moniga 04.07.2003 18:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2003 Witam. Mamy w planach budowę domu niestety oprócz działki i przyłącza energetycznego ( za miesiąc ma być) nic nie posiadamy. Projekt mamy wybrany ale jeszcze nie zakupiony, studnia w planach. Najbardziej realne jest to ze w przyszłym roku na wiosne bądź lato zaczniemy budowę czy w związku z tym ma sens kupowanie już tzn w tym roku materiałów budowlanych. Chodzi o kupno jeszcze przed wejściem 22% vatu. Co o tym myślicie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 04.07.2003 19:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2003 jak niemasz pozwolenia na budowe to i tak nie odliczysz sobie tych materiałów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jezier 04.07.2003 20:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2003 Od czego można sobie odliczać materiały?moniga. Ja bym tak nie zrobił. Dogadałbym się z wykonawcą, że ja szukam materiału a on mi na niego wypisuje fakturę na VAT 7% ale jako usługę np. za murowanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 05.07.2003 07:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2003 dzięki za podpowiedzi. Ja nie myślałam o odliczeniach.Czy jak zacznę budowę w tym roku to mogę sobie odliczać od podatku czy tej ulgi już nie ma? Myślałam że w związku z zapowiedziami że vat na materiały budowlane ma wzrosnąć do 22% to ten materiał kupię teraz a nie po nowym roku i mam trochę taniej. Mylę się? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
moniga 05.07.2003 07:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2003 dzięki za podpowiedzi. Ja nie myślałam o odliczeniach.Czy jak zacznę budowę w tym roku to mogę sobie odliczać od podatku czy tej ulgi już nie ma? Myślałam że w związku z zapowiedziami że vat na materiały budowlane ma wzrosnąć do 22% to ten materiał kupię teraz a nie po nowym roku i mam trochę taniej. Mylę się? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zbigniew Rudnicki 05.07.2003 08:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2003 Na pewno warto kupić te materiały, które zmieszczą się w piwnicy lub na balkonie (n.p mat. izolacyjne, okna połaciowe, glazura).Cegła na paletach przykryta folią - tak, jeśli działka jest bezpieczna.Mogą ukraść razem z paletami - podjadą HDeSem.Odważył bym się kupić grubą stal zbrojeniową w sztangach 12m, na strop i fundament.Można zagrzebać w ziemi. Niewielka korozja nie szkodzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbyszekP 05.07.2003 17:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2003 Porozmawiaj w składzie budowlanym. U mnie np. kupiona dachówka leżała na składzie budowlanym 5 miesięcy, a pustaki ceramiczne 4. Właściciel składu nie miał z tym żadnych problemów. Moim zdaniem warto jest kupić materiał przed wejściem wyższego VATu i zostawić go na składzie. Raczej nie zwoziłbym tego na swoją działkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kwiatkor 05.07.2003 18:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2003 wydaje mi się, że ZbyszekP podał najlepsze rowiązanie. Poza tym, jak w moim przypadku, sprzedawcy sami proponują takie rozwiązanie pro-VAT'owe.Nie sprawdzałem tego, ale trzeba by jeszcze ustalić datę, od której liczona jest gwarancja: czy od daty sprzedaży czy daty dostawy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 05.07.2003 18:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2003 Ja bym tak nie zrobił. Dogadałbym się z wykonawcą, że ja szukam materiału a on mi na niego wypisuje fakturę na VAT 7% ale jako usługę np. za murowanie. Czyli co? Wykonawca na ten sam materiał ma 7% VAT a ja jako inwestor 22%? Jeśli tak to na jakiej podstawi? Za najrozsądniejsze wydaje mi się ciągle kupno i późniejsze odebranie materiału ze składu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafałek 05.07.2003 18:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2003 Ja bym tak nie zrobił. Dogadałbym się z wykonawcą, że ja szukam materiału a on mi na niego wypisuje fakturę na VAT 7% ale jako usługę np. za murowanie. Czyli co? Wykonawca na ten sam materiał ma 7% VAT a ja jako inwestor 22%? Jeśli tak to na jakiej podstawi? Za najrozsądniejsze wydaje mi się ciągle kupno i późniejsze odebranie materiału ze składu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bartt 05.07.2003 20:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2003 rafałek - wykonawca też ma 22% VAT, ale tobie wystawia fakturę za np. wykonanie stanu surowgo - to jest usługa budowlana obarczone 7% VAT. Wtedy US zwraca mu 15% nadpłacnego VAT Tak mniej więcej to ma funkcjonować, jeśli coś namieszałem w szczegółach to mnie skorygujcie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafałek 06.07.2003 17:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2003 Czyli ja zawieram umowę z wykonawcą na stan surowy, kupuje (przynajmniej oficjalnie) materiał jako firma, buduje dom, wystawia mi fakturę za wykonanie usługi a nie na usługę i materiał osobno. On odbiera 15% nadpłaconego VAT'u i jak dobrze idzie może mi go oddać (jak się z nim tak dogadam?).Czyli dostaję zwrot VAT'u od wykonawcy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bartt 06.07.2003 18:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2003 Załóżmy, że materiał=10 000zł, robocizna=3 000zł Fachowiec bierze materiał w hurtowni z odroczoną płatnością z fakturą 10 000+22%VAT=12 200 i wykonuje ci usługę Na fakturze dostaniesz od niego 13 tys + 7%VAT= 13 980zł brutto - tyle płacisz. On reguluje należność w hurtowni. Zostaje mu 1780zł Fachowiec zgłasza w urzędzie operację i dostaje zwrot nadpłaconego VAT-u 15%=1500 Jak się rozliczysz z fachowcem - tzn. ile dasz mu zaliczki - życie pokaże Przedstawiony model jest pewną idealizacją, może się okazać, że koszt usługi normalnie wycenianej na 3000 wyniesie odpowiednio więcej, bo i tak ci się opłaci, a fachowiec ma papierologię do wykonania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts