Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Koszty wykończenia domu

Recommended Posts

Cześć,

Przymierzam się do kupna domu w stanie surowym zamkniętym (wykończony na zewnątrz). Nie wiem z jakimi kosztami powinnam się liczyć żeby doprowadzić dom do stanu developerskiego.

Parametry domu:

projekt Majka 2 z pracowni MTM Styl.

powierzchnia użytkowa 95,1 m2

pow. zabudowy 110 m2

parterowy z poddaszem użytkowym

2 łazienki z wc (4 i 6 m2)

kuchnia 10 m2

Będę bardzo wdzięczna za pomoc.

PS. Czy ktoś budował z firmą Eko-Bud z Warszawy (http://www.eko-bud.waw.pl)?

Stan surowy to znaczy w tym wypadku: przyłącza bez rozprowadzenia instalacji, brak tynków w środku, brak podłóg. A pisząc stan developerski myślę o rozprowadzonych instalacjach (w tym grzewcza), tynki/karton gips, wylewki na podłogacg itd. Nie znam się na tym ale chodzi mi o to, żeby można już było pomalować ściany, położyć podłogi, kafelki, terakote, zrobić kuchnię, łazienki i się wprowadzać. Te drugie tyle trochę mnie podłamało. A standard; EKONOMICZNY. Zdecydowanie ekonomiczny.

GOGO zdecydowanie przesadzileś,takimi podpowiedziami zniechęcasz inwestorow do budowania.Jeśli dom jest w stanie surowym zamkniętym i wykończony na zewnątrz to doprowadzenie go do stanu deweloperskiego to sa koszty już niewielkie i bardzo łatwo sobie to policzyć,tynki wylewki gora 15000k ocieplenie poddasza trzeba liczyć 75zlm2 z materialem policz metry i będziesz wiedzieć, instalacja elektryczna to koszty blache,i instalacja wodna i co w takim domu to już nawet za 15k z piecem i masz stan deweloperski a teraz to już zależy od inwestora jak chce mieszkać i ile przeznaczyć na wykonczenie bo tu dopiero koszty wzrastają,jak chcesz mieć marmury,ogrzewanie podlogowe w calym domu,kominek ponad standardowy,gres wloski widzialem nawet 300zł m2to tu koszty naprawdę mogą szokować ale również można pomalować samemu sciany w łazience i kuchni polozyć linoleum lub wykladzinę,załozyć firanki i mieszkać można.

Człowieku, słyszałeś kiedyś o takim wynalazku jak "interpunkcja"? Jeśli nie, to dowiedz się co to takiego. Nie da się Ciebie czytać.

PS. Przy wariancie _bardzo_ ekonomicznym (tanie meble, wykonywanie sporej ilości prac samemu, itp) liczyłbym na wykończenie "do zamieszkania" około 100 tysięcy.

Witam

A tak na marginesie zapytam : Co ci da doprowadzenie domu do stanu deweloperskiego ?? Przeciez żeby doprowadzić go do stanu "do zamieszkania" musisz mieć wszystkie instalacje ,zabudowę i ocieplenie poddasza, tynki ,wylewki , łazienki (glazury terakota,armatura ) ,podłogi,drzwi ,kuchnię no i jakieś meble (ale to można przenieśc ze starego mieszkania ).

Zgadzam sie w 100% z kol." Kakaowym " -100tyś prawdopodobnie zabraknie przy dzisiejszych cenach i średniej klasy standarcie . Jeśli ktos myśli inaczej to oczywiście życzę powodzenia .

pozdrawiam

"A pisząc stan developerski myślę o rozprowadzonych instalacjach (w tym grzewcza), tynki/karton gips, wylewki na podłogacg itd. Nie znam się na tym ale chodzi mi o to, żeby można już było pomalować ściany, położyć podłogi, kafelki, terakote, zrobić kuchnię, łazienki i się wprowadzać."

Stan developerski da mi to, że koszt kafelków, terakoty oraz wyposażenia kuchni i łazienek mogę sobie z grubsza policzyć tym bardziej że duże różnice w cenach materiałów wykończeniowych mogą zaciemniać obraz. A ja głównie nie mam pojęcia o rzeczach typu: co zrobić zanim położy sie podłoge (nie wiem, co pod nią musi być), jak się ociepla dach i jakie folie (?) i inne się kładzie. I dlatego nie mogę sobie poradzić z oceną ile kasy będzie mi potrzebne na wykończenie.

To jak 100 tys powinno wystarczyć czy nie ma o czym mówic?

Cześć,

Przymierzam się do kupna domu w stanie surowym zamkniętym (wykończony na zewnątrz). Nie wiem z jakimi kosztami powinnam się liczyć żeby doprowadzić dom do stanu developerskiego.

Parametry domu:

projekt Majka 2 z pracowni MTM Styl.

powierzchnia użytkowa 95,1 m2

pow. zabudowy 110 m2

parterowy z poddaszem użytkowym

2 łazienki z wc (4 i 6 m2)

kuchnia 10 m2

Będę bardzo wdzięczna za pomoc.

PS. Czy ktoś budował z firmą Eko-Bud z Warszawy (http://www.eko-bud.waw.pl)?

Witaj,

Ja buduję dom parterowy bez użytkowego poddasza - pow. ~100m2

Póki co jestem nqa etapie montażu pokrycia - jednak styropian do ocieplenia zewnętrznego oraz okna mam kupione. Wydałem 80 000 a na "wykończeniówkę" przewiduję ok 70 000 - robocizna we własnym zakresie bez ekip.

Całość nie wliczając ceny działki powinna się zamknąć w okolicach 150-160 000.

Oczywistym jest, że na etapie wykończenia bardzo droga jest robocizna, więc jeśli uda Ci się część prac wykonać samodzielnie a ekipy, które będą ten proces wspomagać nie będą zbyt drogie to 100 000 powinno w zupełności wystarczyć.

Pozzdraiwam i trzymam kciuki.

wg mnie nie warto, ale to okolice warszawy, prawda? stąd cena masakra

kupiłam na południu 10a, 120m użytkowej,wyk. zewnętrznie,ale bez drenazu, instalacje w środku, ale bez podłączenia od drogi gazu i wodociągu, tynki i ścianki, studnia, szambo, częsciowo ogrodzenie bez siatki, z jednej ogrodzona

musisz doliczyc jeszcze poprawki po poprzedniku, u mnie to zjadło full pieniędzy

przenosiłam rury, poprawiałam elektrykę, co, kanalizę..

nie starczy ci 100tys., ja wydam podobną kwotę

poza tym co z kosztami administracyjnymi, mapkami, notariuszem itd.

weź ekipę do wyceny, a poza tym sprawdź dokładnie stan domu i porównaj do projektu

Hej,

Ja tez mam dom w stnaie surowym zamknietym. 95m2 powierzchni uzytkowej.

Do stanu deweleporskiego brakuje mi okolo 100tys zł, w tym ogrzewanie podlogowe, piec itp.

Jesli chodzi o wykonczenie to mysle ze dodatkowe 50tys powinno wystarczyć.

Tak ze 150tys zł i bede mógł spokojnie mieszkać a potem drobne prace dookoloa domu.

Pozdrawiam