Gość iwona33 04.07.2003 21:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2003 Chcę położyć panele laminowane na starej podłodze z desek.Podłoga nie jest bardzo zwichrowana ale nie jest też zbyt równa,deski nie są ruchome.Nie mogę zastosować wylewki bo strop jest drewniany-zbyt duże obciążenie.Wydaje mi się że położenie płyt tzw.ekologicznych o grubości 5,5mm to za mało.Czy rozsądne byłoby położenie na deskach płyty pilśniowej miękkiej 12mm,na to gąbka i panele.Czy może położyć najpierw płytę pilśniową twardą 3,2mm a na to płyty eko 5,5mm i panele.Doradźcie! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pitbull 07.07.2003 06:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2003 Moze plyty OSB (lub plyty Rigiplan), pianka i panele .Mam tylko watpliwosc jak sie zachowaja deski szczelnie przykryte bez zapewniewania wentytylacji - slowem czy nie zaczna gnic? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość iwona33 07.07.2003 08:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2003 Nie zaczną gnić bo to jest piętro,a na parterze nie ma pomieszczeń wilgotnych typu kuchnia czy łazienka tylko pokoje.A po poszukiwaniach w necie i 'przesłuchaniu' wszystkich znajomych fachowców zdecyduję się na położenie płyt pod panele tych eko,i pianki.Nierówności jak się okazało po zmierzeniu poziomicą nie są takie duże-najwyżej 5mm,więc mam nadzieję że wyjdzie dobrze.A nad osb też się zastanawiałam ale za bardzo podwyższyłoby to podłogę,chociaż pewność byłaby większa.Dzięki za odpowiedź Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawek 1719499182 07.07.2003 14:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2003 Ja chciałem pierwotnie na starą drewnianą podłogę położyć glazurę w kuchni. Ostatecznie zdejmę stare deski, które użyję jako uzupełnienie przy remoncie podłóg w innych pomieszczeniach, a na legary po uprzednim założeniu izolacji położę płyty OSB 22 mm na pióro i wpust. Na to rigiplan i glazura. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość jaros 04.10.2003 20:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2003 zamienil stryjek siekierke na kijek, ... na podloge drewnianą laminat ?? o pomste do nieba wola ten pomysl. Teraz takie rozwiazanie moze wydaje sie odpowiednie , za 3 lata bedziesz sobie w brode pluć. Moja rada - renowacja desek, jeżeli się nie da - zdjąć deski i położyć nowe, ewentualnie zdjąć dechy, i na legarach dać OSB (i lepiej 2 warstwy 10) a na to deske np. barlinecka (NATURALNE DREWNO !!) zgodnie z zaleceniami producenta odnośnie podkładu - ważne w przypadku reklamacji !! W życiu nie zamienilbym drewna na laminat!! ostatnio dostalem taki adres: http://www.deskabarlinecka.com - polecam uwadze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mrtn 10.10.2003 15:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2003 Wydaje mi się że położenie płyt tzw.ekologicznych o grubości 5,5mm to za mało. Dlaczego ? Wszytko zależy jak równa jest ta podłoga - ja w starym mieszkaniu - dobiłem tylko wszytkie wystające gwoździe, przejechałem w paru miejscach heblem i na cieniutkiej gąbce podkładowej 0,3 położyłem panele, które nie pracują i rzymają się znakomicie 4-ty rok. Drobne nierówności pokonałem dając odpowiedni 2 lub 3 warstwy gąbki. nierówności - typu wgłębienia nawet na 5cm nie mają zanaczenia (panel sobie z tym poradzi). natomiast musisz uważasz na wszytko co wystaje ! - ta sama sztywnośc panela, która tak skutecznie pozwala nie przejmować się szparami - w przypadku wystajęcej - kilku milimetrowej przeszkody może stać się przyczyną powstania >>ruchomej podłogi << - czyli panel bedzie pracował w okolicy nierówności. Wiem z doświadczenia, bo w jednym pokoju przeoczyłem taki szczegól na szczęście jest pod łozkiem. W miejscu jego wystapienia po nadepnięciu - panel ugniatał się praiw 0,5 cm !!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zepp 19.10.2003 23:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2003 ciekawych rzeczy mozna tu sie dowiedziec! jedni gdyby mogli to dali by wszystko za naturalna podloge z drzewa a inni... laminatami chca przykrywac. mam nadzieje ze takich nie ma zbyt wielu. od stuleci ludzie wychwalali , wychwalaja i beda wychwalac naturalne drzewo na podlodze.troche pracy i wysilku. dobra cykliniarka i zapomnisz o panelach do konca zycia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomaszek 25.10.2003 15:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2003 Zbrodnią jest ukrywanie naturalnych desek pod jakimkolwiek materiałem! Przerabiałem ten temat bo w moim mieszkaniu poprzedni właściciel przykrył ją dyktą a na to poszły płytki PCV - tragedia... Pudło rezonansowe jednym słowem - już nie mówię o urodzie. Budynek jest z 1930 roku i podejrzewam że deski też. Wyglądały tragicznie w formacie "U" czyli wytarte w środkowej części pomalowane wielokrotnie farbami... 3 dni cyklinowania i.... )) Efekt piorunujący... Tylko w pokoju dziecka musiałem położyć panele z podkładem z pianki (taka biała mata - nie wiem jak się to nazywa fachowo) dlatego że były deski zaatakowane przez korniki a nie miałem materiału na odbudowę... Tak że jeśli da radę to ratować!!! Ratować!!! W pokoju z panelami podłoga nie przemieszcza się... wyrównanie polegało na przecyklinowaniu bez wygładzania. Zniknął też efekt "pudła gitary" zarówno w podłodze drewnianej i tej z panelami. Chociaż wszyscy odradzali mam to już zrobione 2,5 roku i nic się nie dzieje... Deski są polakierowane 3 warstwami Hydroparkietu "niebieskiego" i nie wyciera się specjalnie a mieszkanie przeżyło sporo imprez. Tak że polecam najpierw zastanowić się nad renowacją. Naprawdę cykliniarka odkrywa "cuda"... Jakby co to dysponuję fotkami sprzed i po remoncie Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojtonos 26.10.2003 06:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2003 A ja kupiłem dom z 1938 i w czterech pokojach (w 2 na każdym piętrze) razem 100 m2 mam stary parkiet dębowy. Chciałem go zerwać i dać panele, bo jest zniszczony, ale teść załatwił mi stolarza, który "przejedzie" ten parkiet na grubościówce. Po zerwaniu wszystkich desek z podłogi, daję między belki nośne mielone odpady steropianowe, na to OSB i na to parkiet. Myślę, że z tych 4 pokoi wystarczy po odrzutach na całą górę )80 m2) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawek 1719499182 06.11.2003 13:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2003 A ja zdjąłem starą podłogę, wymieniłem legary i dałem pomiędzy wełnę a następnie stare deski obrócone przybiłem na nowo (oszczędziło mi to trochę szlifowania starej farby...).Pozdrowienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts