Qzol80 19.06.2007 07:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2007 Witam wszystkichmam taki proble:)wystąpiłem przed szereg i złożyłem do US (6 dni po kupnie działki) pismo w sprawie ustalenia podatku od czynności cywilno-prawnych od umowy kupna nieruchomości było to 27.04.2007 roku.Dzisiaj tzn. 19.06.2007 otrzymalem z US ZAWIADOMIENIE w którym US dosłownie pisze:...Naczelnik US zawiadamia o niedotrzymaniu terminu załatwienia postępowania w w/w sprawie...przyczyną niedotrzymania terminu jest prowadzone postępowanie wyjaśniające, mające na celu ustalenie prawidłowej podstawy opodatkowania. W związku z powyższym sprawa zostanie załatwiona w TERMINIE MIESIĄCA OD ZEBRANIA MATERIAŁU DOWODOWEGO W PRZEDMIOTOWEJ SPRAWIE" 1.Co mam o tym myślec?2.Chyba US ma jakiś czas na udzielenie odpowiedzi?3."TERMINIE MIESIĄCA OD ZEBRANIA MATERIAŁU DOWODOWEGO W PRZEDMIOTOWEJ SPRAWIE"-tzn.że rownie dobrze mogą sie obudzić za 3,4 lata bo wówczas zbiorą dowody???- co to ma być!!!!4. Co zrobić żeby tą sprawe jak najszybciej zakónczyć , jakiepismo napisać itd...?dziekuję z góry za wszelką pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Qzol80 20.06.2007 15:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2007 podciągam temat, bo sprawa jest pilna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ja14 20.06.2007 16:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2007 Chyba nic nie przyspieszysz. Najprawdopodobniej US zlecił wycenę Twojej działki. A taka wycena pewnie potrwa ze 2 miesiące. Po co było "występować przed szereg"? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Qzol80 20.06.2007 18:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2007 po to wystapiłem przed szereg bo cena działki była nizszy od tych w okolicy a jakby mi za 5 lat dolozyli to mogloby byc roznie a chodzi mi głownie o to czy termin który podał US nie powinien byc konkretnie okreslon co do dnia itd. a nie jak to Urzad zrobil "W TERMINIE MIESIĄCA OD ZEBRANIA MATERIAŁU DOWODOWEGO W PRZEDMIOTOWEJ SPRAWIE"? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
telesforek 21.06.2007 10:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2007 po to wystapiłem przed szereg bo cena działki była nizszy od tych w okolicy a jakby mi za 5 lat dolozyli to mogloby byc roznie a chodzi mi głownie o to czy termin który podał US nie powinien byc konkretnie okreslon co do dnia itd. a nie jak to Urzad zrobil "W TERMINIE MIESIĄCA OD ZEBRANIA MATERIAŁU DOWODOWEGO W PRZEDMIOTOWEJ SPRAWIE"? Ja zrobiłam tak samo - tzn sama poszłam do US, z tych samych powodów. Tyle że u mnie decyzja była dość szybko. Myślę, że warto spróbować zadzwoniś do US i porozmawiać (czasem można trafić na kogoś sensownego). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
telesforek 21.06.2007 10:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2007 po to wystapiłem przed szereg bo cena działki była nizszy od tych w okolicy a jakby mi za 5 lat dolozyli to mogloby byc roznie a chodzi mi głownie o to czy termin który podał US nie powinien byc konkretnie okreslon co do dnia itd. a nie jak to Urzad zrobil "W TERMINIE MIESIĄCA OD ZEBRANIA MATERIAŁU DOWODOWEGO W PRZEDMIOTOWEJ SPRAWIE"? Ja zrobiłam tak samo - tzn sama poszłam do US, z tych samych powodów. Tyle że u mnie decyzja była dość szybko. Myślę, że warto spróbować zadzwoniś do US i porozmawiać (czasem można trafić na kogoś sensownego). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Inka1 21.06.2007 12:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2007 Ja myślę, żebyś poczekał, zobaczysz co Ci odpiszą, no chyba, ze sie bardzo niepokoisz to zadzwoń jak poleca koleżanka wyżej. O ile ja dobrze pamiętam, to skarbowy ma 3 miesiące na odpowiedź, ale jeśli wystąpią okoliczności ją uniemożliwiające, to możesz dłużej czekać, co Ci napisali zresztą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
buka 24.06.2007 17:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2007 Witaj Qzol80, Proponuje podejść do Urzędu albo zadzwonić i spytać się, jaki maja problem w ustaleniu tej wartości rynkowej. Jeżeli mają za mało danych to uzupełnij swój wniosek o wszystkie szczegóły, które mają wpływ na tą wartość, czyli kształt działki, położenie, uzbrojenie etc. Chyba nic nie przyspieszysz. Najprawdopodobniej US zlecił wycenę Twojej działki. A taka wycena pewnie potrwa ze 2 miesiące. Po co było "występować przed szereg"? Na pewno nie zlecił, bo gdyby to zrobił to byłbyś o tym powiadomiony, ale to tylko w sytuacji gdyby urząd wezwał ciebie do podwyższenia wartości a ty byś nie wyraził zgody na tą wartość. Ja myślę, żebyś poczekał, zobaczysz co Ci odpiszą, no chyba, ze sie bardzo niepokoisz to zadzwoń jak poleca koleżanka wyżej. O ile ja dobrze pamiętam, to skarbowy ma 3 miesiące na odpowiedź, ale jeśli wystąpią okoliczności ją uniemożliwiające, to możesz dłużej czekać, co Ci napisali zresztą. Nie czekaj tylko załatw to jak najszybciej, bo jeżeli wymierzą ci duży podatek to mogą dojść do zapłaty jeszcze odsetki, które liczy się od dnia podpisania umowy. Moja rada, którą zresztą stosuję w takich sytuacjach i zazwyczaj przynosi to skutek, to dzwonić jak najczęściej dopytywać się i po prostu być upierdliwy, żeby mieli cię serdecznie dość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ms. 24.06.2007 18:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2007 Mam nadzieję, że już zapłaciłeś pcc od kwoty wpisanej na akcie notarialnym? (kwotę tę pobiera od kupującego i w jego imieniu odprowadza notariusz). Kiedy kupowaliśmy działkę też w ustawowym terminie złożyłam zapytanie do US, czy cena naszej transakcji nie odbiega od średnich cen występujących w obrocie rzeczami tego samego rodzaju. Po miesiącu z hakiem dostaliśmy odpowiedź, że cena nie odbiega. Sprawę umorzyli. Jeśli US stwierdzi, że za mało dostał, zostaniesz wezwany do zapłacenia różnicy. Możesz trochę walczyć, ale lepiej żeby nie doszło do wynajęcia rzeczoznawcy. Ostatnio robiliśmy też innym manewr - kwota na akcie notarialnym była niska, ale pcc zostało odprowadzone od innej, wyższej kwoty. W ten sposób i wilk syty i owca cała. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 28.06.2007 19:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2007 u mnie było tak: ssama się zgłosiłam, Pani z US spojrzała w tabelkę wartości naszej miejscowości, stwierdziła, że oczywiście za mało zaołaciliśmy, ale kazała napisał=ć pismo z wyjaśnieniem, dlaczego było tak tanio. Opisałam wszystko, co obniżało wartość działki, US zatwierdził to i nic nie dopłacałam.Warto spróbować.pozdrawiamjusta[/code] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dżordż5 01.07.2007 15:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2007 Przepraszam za pytanie, ale ja zielona jestem w tych kwestiach. Jaki wysoki podatek płaci się od nabycia działki budowlanej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts