jarkotowa 19.06.2007 10:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2007 Może ktoś coś poradzi...Właściciel domu, pani Kowalska, chce wymienić pokrycie dachowe - z ciężkiej dachówki na blachodachówkę. Chałupa jest stara, ledwie tę dachówkę dźwiga.A tu się okazuje, że chałupa jest w wykazie obiektów zabytkowych podlagających ochronie. Wykaz ten powstał w 1989 roku a właściciele domów wymienionych w wykazie NIE MAJĄ O TYM POJĘCIA bo gmina ani inny urząd nie był uprzejmy ich o tym poinformować (ani wtedy ani teraz). I, teoretycznie, nie mogą wbić gwoździa bez zgody konserwatora, ale praktyka wygląda inaczej. Wymieniają okna, zmieniają dachówki na blachę itp.I co teraz ma zrobić pani Kowalska, która się właśnie dowiedziała, że jej chałupa jest w wykazie.Na nową więźbę jej nie stać. Na nową dachówkę też nie. Zaliczka za blachodachówkę zapłacona. Dlaczego właściciele chałup nie zostali poinformowani o tym, że ich domy umieszczono w wykazie? Teoretycznie pani Kowalskiej grozi kara/mandat za wymianę pokrycia dachowego "samowolnie". Jak to ugryźć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek1950 19.06.2007 22:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2007 Hmmm, czy pani Kowalska to TY? Jeśli tak, to współczuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
an-bud 21.06.2007 07:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2007 wszystkie budynki powstałe przed 1945r. znajdują się w wykazie i podlegają ochronie. wystarczy zgłoszenie robót budowlanych i jak się nie przyczepią to można remontować, ja tak zrobiłem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarkotowa 21.06.2007 07:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2007 Nie Tomku. Ta pani Kowalska to moja mama. Ale zamierza zrobic tak, jak mowi an-bud. Wypelni formularz zglaszajac w ten sposob prace remontowe i tyle. A jak sie przyczepia....to wtedy sie bedzie martwila. Wszystkie sasiednie zabytkowe domy sa remontowane systemem gospodarczym i nikt sie tym nie przejmuje. Ale moja chata jest z lat 20. Moze jednak zglosze, ze robie remont Chociaz wszyscy dookola tez ratuja swoje chatki i nikt nic nie zglaszal. A moja chatka jest na odludziu, za rzeka, a "cywillizacja" jest do rzeki. wszystkie budynki powstałe przed 1945r Pan w UG powiedzial, ze przed 1939r. I komu tu wierzyc? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Majka 21.06.2007 15:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2007 niech pisze zgloszenie robót. Burdel mają, nie doczepią się Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarkotowa 21.06.2007 15:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2007 Tak zamierzamy zrobic. Nie bedziemy dzwonic do konserwatora bo wlozymy kij w mrowisko. Dzieki za rady. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts