Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam,

mam problem, jeszcze w tym roku chcielibyśmy ruszyć z budową a dopiero co kupiliśmy działkę. W tym tygodniu robimy badanie geotechniczne gruntu. Wiem od znajomych że załatwianie tych wszystkich formalności urzędowych zabiera sporo czasu. Doradźcie proszę jak sprawnie i szybko przejść papierologię aby jak najszybcie załatwić pozwolenie na budowę. W którym urzędzie Wasze papiery leżaly najdłuzej? Jak to sobie dobrze zaplanować zeby było szybciej. I jeszcze jedno pytanie czy mozna zebrać humus jeszcze przed zgłoszeniem prac budowlanych ale już po złożeniu wszystkich dokumentów w Starostwie.

Dziękuję za wszelkie porady

Ela

https://forum.murator.pl/topic/81119-pozwolenie-na-budow%C4%99-czy-mo%C5%BCna-to-jako%C5%9B-przyspieszy%C4%87/

witam

U mnie gosć który robił mi adaptacje wszystko załatwiał za mnie (troche mu dopłaciłem ,ale nie majątek ) . Ja składałem tylko dokumenty tam gdzie moja obecnosc była konieczna . Najdłuzej dokumenty oczywiście lezały w starostwie .

Mimo to i tak musisz liczyć że twoja "droga " przez mękę potrwa minimum kilka miesięcy .

pozdrawiam

Nie do przeskoczenia. Rozpocząłem załatwianie pierwszych dokumentów (gaz, woda, prąd, warunki zagospodarowania, mapa do celów projektowych i ect.) 29 grudnia tamtego roku a pozwolenie dostałem w czerwcu.

Powodzenia

Ja zbierałem papiery (melioracja, media) około 3mc. Najgorzej miał sasiąd, który kilka mc czekał na wyadnie zezwolenia aby z naszj drogi wjechać na Powiatową. Nie ruszył przez to z budową w zeszłym roku.

Samo pozwolenie dostałem po 2 tygodniach.

Co do humusu to po co teraz chcesz ściagać ? Gość ściagał mi humu przez 1,5h więc w Twoim przypadku jak nie masz jeszcze żadnych papierów to po co taki pospiech ?

Podstawa to mieć kierownika-załatwiacza. Mój wszystko tak popchnął, że po 4 tygodniach miałem pisamo z UM ze zgodą. Szkoda, że to jedyne w czym ów kierownik był naprawdę niezły :-?
Co do nie przeskoczenia?

W/g mnie to 3-4 miesiące to minimum.

Maksimum nie ma ;-)

Awięc to było tak w moim przypadku (Warszawa Białołęka)

1) Prąd, wodociągi około 1 miesiąca na warunki

2) gaz - złozyłem w grudniu o warunki, dostałem w marcu

3) zmiany w projekcie (rysunki zamienne wykonywane przez konstruktora) - miesiąc

4) Archeolog, konserwator zabytków - lepiej nie mówić...

5) Zjazd na drogę powiatową - kolejne oczekiwanko...

6) Plan zagospodarowania działki i adaptacja projektu do waruknów lokalowych - prawie koniec, jeszcze czekałem 30 dni na otrzymanie decyzji na pozwolenie na budowę. RAZEM to było od grudnia do czerwca

Pozdrawiam

Podstawa to mieć kierownika-załatwiacza. Szkoda, że to jedyne w czym ów kierownik był naprawdę niezły :-?

Mówią, że jak coś jest do wszystkiego to jest do niczego. Traz poraz znaleźć kierownika do budowy :)

a więc w przypadku sąsiada:

kupił dziłkę w styczniu

w marcu ruszyła budowa

w piątek się wprowadza

ja się nie spieszę :D

można? można, tylko tam byli Urzędnicy, nie urzędasy i cwaniaki

Centralna Polska. Poszedłem z projektem i papierami do starostwa zapytać czego mi jeszcze brakuje i załapać kontakt na projektanta do adaptacji. Tam inspektor odpowiedzialny za moją gminę zabrał wszystko i przekazał znajomemu projektantowi i za 2 tygodnie odbierałem gotowy projekt z pozwoleniem. Całkiem niedrogo. :lol:

Na warunki przyłączenia czekałem ok 3 tygodni (prąd, woda, gaz).

Proponuję zaplanować początek budowy na wiosne 2008. Do tego czasu powinniście wszystko na spokojnie załatwić a nie na wariackich papierach.

proponuję wybrac się do zakładu energetycznego, gazowni, wodociagów (chyba, że będzie studnia) i podpisać już umowy. Później projekt i wszystkie dokumenty potrzebne do pozwolenie (opinie, mapy, wypisy...).

My mamy już to za sobą i za miesiąc zaczynamy budowę. Nam całą papierologię załatwiał architekt, który robił projekt.

Pozdrawiam,

kolecik

U mnie trwało to dokłądnie 4 miesiące. Działkę kupiłam 18 lutego. Pozwolenie miałąm 18 czerwca. Mogło być krócej, tylko mieliśmy z gminą mały problem, bo obrócili mi dom nie tak jak chciałam i odkręcanie tego co nagryzmolili w warunkach zabudowy trwało około 3 tygodni. Znalazłam osobę, która przygotowała adaptację z wszytskimi dokumentami i miała jeszcze "wejścia" w powiecie. To podstawa. Chcąc wszystko załatwiać samemu trzeba nastawić się na rok.

Serdeczne dzięki za odpowiedzi,

Spieszy się nam ponieważ jeszcze w tym roku chcielibyśmy wylać fundamenty i zrobić stan 0. Na działce budowlanej którą nabyliśmy, po wiosennych roztopach, dlugo utrzymuje sie woda i błoto. Woda b. powoli wsiąka w glebę ponieważ pod humusem zalega gruba warstwa gliny. Myślę ze robienie fundamentów w marcu lub nawet kwietniu bedzie dość utrudnione (pompowanie wody z wykopu i inne cuda). Dlatego warto by było zrobić to jeszcze przed zimą a wiosnę ruszyć z parterem. Obecnie rozglądam się za jakimś szybkim w działaniu architektem adoptującym który mógłby pchnąć sprawę pozwolenia ostro do przodu. Ale do tej pory nikogo takiego nie znalazłam (gdyby ktoś znał kogoś sprawdzonego z Wrocławia lub okolic to byłabym b. wdzięczna). Tak czy inaczej jeszcze raz dziękuję za odpowiedzi i czekam na kolejne.

pozdrawiam

Ela

Obecnie rozglądam się za jakimś szybkim w działaniu architektem adoptującym który mógłby pchnąć sprawę pozwolenia ostro do przodu. Ale do tej pory nikogo takiego nie znalazłam (gdyby ktoś znał kogoś sprawdzonego z Wrocławia lub okolic to byłabym b. wdzięczna).

Zapytaj tutaj:

http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?t=798&start=22380