elania4 19.06.2007 08:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2007 Witam, mam problem, jeszcze w tym roku chcielibyśmy ruszyć z budową a dopiero co kupiliśmy działkę. W tym tygodniu robimy badanie geotechniczne gruntu. Wiem od znajomych że załatwianie tych wszystkich formalności urzędowych zabiera sporo czasu. Doradźcie proszę jak sprawnie i szybko przejść papierologię aby jak najszybcie załatwić pozwolenie na budowę. W którym urzędzie Wasze papiery leżaly najdłuzej? Jak to sobie dobrze zaplanować zeby było szybciej. I jeszcze jedno pytanie czy mozna zebrać humus jeszcze przed zgłoszeniem prac budowlanych ale już po złożeniu wszystkich dokumentów w Starostwie. Dziękuję za wszelkie porady Ela Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Darek Rz 19.06.2007 09:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2007 witam U mnie gosć który robił mi adaptacje wszystko załatwiał za mnie (troche mu dopłaciłem ,ale nie majątek ) . Ja składałem tylko dokumenty tam gdzie moja obecnosc była konieczna . Najdłuzej dokumenty oczywiście lezały w starostwie . Mimo to i tak musisz liczyć że twoja "droga " przez mękę potrwa minimum kilka miesięcy . pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzegorz Saczek 19.06.2007 09:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2007 U mnie wszystko trwało 3 miesiące. B.duzo zależy od urzedów i ich podejścia do ludzi. Mają przecież swoje terminy urzędowe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrm74 19.06.2007 09:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2007 Nie do przeskoczenia. Rozpocząłem załatwianie pierwszych dokumentów (gaz, woda, prąd, warunki zagospodarowania, mapa do celów projektowych i ect.) 29 grudnia tamtego roku a pozwolenie dostałem w czerwcu. Powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzegorz Saczek 19.06.2007 09:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2007 Co do nie przeskoczenia? W/g mnie to 3-4 miesiące to minimum. Maksimum nie ma Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mario1976 19.06.2007 10:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2007 Ja zbierałem papiery (melioracja, media) około 3mc. Najgorzej miał sasiąd, który kilka mc czekał na wyadnie zezwolenia aby z naszj drogi wjechać na Powiatową. Nie ruszył przez to z budową w zeszłym roku. Samo pozwolenie dostałem po 2 tygodniach. Co do humusu to po co teraz chcesz ściagać ? Gość ściagał mi humu przez 1,5h więc w Twoim przypadku jak nie masz jeszcze żadnych papierów to po co taki pospiech ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KiZ 19.06.2007 10:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2007 Podstawa to mieć kierownika-załatwiacza. Mój wszystko tak popchnął, że po 4 tygodniach miałem pisamo z UM ze zgodą. Szkoda, że to jedyne w czym ów kierownik był naprawdę niezły Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrm74 19.06.2007 10:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2007 Co do nie przeskoczenia? W/g mnie to 3-4 miesiące to minimum. Maksimum nie ma Awięc to było tak w moim przypadku (Warszawa Białołęka) 1) Prąd, wodociągi około 1 miesiąca na warunki 2) gaz - złozyłem w grudniu o warunki, dostałem w marcu 3) zmiany w projekcie (rysunki zamienne wykonywane przez konstruktora) - miesiąc 4) Archeolog, konserwator zabytków - lepiej nie mówić... 5) Zjazd na drogę powiatową - kolejne oczekiwanko... 6) Plan zagospodarowania działki i adaptacja projektu do waruknów lokalowych - prawie koniec, jeszcze czekałem 30 dni na otrzymanie decyzji na pozwolenie na budowę. RAZEM to było od grudnia do czerwca Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szron 19.06.2007 10:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2007 Podstawa to mieć kierownika-załatwiacza. Szkoda, że to jedyne w czym ów kierownik był naprawdę niezły Mówią, że jak coś jest do wszystkiego to jest do niczego. Traz poraz znaleźć kierownika do budowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 19.06.2007 11:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2007 a więc w przypadku sąsiada: kupił dziłkę w styczniu w marcu ruszyła budowa w piątek się wprowadza ja się nie spieszę można? można, tylko tam byli Urzędnicy, nie urzędasy i cwaniaki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
akm1971 19.06.2007 19:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2007 Gliwice..6 miesiecy..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Heath 20.06.2007 06:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2007 Centralna Polska. Poszedłem z projektem i papierami do starostwa zapytać czego mi jeszcze brakuje i załapać kontakt na projektanta do adaptacji. Tam inspektor odpowiedzialny za moją gminę zabrał wszystko i przekazał znajomemu projektantowi i za 2 tygodnie odbierałem gotowy projekt z pozwoleniem. Całkiem niedrogo. Na warunki przyłączenia czekałem ok 3 tygodni (prąd, woda, gaz). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kolecik 20.06.2007 10:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2007 Proponuję zaplanować początek budowy na wiosne 2008. Do tego czasu powinniście wszystko na spokojnie załatwić a nie na wariackich papierach.proponuję wybrac się do zakładu energetycznego, gazowni, wodociagów (chyba, że będzie studnia) i podpisać już umowy. Później projekt i wszystkie dokumenty potrzebne do pozwolenie (opinie, mapy, wypisy...).My mamy już to za sobą i za miesiąc zaczynamy budowę. Nam całą papierologię załatwiał architekt, który robił projekt.Pozdrawiam,kolecik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aleksandra1 20.06.2007 12:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2007 U mnie trwało to dokłądnie 4 miesiące. Działkę kupiłam 18 lutego. Pozwolenie miałąm 18 czerwca. Mogło być krócej, tylko mieliśmy z gminą mały problem, bo obrócili mi dom nie tak jak chciałam i odkręcanie tego co nagryzmolili w warunkach zabudowy trwało około 3 tygodni. Znalazłam osobę, która przygotowała adaptację z wszytskimi dokumentami i miała jeszcze "wejścia" w powiecie. To podstawa. Chcąc wszystko załatwiać samemu trzeba nastawić się na rok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elania4 20.06.2007 13:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2007 Serdeczne dzięki za odpowiedzi, Spieszy się nam ponieważ jeszcze w tym roku chcielibyśmy wylać fundamenty i zrobić stan 0. Na działce budowlanej którą nabyliśmy, po wiosennych roztopach, dlugo utrzymuje sie woda i błoto. Woda b. powoli wsiąka w glebę ponieważ pod humusem zalega gruba warstwa gliny. Myślę ze robienie fundamentów w marcu lub nawet kwietniu bedzie dość utrudnione (pompowanie wody z wykopu i inne cuda). Dlatego warto by było zrobić to jeszcze przed zimą a wiosnę ruszyć z parterem. Obecnie rozglądam się za jakimś szybkim w działaniu architektem adoptującym który mógłby pchnąć sprawę pozwolenia ostro do przodu. Ale do tej pory nikogo takiego nie znalazłam (gdyby ktoś znał kogoś sprawdzonego z Wrocławia lub okolic to byłabym b. wdzięczna). Tak czy inaczej jeszcze raz dziękuję za odpowiedzi i czekam na kolejne. pozdrawiam Ela Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Heath 21.06.2007 06:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2007 Obecnie rozglądam się za jakimś szybkim w działaniu architektem adoptującym który mógłby pchnąć sprawę pozwolenia ostro do przodu. Ale do tej pory nikogo takiego nie znalazłam (gdyby ktoś znał kogoś sprawdzonego z Wrocławia lub okolic to byłabym b. wdzięczna). Zapytaj tutaj: http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?t=798&start=22380 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts