Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 60
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

...

Jak to jest powiedzcie dobrzy ludzie... Buduje "prawie po wierzchu", wynoszę dom...Czy obsypywanie ściany fundamentowej to jest takie prawdziwe "pod ziemią"? (nie wiem czy to mądre pytanie :))Poziom podłogi będzie wysoko , oj wysoko ...

Obsypanie to jak najbardziej prawidłowe działanie.

W końcu to ziemia przemarza.

W usypanym kopcu w środku (pomimo że nad poziomem terenu) jest temperatura dodatnia

Ten pomysł z płytami pionowo nie jest zły w moim przypadku, ale może tylko pasek pod cokół ?

Widziałem takie rozwiązanie, zimą podnoszący się grunt zgniótł styropian i spękał cały tynk na cokole, a był ładny - kiedyś w przeszłości.

• 8 months później...

No to jak wreszcie z tym ocieplaniem ścian fundamentowych :roll:

Może coś się zmieniło w nowym roku 8)

Ja bym była za dysperbitem, styrodurem 5 cm (bez siatek itp) i na to folia kubełkowa :roll: Dodam że grunt mam ze wskazaniem na przepuszczalny (piaszczysto-gliniasty z przewagą gliniasty) Przed kilkoma dniami miałam kopane dołki pod ogrodzenie ok. 80-90 cm i water brak :) czyli sądząc że na wiosnę raczej powinno być mokro..... to nie jest. Nowi budowniczy a Wy jak robicie ?!

ja mam podpiwniczony cały dom stojący na płycie fundamentowej z izolacja poziomą i pionową (3 x dysperbit i styropian hydromax z zakładką klejony na izolbet S - ten styropian ostatecznie po burzliwych dyskusjach gdzie warto zaoszczedzić kaskę, pociągnałem na całej wysokości scian piwnicznych, czyli az do płyty fundamentowej) W moim przypadku, styropian z zakładką poza rolą termoizolacji spelnia też hydroizolację,

ale z uwarunkowań terytorialnych wynika, że poziom wód mi nie grozi,

pozdr

S

Hmmm, a niby czym jest?

poprawą samopoczucia inwestora :roll:

A to ciekawe. Bo często stosuje się dysperbit + papa przy czym papa w tym przypadku służy głównie jako ochrona warstwy dysperbitu (czy innego lepiku) :-). W obecnym przypadku warstwą ochronną jest styropian. A jako że Dysperbit bywa zawodny ja dodałem uszczelniacz do betonu i problem z głowy :-)

Wysłany: Pią, 14 Marzec 2008 09:06 Temat postu:

--------------------------------------------------------------------------------

a ta płyta to z jakiego powodu?

i sorry, hydroizolacji to Ty nie masz

płyta fundamentowa ze wzgledu na uwarunkowania nasypowe terenu,

sciany piwnicy - bloczek betonowy, potem przyszedł tynk cementowy, na to 1x dysperbit rozcienczony wodą, 2 x dysperbit nierozcieńczony, a potem płyty hydromax klejone na izolbet, przed zasypaniem całość okryta folią,

a wody gruntowej nie mam nawet na gł. 20m także powinno być ok,

pozdr

Mam fundament wylany bezpośrednio w gruncie.

Na tym podmurówka z cegły - od 50 do 80cm wysokości.

Co proponowalibyście na to położyć? Oczywiście na samą podmurówkę.

Myśleliśmy o takiej kolejności:1. dysperbit, styropian, jakiś tynk żywiczny (czy dysperbit nie zareaguje ze styropianem?).

ewentualnie: 2. obrzutka (szpryca), styropian, tynk

lub: 3. styropian, tynk

albo hardcorowo: 4. obrzutka, dysperbit, styropian, tynk

Dookoła domu będzie opaska z kostki.

Pozdrawiam,

ja podmurówkę bym zrobił na bloczkach betonowych, no ale już chyba za późno,

a teraz polecam:

1). - jak to nazywasz obrzutka - obtynkuj i wygładź

2). dysperbit x 1 rozcienczony

3). dysperbit x 2 nierozcienczony

4), izolbet na do klejenia stryropianu

5). zatop siatkę

6). grunt tynkarski

7). tynk mozaikowy lub co tam się podoba

Dysperbit i "Izolbet S" to produkty wodorozcienczalne i nie wchodza w reakcje ze styropianem,

nie używaj produktów bitumicznych rozcienczalnikowych jesli planujesz tez ocieplac stryrpianem - zobacz zawsze na opis producenta czy mozna