Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

POŚ firmy Pipelife???- czy coś takiego istnieje???Raczej nie

yolka

Recommended Posts

Do wszystkich zamierzających kupić przydomową oczyszczalnię ścieków firmy "Pipelife" - żebyście nie byli zaskoczeni tak jak ja.

Produkt jaki otrzymacie to osadnik i studzienka rozdzielcza firmy "Rototank" - Koszalin i rury drenażu rozsączającego niewiadomego pochodzenia. . Natomiast na osadniku nie ma znaku firmowego Pipelife, tylko Rototank. Jedynie niektóre uszczelki (nie wszystkie) mają znak firmowy Pipelife.

W firmie Pipelife poinformowano mnie, że rury rozsączające są ich i wszystkie oczyszczalnie, jakie sprzedają są takie, jak otrzymana przeze mnie (opisywana wyżej).

Jaki z tego wniosek? Taki, że na rynku polskim nie istnieje coś takiego jak POŚ firmy Pipelife. Firma ta jest w rzeczywistości jedynie dystrybutorem wyrobów firmy Rototank.

Jakie wnioski praktyczne? Ano takie, że cenę fabryczną oczyszczalni firmy Pipelife z osadnikiem 2000l (czyli coś, co w rzeczywistości - na rynku polskim - nie istnieje) firma ta ustaliła na 5 tys. zł. Natomiast kompletną oczyszczalnie firmy Rototank z takim samym osadnikiem i rurami drenażu rozsączającego jak te, które ja kupiłam myśląc, że to Pipelife, kupicie za (brutto) 3,3 tys. zł (loco Koszalin albo sklepy Castoramy).

Pozdrawiam.

Yolka

Witam

Osadniki są produkowane przez Rototank tylko i wyłącznie dla Pipelife. (umowy licencyje) Drenaż produkowany jest w fabryce pod radomiem, uszczelki zaś jako półprodukt jest zakupowany w najlepszych firmach na świecie (M.O.L, APPEL, FORSHEDA)- takie stosuje Pipelife we wszystkich swoich asortymentach.

Kupując samochód, kupujesz konstrukcję z częściami wielu firm!

W castoramie Pipelife sprzedaje właśnie POŚ.

Pozdrawiam

Wystarczy wejść na stronę firmy Rototank, aby dowiedzieć się, że te same oczyszczalnie firma ta sprzedaje również jako własne (pod własną marką). Gdzie zatem wyłączność produkcji dla Pipelife? Nie oczekuję, że Pipelife będzie wszystko produkowała sama. Byłby to nonsens. Ale nikt mi nie powie, że sytuacją właściwą jest taka, że kupioną przeze mnie oczyszczalnię Pipelife (tak by się wydawało) łączy z tą firmą jedynie znak firmowy Pipelife na niektórych uszczelkach oraz papier firmowy użyty do wydrukowania faktury (bo nawet z treści faktury nie wynika, że kupiłam POŚ-a Pipelife). To tak, jakby sprzedawca samochodów twierdził, że oferowany klientowi samochód to BMW, a jedynym tego potwierdzeniem było logo BMW na simeringu skrzyni biegów, podczas gdy silnik oznaczony byłby marką firmy, która go rzeczywiście zrobiła, nadwozie tak samo, itd.... Nawet producenci komputerów (szanujący się), składając je przecież z tych samych (w gruncie rzeczy) części, biorą za to składanie odpowiedzialność opatrując finalny produkt swoją marką.

W aktualnej sytuacji jasne jest dla mnie, że dokonując wyboru między zakupem POŚ-a firmy Rototank i Pipelife powinno się wybrać ten pierwszy, bo:

- jest tańszy,

- na pewno istnieje.

Pozdrawiam

Yolka.

• 1 year później...