Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak montowaliście maszt antenowy?

Do czego przymocowałeś maszt antenowy?  

9 użytkowników zagłosowało

1. 1. Do czego przymocowałeś maszt antenowy?

Recommended Posts

No właśnie. Do czego przymocowaliscie maszt antenowy? U mnie możliwości są dwie - komin lub specjalna dachówka z otworem. Rozwiazanie pierwsze na pewno tańsze, tyle, że mi się nie specjalnie wizualnie podoba. Poza tym anteny beda mocno narazone na okopcenie :/

Swoja droga do czego zamontować maszt pod dachówkami w przypadku zastosowania dachówki antenowej? Jak rozwiazaliście ten problem u siebie?

Przeważnie klienci decydują się na montaż na kominie, jak komuś zależy na ładnym wyglądzie i bez wierdzenia to są specjalne opaski, a jak nie to kołki i troszkę chemi do oworów w klinkierze. Nie polecam dachówki bo i tak musisz zastosować uchwyty i gdzieś przymocować maszt a czasami nawet 3 m może okazać się zbyt krótki no i najważniejsze uszczelnienie dachówki, to się wszystko rusza i uszczelniacz wkońcu się rozszczelnia

... do czego zamontować maszt pod dachówkami w przypadku zastosowania dachówki antenowej?

Dachówka antenowa to tylko przepust dla masztu, który musi być mocowany poniżej dachu.

W tym celu trzeba zamontować do krokwi specjalną konstrukcję.

Ja skręciłem tą konstrukcję z ocynkowanych ceowników z otworami "fasolkowymi", stosowanych jako konstrukcje wsporcze w instalacjach elektrycznych (system Elektromontaż).

Pierwotnie elementy te służyły mi jako prowizoryczna poręcz schodów żelbetowych w czasie budowy.