Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Prąd od sąsiada. Jak to jest formalnie

Arek-L

Recommended Posts

Nefer, tylko do prądu docelowego muszą być spełnione pewne warunki - jak składałem kwity na warunki, to pani w ZE pytała jaki chcę: budowlany czy docelowy. Na pytanie co musi być spełnione, aby był docelowy, usłyszałem, że musi być stan surowy zamknięty, skrzynka i conajmniej 1 odbiornik (np. żarówka). Czyli docelowego jak masz fundamenty raczej nie podłączą (pomijam kwestię terminów). Generalnie bardziej chodzi mi o względy bezpieczeństwa i odpowiedzialności stron w razie gdyby coś się stało - wiadomo jeżeli podłączenie wykona gość z uprawnieniami, to ja nie odpowiadam za ew. wypadek. a jak przeciągnę kabel od sąsiada po ogrodzeniu, żeby nie leżał w trawie to co jak coś się stanie?

Dzięki za info - musze to z nimi przegadać. Sami mnie namawiali na docelowy.

Nie wiem, może co kraj, to obyczaj, ale ja nie miałem na działce nic, a prąd mam docelowy. Skrzynka na słupie jest ostateczna, a na działce miałem skrzynkę budowlaną. Teraz prąd jest już w domu (miałem zostawiony zapas kabla przy skrzynce budowlanej), a jak zakończę budowę, to tylko zmienię umowę i nie będzie w rachunku dopisku "plac budowy" :D

Po co płacić dwa razy za przyłącze i dodatkowo więcej za prąd budowlany.