Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do Agroturystyki i koni na Pałukach

Biała

Recommended Posts

O, dobre tematy. Drzwi między pokojami już przedyskutowane. Zaraz pomysł poleci do inspektora nadzoru (mojej mamy), a potem do budowlańca.

Teraz sprawa wentylacji. W projekcie jest wentylacja mechaniczna włączana włącznikiem przy włączniku światła (masło maślane). Nie wiem dokładnie jak to będzie, czy osobny włącznik na wiatrak, czy razem jak się światło zapala to i wiatrak będzie się włączał, czy zrobić tak wiatraki, który jeszcze ciągnie po wyłączeniu światła przez jakiś czas. Co myślicie?

A z tą kabiną też jestem ciekawa. Myślałam o takich plastikowych, bo najtańsze, ale wiem, że to ustrojstwo pewnie jednego sezonu nie wytrzyma. Znów zasłonki nie są szczelne i łazienka pływa. Sama nie wiem.

• Odpowiedzi 711
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Jeżeli się zrobi próg, to nie pływa aż tak bardzo. Gość też człowiek i czasem jednak woli mieć czystą i suchą łazienkę (choć to nie jego). Jeżeli będzie miał porządnego mopa pod ręką to zetrze. A może są same drzwi plastikowe? My mamy szklane, ale rzeczywiście trzeba od czasu do czasu porządnie się zająć kamieniem. W wynajmowanych pokojach nie chciało by mi się tak bawić.

Taki wiatraczek to niegłupia rzecz jest.

A myślałaś o solarach? Nie jest to tanie ustrojstwo, chociaż czasem gminy dotują (u nas własnie zaczęłi - teraz, gdy nasze solary już dwa lata pracują!). Różnie mówią o opłacalności, ale wydaje mi się, że tam, gdzie ludzie są głownie latem i wtedy się zużywa duuużo ciepłej wody (nie oszczędzają), to opłacalność jest pewnie większa.

A te drzwi to jednak powinny być jakoś wyciszone - inaczej goście z jednego pokoju będą poznawali mimo woli najintymniejsze tajemnice tych z drugiego...

Odnosze wrażenie, że najlepszym wyjściem będzie właśnie murowany prysznic. I długo wytrzyma i czysto, bo te brodziki .... jasooooo, ja też zawsze dostaję gęsiej skórki jak mam wejść do takiego brodzika!!! A same drzwi prysznicowe mają różne ceny, więc na pewno coś się wybierze!

Tak myślę, że wysoki próg, ścianka murowana z jednej strony, a potem pomyślimy czym oddzielić taki prysznic od reszty łazienki (jakie drzwi, zasłonkę czy co).

A drzwi między pokojami na pewno trzeba będzie wyciszyć. Choć na górze będą ścianki gipsowe, a one też nie są zbyt dźwiękoszczelne, niestety. Też coś się wymyśli do tego czasu.

Myślałam o solarach. Ale w tej chwili to mamy tak napięty budżet, że już nic więcej nie damy rady dołożyć do projektu. Ale może w przyszłości, kto wie. Myślę, że takie rzeczy można zakładać nawet w gotowych budynkach, a nie tylko w nowo budowanych.

Najlepszy jest murowany prysznic z porządnymi drzwiami z droższego plastiku albo wymurowany próg i zasłonka, która wcale nie jest taka zła, bo można ją co roku wymienić.

Ścianki koniecznie trzeba wyizolować, najlepiej grubą warstwą wełny mineralnej wewnątrz i potem z obu stron k-g.

Drzwi koniecznie z izolacją, takie jak bywały w dyrektorskich gabinetach, wykładane skóropodobnymi tworzywami tak grubo.

Aha, ten prysznic to koniecznie co najmniej 1 x 1 m - inaczej każda gruba baba będzie miała ciasno i znielubi kwaterę, nie wróci do niej. Facet też. :wink:

Mop to nie, ale dobra czysta ścierka do podłogi to koniecznie, prócz tego miejsce na wstawienie taboretu - potrzebny, żeby się rozebrać, czasem ktoś jest starszy lub mniej sprawny, potrzebuje przy tym usiąść, przydaje się też do położenia ciuszków na nim no i wymagany przy wyższych kategoriach.

Przeczytałam swój ostatni post - namieszałam pomieszczenia, już mówię. :oops:

To o izolacji ścianek, wełna + k-g z obu stron i o izolowanych drzwiach dotyczy oczywiście pokojów, reszta uwag to łazienki. :lol:

Depsia, wyluzuj, tu inteligentne ludzie som :D

Aha, ten prysznic to koniecznie co najmniej 1 x 1 m - inaczej każda gruba baba będzie miała ciasno i znielubi kwaterę, nie wróci do niej. Facet też
- nie mogłam sobie darować, wyobraźnia mi zapracowała ... :D

Cześć i czołem :D

No, no! Tylko niczego nie muruj! Bo się z tej dziupli nie wyprowadzisz!!!

Masz mieć zalewającą sąsiadów wannę jako motywator! Już z tą zmywarką przegięłaś - ona powinna być celem do osiągnięcia dopiero w siedlisku!

A kysz, a kysz!!!! Ani myślę murować w łązience, chociaż mały remont będzie tam potrzebny, niestety!!! Ja mam na myśli murowany prysznic w domu, nie w mieszkaniu!!!!!! Naprawdę!!!!!! A zmywarkę bardzo lubię i ciesze się, że już ją mam :D