Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dziennik budowy - komentarze C 117 Joli i Krzyśka

Recommended Posts

Widzę kozo-kominek? Jak działa? Dlaczego akurat na taki się zdecydowaliście?

Ma duży popielnik?

(...)

Możesz wstawić fotkę klatki z widocznym oknem?

Cześć.

Ten kozo-kominek to najzwyklejsza, klasyczna KOZA :p . Mój syn jak się dowiedział, że zakupiłem kozę, więdząc, że po nią wczaśniej się wybrałem, zapytał od progu: tatusi, gdzie masz osiołka?

Więc jest to osiołek, który ma służyć na czas budowy, cobyśmy nie zamarzli jesienią i zimą [mamy zamiar ocieplać poddasze]. Jak się dołoży do niego odrobinę węgla, to "przełamie" powietrze i na całym parterze robi się znośnie. Popielnik jest niewielki, wystarczy jednak na kilka ładnych godzin palenia. A decyzja o zakupie właśnie takiego była podyktowana jego ceną [jedyne 170 PLN w Liroy ...]

Cieszymy się, że psiak powoli wraca do życia [a tak swoją drogą to ile on ważył, że schudł aż 30 kg? :o ].

Fotki klatki z oknem a raczej okienkiem muszę dopiero pstryknąć, będą na specjalne zamówienie :lol: .

• Odpowiedzi 110
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

[jedyne 170 PLN w Liroy ...]

W takim razie to ideał :wink: . Marzenie. Też potrzebuję takiego sprzętu.

Celtor przed chorobą ważył przeważnie 68-70kg. Ogólnie on dużo nie jadał, ale z każdym "do towarzystwa" coś przekąsił. Ostatnio nie jadł ok 5 tygodni.

Celtor miał pierw babeszie i to bardzo szybko zdiagnozowaną, ale niestety były powikłania-nerki. W trakcie leczenia nerek zaczęło mu się znacznie pogarszać i już było baardzo słabiutko, i jeszcze do tego wyszedł mu pozytywny test na boreliozę. A teraz mam nadzieję, że to koniec chorób.

Przez 5 tygodni siedzieliśmy po kilka godzin dziennie u weta na kroplówkach.

Czekam na fotkę klatki i cały czas się zastanawiam czy kupić okienko czy też nie. Barzdo podobaja mi się świetliki, ale ze wzgl finansowych odpada.

• 5 months później...

Instalacja c.o. ułożona została w styropianie, tzn. wydrążone zostały kanały o rozmiarach przewodów tak aby zostały one "zatopione" w styropianie, co pewien czas dodatkowo przytwierdzone uchwytami tylko do styropianu.

Powyższy opis dotyczy oczywiście parteru. Na piętrze mam 5 cm akustycznego, więc trudno byłoby zatopić w tak cienkiej warstwie rury c.o. Wobec tego są poukładane pomiędzy styropianami, przytwierdzone do betonu.

• 5 weeks później...

Witajcie. Przepraszam, że nie odpowiadam od razu ale cienko z czasem i na forum nie jestem codziennym gościem.

Czy możesz napisać ile dawałeś styropianu, a ile cm wylewki?

Parter: 10 cm styropian + 5,5 cm wylewki

Garaż: 5 cm styropian + 6 do 12 cm wylewki

Poddasze 5 cm styropian akustyk + 6 cm wylewki

Na parterze musiałem się dostosować do zamontowanych drzwi balkonowych oraz schodów. Garaż nie był zbyt równy, stąd taka rozpiętość w grubości wylewki [no i konieczność wykonania odpowiednich spadów].

Można powiedzieć, że dawno się nie "widzieliśmy"

Widze, ze u was wszystko dobrze.

Cześć Iwona.

To prawda, chociaż podziwiałem postępy u Ciebie na fotosiku. Zdjęcia zamieszczę, ale dysponuję tylko takimi, na których katalogowałem instalację, aby pamiętać gdzie i co. Po tynkach zrobię sesję zdjęciową to się pochwalę. Podłoga na stryszku też wykonana w części tzn. brakuje sufitu nad korytarzem. Co do pieca gazowego to decyzja jeszcze przed nami.

Pozdrawiam.

czesc

podziwiałem postępy u Ciebie na fotosiku.

pracujemy na działce BARDZO często. Paweł nawet twierdzi, że pracuje tam ZAWSZE :wink: .

Sami zrobiliśmy

-ociepliliśmy poddasze wełną, szczególnie trudne przy oknach dachowych,

-kilka szt drzwi wewn wstawiliśmy sami,

-kilka parapetów wewn ,

-zamontowałam kilka włączników i kontaktów,

-sprzątaliśmy niezliczoną ilość razy,

-trochę podbitki pomalowaliśmy i zamontowaliśmy,

-pomalowaliśmy w starym domku jedno małe ok 8 mkw pomieszczenie gosp

Ciekawa jestem jaką macie wysokość stryszku, tj od podłogi do najwyższego pkt (łącznie z krokwią) ?

czekam na fotke

pozdrawiamy

Cześć.

Postępy faktycznie są, ale dość mizerne. Czekamy teraz aż odezwie się tynkarz. Za wylewki płaciliśmy 11,50 zł. - papę, folię i styropian układaliśmy sami, firma ułożyła taśmę dylatacyjną oraz wierzchnią folię. Oczywiście jest to cena za samą robociznę. Co do tynków gipsowych: zgadaliśmy się na 26 zł.

• 2 weeks później...
.. proszę jeszcze h poddasza.

Wysokość poddasza w tej chwili tzn. do desek stanowiących podłogę stryszku wynosi 2,77 m. Po ociepleniu stropu pozostanie do sufitu na poddaszu ok. 2,5 m.

Co do tematu przeprowadzki..... Nie jest tak różowo. Najprawdopodobniej zasiedlimy domek dopiero wiosną przyszłego roku. Ale parapetówa zaraz jak założymy parapety! :lol:

A kiedy to wszystko się u Was wydarzyło??

Tak prawdę mówiąc budowa w tym roku idzie tak jakby w tle innych wydarzeń w naszej rodzinie. W tej chwili jest tak, że nie mamy nawet czasu na wykoszenie bujnie rosnącej roślinności. Nasze plany dot. budowy na ten rok w większości legły w gruzach [szczególnie jeżeli chodzi o terminy]. Ale znowu nie jest tak, że zupełnie nic się nie dzieje - powolutku ale do przodu :p .

Drzwi garażowe są firmy Hormann.

• 4 weeks później...
Okna firmy OKNOPLAST [firma mieści się w Niepołomicach k.Krakowa, ale ma sporą sieć handlową na terenie Krakowa]. Kolor okien to "dąb bagienny". W bardzo podobnym [chciałbym, żeby w takim samym] kolorze będą drzwi wejściowe, a brama garażowa została pomalowana wg tego samego wzornika. Tak, że wszystkie elementy drewniane [choć okna są PCV] będą w jednym kolorze, łącznie ze słupami przy daszkach.