Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Co jest z dachówkami?! Planowałam Braasa, ale nie przyjmują nadal zamówień - podobno wstrzymane aż do uzupełnienia stanów magazynowych. Cena niewiadoma, a tu cement coraz droższy!!! :evil: Co to będzie? Muszę zadaszyć dom w tym sezonie, bo ściany już rosną. Może zrobię pełne deskowanie i papę na przeczekanie, nawet rozważam gont bitumiczny. Zależy mi też na dachówkach w niezbyt wysokiej cenie, raczej więc przewidywałam cementowe. Powiedzcie :roll: jak sobie radzicie?
https://forum.murator.pl/topic/81107-kiedy-zn%C3%B3w-b%C4%99d%C4%85-w-sprzeda%C5%BCy-dach%C3%B3wki/

• Odpowiedzi 42
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Nie jest tak źle :D

W Krakowie IBF jest dostępny na bieżąco, Braas będzie za 2 tygodnie, tylko Euronit dopiero w październiku. Szukałam jeszcze innych producentów (Unibet itp), ale nie znalazłam żadnych ofert.

U nas już nie jest tak wesoło :-? ...czas oczekiwania na IBF to ok. 1,5-2 miesiące ... z innymi jest już coraz gorzej i dłuższy czas oczekiwania :o .

Własnie z tego powodu zdecydowaliśmy się na deskowanie, papa podkładowa i gont pałacowy.... zadaszać bedziemy za jakies 2 tygodnie, materiał kupiony i w zasadzie jestem zadowolona-zaoszczędziłam sobie niepotrzebnych stresów których i tak pewnie bedzie jeszcze sporo do zakończenia budowy.

Pozdrawiam, smoczyca.

U mnie Braas jest od ręki - wiem, bo kupowałemparę dni temu - przyjechałem, poprosiłem o 300 szt. podstawowej i 26 bocznych lewych i prawych plus kilka gasiorów.

Na drugi dzień na budowie.

U mnie Braas jest od ręki - wiem, bo kupowałemparę dni temu - przyjechałem, poprosiłem o 300 szt. podstawowej i 26 bocznych lewych i prawych plus kilka gasiorów.

Na drugi dzień na budowie.

To chyba znaczy tylko tyle, że mieli jeszcze niewykorzystane zapasy w hurtowni..... bo producent do końca roku nie realizuje zamówień.

Pozdrawiam, smoczyca.

Nie warto wierzyc tak po prostu sprzedawcom ze dostawy wstrzymane, Braas nie przyjmuje. Ja tez tak uslyszalem w kilku hurtowniach, ale podzwonilem po kilku jeszcze i ... kupilem od reki (inna sprawa, ze akurat to co bylo mi pasowalo - cetycka czarna). Hurtownia bez problemu zamowila u Braasa brakujace elementy i dowiozla. Dlatego to co polecam Ci to: wejdz na strone Braasa, spisz numery telefonow dystrybutorow w Twoim regionie i dzwon. A jesli jestes ze slaska - napisz do mnie - dam Ci namiary gdzie jest szansa kupic.
Jakby co to Euronit betonowy jest w sprzedaży.

ewentulanie Nibra-Nelskamp wielkorofamtowa DS-5 cenowo wychodzi całkiem calkiem

Ciekawe gdzie. W Warszawie nie ma. Złożyłem zamówienie 21 kwietnia. Do poczatku kwietnia po kilku tygodniach potwierdzali datę dostawy. Od połowy kwietnia zaprzestali. Na poczatku maja już nie przyjmowali zamówień. Tylko ja pisze o stanie faktycznym, a nie o tym, że jakiś skład wziął zaliczke i opowiada klienbtowi bajki, że zaraz będzie, ze już za miesiąc itp. W Grupie Babickiej były takie przypadki, że w jednym składzie mówili jak jest (że będzie może we wrzesniu może w grudniu...oni nie wiedzą, a w innych składach zwodzą).

Do mnie ostatnio dzwonili ze składu i powiedzieli, że mój Euronit może będzie w sierpniu, a może w listopadzie. Jest natomiast wyjście awaryjne. Dopłaciłem 1300 zł i za miesiąc na placu mam mieć Euronita z Niemiec.

To chyba znaczy tylko tyle, że mieli jeszcze niewykorzystane zapasy w hurtowni..... bo producent do końca roku nie realizuje zamówień.

Ja przyjechałam do składu budowlanego w zeszły piątek, złożyłam zamówienie, sprzedawca przy mnie zadzwonił do Braasa i dowiedział się, że to zamówienie zrealizują za 2-3 tygodnie.

Więc jednak Braas zamówienia realizuje i to nawet w tym samym miesiącu, a nie w przyszłym roku :D

Chyba, ze zależy to od typu dachówki... u mnie romańska.

Ciekawe gdzie. W Warszawie nie ma. Złożyłem zamówienie 21 kwietnia. Do poczatku kwietnia po kilku tygodniach potwierdzali datę dostawy. Od połowy kwietnia zaprzestali. Na poczatku maja już nie przyjmowali zamówień. Tylko ja pisze o stanie faktycznym, a nie o tym, że jakiś skład wziął zaliczke i opowiada klienbtowi bajki, że zaraz będzie, ze już za miesiąc itp. W Grupie Babickiej były takie przypadki, że w jednym składzie mówili jak jest (że będzie może we wrzesniu może w grudniu...oni nie wiedzą, a w innych składach zwodzą).

Do mnie ostatnio dzwonili ze składu i powiedzieli, że mój Euronit może będzie w sierpniu, a może w listopadzie. Jest natomiast wyjście awaryjne. Dopłaciłem 1300 zł i za miesiąc na placu mam mieć Euronita z Niemiec.

Dachlux i hurtownia z Piaseczna dysktrybutor RuppCeramika ale nazwy nie pomnę ma Euronit.

Jeżeli chodzi o Braas jeszcze trochę cierpliwości a będzie w sprzedaży

wystarczy zobaczyć ile stoi dachówki na placu w Płońsku gdzie jest 2 zakład produkcyjny.

Dachlux i hurtownia z Piaseczna dysktrybutor RuppCeramika ale nazwy nie pomnę ma Euronit.

Jeżeli chodzi o Braas jeszcze trochę cierpliwości a będzie w sprzedaży

wystarczy zobaczyć ile stoi dachówki na placu w Płońsku gdzie jest 2 zakład produkcyjny.

Dachlux nie ma na pewno polskiego Euronita w brązie bo ja u nich zamówiłem. Euronit nie przyjmuje teraz zamówień. Ten który jest to pewnie ciągniety z Niemiec. Jak kilka miesięcy temu nie było ceramiki to składy też były zawalone.

zamówiłem w czwartek Brassa brązowego celtycką i będzie dopiero prawdopodownie w sierpniu, tak mam oiecane przez konkretnego człowieka...

zobaczymy... może się uda

zamówiłem w czwartek Brassa brązowego celtycką i będzie dopiero prawdopodownie w sierpniu, tak mam oiecane przez konkretnego człowieka...

zobaczymy... może się uda

Jeżeli można po ile kupowałeś ile wychodzi Ci za metr?

wskaz miejsce gdzie taką dachówke od ręki dostanę>??

bardzo ciekawe...brass teraz produkuje tylko ceglastą z tego co wiem i w lipcu będzie produkował brazową więc rozumiesz...

Niby tak jest, że dachówkę można dostać od ręki, niby Koramica, niby Nelskampa, niby coś gdzieś tam w trawie piszczy

Ludzie co wy ciągle z tym brakiem dachówki ? Czy tylko jeden Braas je produkuje ? dachówka jest i to nawet od ręki, no ale jak ktoś chce tylko Braasa to niech cierpi :wink:

A ja che Euronita. Napisz gdzie mogę od ręki. Tylko błagam nie pisz, że na jakimś tam składzie widziałaś. Ja też widziałem. Napisz gdzie można kupić. Iśc-zapłacić-odebrać np w przeciegu 2 tygodni.

Dla ułatwienia powiem, ze produkowanego w PL dostać nie można. Od maja nie przyjmują zamówień. Zamówień przyjetych od połowy kwietnia nie potwierdzają (przyjeli ale nie potwierdzają daty odbioru...mi powiedzieli, że może w sierpniu może w listopadzie). Zamówiłem niemiecki Euronit (na 225m2 dachu jest drożej o 1300zł) i okres oczekiwania to 4-6 tygodni.

No jak Wy tylko Braas i Euronit znacie to rzeczywiście problem macie, chociaż znam miejsce w Rumi gdzie można nabyć Euronit od ręki. Nelskamp w max 2 tyg. IBF do 3 tygodni, Leier od ręki, są jeszcze Benders, Unibet, Prodach, Martens że o ceramice nie wspomnę, jak się chce to można znależć :wink:

W sumie to masz racje,ale ja nie upierałem sie na braasa,tylko w okolicy z dachówka jest podobnie, wiec rozumiesz? mieszkamyw dobrej okolicy, bo 30 km od fabryki IBF, Nelskampa tez mozemy miec od zachodnich sasiadów, ale mimo wszystko chciemy braasa, nawet dlatego ze dopiero w sierpniu bedziemy kryc dach...

Pozdrawiam