcz. U mnie dla wyznaczenia poziomu wylania ławy wbili metalowe pręty poziomo w boki ścian wykopu. Poziom wyznaczono przy pomocy szlauchwagi.

Pozdroofka

Słyszałęś kiedyś o pęcznieniu? :)

Pozdroofka

Słyszałęś kiedyś o pęcznieniu? :)