Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Przesunięcie szamba

Recommended Posts

Jak w temacie. Moja pani architekt zaprojektowała nam szambo pod wjazdem na działkę.

To nasz pierwszy dom i kilka miesięcy temu nie mieliśmy pojecia o wielu tematach. Pani architekt robiąca nam plan zagospodarowania poszła po najmniejszej linii oporu i nie zwróciła nam uwagi na wiele niuansów.

Jedyny jej plus to, że była tania :evil:

Do rzeczy. Miejsca mamy przed domem dostatek a kobita wwaliła nam szambo na wjeździe. Z tego co wiem takie szambo musi być jakoś inaszej zbrojone, mieć cudowną zbrojoną pokrywkę, a te cuda kosztują dodatkowego tauzena.

Czy przy inwentaryzacji po zakończeniu budowy, jezeli szambo byśmy sobie przesunęli o 3-4 metry w bok, jest możliwość, że to wyjdzie ?

Wiem, że zgodnie z PB odstępstwa od projektu zagospodarowania działki sa niezgodne z prawem. Z drugiej strony jak ludzie zmieniają grubości dociepleń i domy im sie rozrastają to nie ma z tym problemu.

Co radzicie. Przestawiać to szambo w boczek czy dać sobie siana ?

ps

Jezu jaki ja byłbym już mądry przy budowie następnego domu :wink:

Wiem, że zgodnie z PB odstępstwa od projektu zagospodarowania działki sa niezgodne z prawem. Z drugiej strony jak ludzie zmieniają grubości dociepleń i domy im sie rozrastają to nie ma z tym problemu.

dokładnie to brzmi:

Nieistotne odstąpienie od zatwierdzonego projektu budowlanego lub innych warunków pozwolenia na budowę nie wymaga uzyskania decyzji o zmianie pozwolenia na budowę i jest dopuszczalne, o ile nie dotyczy:

1) zakresu objętego projektem zagospodarowania działki lub terenu

a zakresu to nie zmieniasz chyba?

ważne - sprawdzić co mówią warunki zabudowy

oraz czy zachowane są odległości określone przepisami

znajoma w Piasecznie taki temat załatwiła bez zbędnej papierologii (oczywiście naniesione na inwentaryzacji geodezyjnej powykonawczej)

zaraz się pewnie odezwą głosy (Geno) o kwalifikowaniu zmian

nota bene nie jest napisane, że projektant dokonuje kwalifikacji zmiany itp we wszystkich wymienionych zmianach nieistotnych

a brzmi to tak

Projektant dokonuje kwalifikacji zamierzonego odstąpienia oraz jest obowiązany zamieścić w projekcie budowlanym odpowiednie informacje (rysunek i opis) dotyczące odstąpienia, o którym mowa w ust. 5.

a ust 5 brzmi

5) zapewnienia warunków niezbędnych do korzystania z tego obiektu przez osoby niepełnosprawne,

cz nie należy tego interpretować jako zalecenie dotyczące li tylko ust.5?

a inna interpretacja to spekulacje osób zainteresowanych łatwym zarobkiem?

i może z tego powodu nikt nie robił problemów w przypadku zmiany lokalizacji szamba, przestawienia ścianek działowych, zmiany materiałów itp

Jak w temacie. Moja pani architekt zaprojektowała nam szambo pod wjazdem na działkę.

To nasz pierwszy dom i kilka miesięcy temu nie mieliśmy pojecia o wielu tematach. Pani architekt robiąca nam plan zagospodarowania poszła po najmniejszej linii oporu i nie zwróciła nam uwagi na wiele niuansów.

Do rzeczy. Miejsca mamy przed domem dostatek a kobita wwaliła nam szambo na wjeździe. Z tego co wiem takie szambo musi być jakoś inaszej zbrojone, mieć cudowną zbrojoną pokrywkę, a te cuda kosztują dodatkowego tauzena.

Ciekawe dlaczego architekci "wciskają" szamba po wjazd? :roll: U nas też zaprojektowane jest pod wjazdem. Z tego co czytam tu na forum dużo osób ma szambo pod wjazdem :roll:

Pozdrawiam

żona Krzycha

Ciekawe dlaczego architekci "wciskają" szamba po wjazd? :roll: U nas też zaprojektowane jest pod wjazdem. Z tego co czytam tu na forum dużo osób ma szambo pod wjazdem :roll:

Pozdrawiam

żona Krzycha

Bo to są często takie tłuczki, które robią tysięczny plan zagospodarowania i mają w du***klienta, jego koszty, kłopoty. To się moim zdaniem nazywa RUTYNA :evil:

• 10 years później...