MartaL 18.06.2007 20:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2007 Wpadłam na pomysł wstawienia do kuchni stołu ze szkła, aby był optycznie lekki i wizualnie nie zagracał wnętrza. Bedzie on intensywnie ursytkowany, bo pewnie bedziemy przy nim jeść wszystkie posiłki. W związku z tym zastanawiam się jak będzie wyglądało utrzymanie go w czystości. Po przetarciu wilgotną ściereczką zostaną na tym przeźroczystym szkle smugi i trzeba będzie polerować. Czy ktoś ma doświadczenia w tym wzgledzie? Czy przypadkiem za parę miesięcy nie zacznę go przeklinać? A moze szkło mleczne? Z takim jednak nie miałam styczności. Prosze poradźcie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wwiola 19.06.2007 06:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2007 Mam szklany stolik kawowy przy kanapie w salonie i niestety nie polecam. Faktycznie wygląda ładnie, ale tylkow 3 min po wytarciu. Potem widać na nim paluchy i koniec. W zasadzie trzeba go czyścić co 10 min, albo... nie używać . Samo czyszczenie nie jest zbyt skomplikowane : dobry płyn do szyb, papierowy ręcznik, 1 min i czysto tylko, że na bardzo krótko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MILA25 19.06.2007 10:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2007 Potwierdzam . Takie stoły wyglądaja ładnie tylko na obrazku.W normalnym użytkowaniu są trudne w utrzymaniu czystości( palce , postawiona szklanka itp. wszystko widać ). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MartaL 19.06.2007 17:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2007 Dziękuję za odpowiedzi. A może ma ktoś stolik z matowego lub mlecznego szkła?Jak sie sprawuje? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
el-ka 19.06.2007 19:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2007 Jeśli szkło matowe, to tylko takie, które jest klejone i wewnętrzną powierzchnię ma również gładką, nie matową. Na tej matowej stronie robią się plamy od palców, które nie chcą nicz m schodzić, a zawsze ktoś tam dotknie niewiadomo kiedy! Nie mam takiego stołu co prawda, ale mam szafki z takim idrzwiczkami - w lazience gładkie także od tyłu i są OK, a w kuchni matowe i to jest horror - używam różne odtłuszczacze, spraje, oszaleć można. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
2112wojtek 19.06.2007 20:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2007 Duzo racji maja obie strony. Nie ma jednak idealnych materialow i zawsze otrzymujemy cos za cos. Mysle , ze nie ma sensu roztrzasanie co lepsze a co gorsze, bo kazde rozwiazanie ma swoje wady i zalety. Wybrac to co bardziej odpowiada estetycznie a niedogodnosci zawsze mozna zminimalizowac. Szklo gladkie - sa preparaty do szkla pozwalajace na zminimalizowanie plam od mokrych czy tlustych paluchow. Sa to pasty i sparaye na bazie teflonu i chociaz nie likwiduja calkowicie "zaslinionych" sladow od paluszkow dzieciaka to czyszczenie jest niezwykle proste.Papierowy recznik bez polerowania. Poszukac np w firmie Dupont.Mozna rowiez sprobowac teflonowych past do karoserii. Szklo matowe - jesli bedzie piaskowane zawsze bedzie klopot z myciem , ale jesli bedzie trawione nie bedzie problemow. Szklo malowane nie nadaje sie na blaty od strony lakierowanej ale od strony gladkiej juz tak. Szklo "mrozone" czy fusingowane zapobiega tym niedogodnoscia i praktycznie nie widac niechcianych sladow. Nowoscia sa takze matowe "szkla" z nowoczesnych materialow organicznych i polimerowych. Widzialem takie w Poliformie. Mysle , ze wybor rodzaju szkla do wnetrza pod wzgledem jedynie uzytecznosci jest nieporozumieniem. Chodzenie w szpilkach tez nie jest zdrowe a i tak niewiele kobiet bierze to sobie do serca Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
telesforek 20.06.2007 06:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2007 Mam mały stolik przy kanapie - środek jest z mlecznego szkła a boki z płyty. Pod względem praktycznym sprawdza się dobrze, natomiast mniej mi się podoba kolor tej szyby. Nie wszędzie pasuje. Nie robiłabym przeźroczystego stołu, zwłaszcza do kuchni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MartaL 20.06.2007 19:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2007 Wojtek dziekuję za wyczerpujący wykład. Ciekawe czy jak zapytam w sklepie o szkło fusindowane czy trawione to cos konkretnego sie dowiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts