Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do Agroturystyki i koni na Pałukach

Biała

Recommended Posts

• Odpowiedzi 711
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

O właśnie. Bo Ty, Braza, też masz suka. Twoja też tak czasem wymiotuje albo jest jej niedobrze? U nas pies ma żołądek jak ze stali, wszystko może żreć i nic mu nie jest, a sunia jest dość delikatna. Nie to, że bardzo często, ale czasem jej siada na żołądku. Myślę, żeby ją przestawić na karmę dla wrażliwców, bo aż mi jej szkoda, tak się mała męczy czasem. Ostatnio to w nocy mi pół wycieraczki sznurkowej zjadła, nie mówiąc o tym, jak mi dywan usyfiła :(

Nie wiem, czy suczki mają delikatniejsze żołądki - być może. Bywa, że moja jednego dnia zje suchą karmę wymieszaną z mięsem z puszki i jest okey, a na drugi dzień gania jak jasna cholera!!! Teraz to już zmądrzałam i solidniejszą porcję z mięsem daję jej na noc - do rana przetrwai i w razie "W" bieganko mam w ciągu dnia, a w nocy. Nie wiem, czy jest sens wykosztowywać się na karmę dla wrażliwców - chyba że masz 100% pewność, że to całkowicie uchroni ją przed takimi niespodziankami.

Mówiąc o karmie dla wrażliwców myślałam o jakiejś z jagniną i ryżem, a nie czymś specjalistycznym i bardzo drogim. No ale widzę, że to jednak problem wszystkich suk, to chyba dam sobie spokój. Moja je dość łapczywie i widocznie coś jej siada na żołądku jak niedokładnie pogryzie. Karmię ją główne suchą Eukanubą light, (po sterylce muszę pilnować jej wagi, bo ma tendencje do tycia), a w niedzielę gotujemy wołowinę albo kurczaka z ryżem i warzywami.

To ja powiem, że moja od 6 lat jest na Purinie z indykiem i bardzo sobie chwalę. Cenowo łagodniejsza od Eukanuby, a jakość chyba nie jest wiele gorsza. Wiem, że Purina ma też całą gamę tych produktów dla różnych psów.

My naszej nie sterylizowaliśmy i jest okey.

Nas sprzedawca z sklepu zoologocznego namówił na Brita (wcześniej Emi jadła Acanę). Miał ofercie wszystko od Royala poczynając, więc chyba nie zalżało mu specjalnie na wciskaniu czegoś tańszego. Twierdził że Brit od Acany lepszy, ponoć porównywalny z Royalem. Rzeczywiście Emi je go chętniej niż Acanę. Worek 15 kg kosztuje dobrze poniżej stówki.

Słyszałam też, że Bosh jest dobry, ale niestety w UK niedostępny. A moja sunia to je wszystko. Po sterylce suki tracą taki hormon, który mówi, że jest się najedzoną i jest, biedaczysko, ciągle głodna. Mama ją trochę spasła, zanim mogłam ją do siebie ściągnąć, ale przez ostatni rok udało się zrzucić 10 kilo. Na początki karmiłam ją taką specjalną karmą weterynaryjną dla psów otyłych, teraz jest już na zwykłej karmie light. No i wygląda jak supermodelka, poza tym jest dużo sprawniejsza,