Goral_ 04.07.2003 18:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2003 Witam, Własnie zakończyłem dłuuuuugie negocjacje dot. ceny działki.. no i dopiero mnie oświeciło - kto (kupujący czy sprzedający czy po 1/2) zwyczajowo ponosi koszty typu taksa notarialna + vat, koszty odpisów aktu n. i pozostałe? Według kalkulatora wyszło mi koło 4 tys. więc kurcze lekko mnie zmroziło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
skorpionka 04.07.2003 20:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2003 Niestety koszty notarialne ponosi kupujacy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbyszekP 05.07.2003 18:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2003 Zwyczajowo koszty przygotowania dzialki do sprzedaży ponosi sprzedający (mapy, wytyczenie geodezyjne, wyciąg z ksiąg wieczystych, etc.). Oplaty notarialne ponosi kupujący. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jolana 05.07.2003 19:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2003 Koszty aktu notarialnego, opłaty skarbowej, odpisów aktu ponosi niestety kupujący. Oczywiscie można dogadać się inaczej, ale zwyczaj jest właśnie taki... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hadraadae 14.07.2003 13:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2003 Witam,ponosiliśmy wszystkie koszty notarialne, etc a także koszt podziału działki - ale cena była okazyjna, więc i tak się opłaciło Powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Teska 14.07.2003 14:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2003 koszty ponosi kupujący, niestety Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Benicio 15.07.2003 07:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2003 Witam Jedną ze składowych opłat notarialnych jest podatek od czynności cywilno-prawnych (bodajże 2% od wartości przedmiotu umowy). Jeśli nie jest napisane w umowie, kto go płaci (kupujący czy sprzedający) to jest on dzielony jako opłata na POŁOWĘ pomiędzy sprzedającego i kupującego. Nie jestem pewien, jak jest z pozostałymi opłatami (VAT, taksa notarialna) Pozdrawiam B. PS. A ZWYCZAJOWO rzeczywiście koszty notarialne ponosi kupujący. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
S.P. 15.07.2003 10:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2003 Goral opłatę notarialą możesz negocjować bo te stawki są maksymalne, obejdz kilku notariuszy i popytaj, jeśli chodzi o podatek od czynności cywilno-prawnych i opłatę za wniosek i założenie księgi wieczystej nic nie poradzisz trzeba zapłacić bez gadania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts