mrxaoo 17.06.2007 19:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2007 Witam, Proszę o pomoc w następującej kwestii: Chcę kupić działkę (aktualnie właściciel dzieli duże pole na mniejsze działki). W tym miejscu nie ma aktualnego planu zagospodarowania przestrzeni, będzie on uchwalony na początku przyszłego roku (teren na 90% będzie pod budownictwo mieszkaniowe jednorodzinne). Jeśli wszystko pójdzie dobrze, za 4 miesiące będę jej właścicielem. I teraz pytanie. Czy w momencie kiedy jednak stwierdzę że muszę/chcę ją sprzedać będę musiał zapłacić jakiś podatek? 10%? 19% od wzrostu wartości? czy jeśli przeznaczę pieniądze na cele mieszkaniowe - budowa domu na innej działce - uniknę konieczności płacenia podatku? Czy obowiązuje jakiś okres (5 lat?) karencji? PS. Szukałem na tym forum tej informacji, ale nie mogę znaleźć niczego konkretnego :/ Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/81012-sprzeda%C5%BCkupno-dzia%C5%82ki/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts